YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bebeklerde İşitme Kaybı

Türkiye’de, büyükşehirlerdeki üniversite hastanelerinde yapılan iç kulağa implant uygulaması, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve...

Türkiye’de, büyükşehirlerdeki üniversite hastanelerinde yapılan iç kulağa implant uygulaması, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde yapılmaya başlandı. Hastanede ilerlemiş işitme kaybı yaşayan 19 ve 21 yaşındaki iki kadın hastaya, Çapa Tıp Fakültesi Kuluk Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yahya Güldiken’in desteğiyle operasyon yapıldı. Hastaların bir süre sonra normal bir insan gibi duyabilecekleri kaydedildi.

BİLGİ BİRİKİMİ GEREKTİREN BİR YÖNTEM

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yarıktaş, daha önce işitme kaybı olan hastalara kemiğe implante edilen işitme cihazları taktıklarını belirterek, bunun ileriki aşaması olan iç kulağa implant edilen işitime cihazlarının takılmasının daha zor ve ciddi bilgi birikim gerektiren bir yöntem olduğunu söyledi.

ALTI YAŞINA KADAR TAKILINCA İYİ SONUÇ ALINIYOR

Çapa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Yahya Güldiken’in bilgi birikiminden yararlanarak işitme kaybı yaşayan iki hastanın iç kulağına işitme cihazı takıldığını ifade eden Prof.Dr.Yarıktaş, şöyle konuştu: “Bu yönetme Türkiye’de belli başlı merkezlerde yapılıyor. Anadolu üniversiteleri hastanelerinde uygulanamıyor.Büyükşehirlerde bu işin duayeni birkaç kişi var. Prof.Dr. Güldiken de bunlardan biri.Onun desteğiyle SDÜ’de bu tedavilere başlıyoruz. Bu cihazlar her türlü yaş grubunda uygulanabiliyor. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasıyla işitme tarama programı var. Bunun sayesinde işitme kaybı tespit edilen hastalarda 6 yaşına kadar takılınca daha iyi sonuç alınıyor. İleriki yaşlarda da takılabiliyor ama başarı oranı düşüyor”

İKİ HASTAYA OPERASYON YAPTIK

Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yahya Güldiken ise, doğumsal işitme kaybının erken dönemde tespit edilerek 3 yaşını geçmemek kaydıyla operasyon yapılması durumunda çocuğun yaşıtları ile aynı konuşma ve dil becerisine sahip olabildiğini belirtti. Konuşmasını bir şekilde elde etmiş veya sonradan işitme kaybı yaşayan ama işitme cihazından fayda görmeyen vakalarda ise yaş sınırlaması olmadığını söyleyen Prof.Dr. Güldiken, “İşitmeyi tamamıyla kaybettiği tarihten itibaren 10 sene içinde rahatlıkla bu operasyon yapılabilir. Bu hastanede ilerleyici tipte işitme kaybı olan, işitme cihazlarından faydalanamayan ama konuşmaları düzgün 19 ve 21 yaşlarındaki hastalara operasyon yaptık" dedi.

ÇOCUKLARDA ERKEN YAŞTA UYGULANMALI

Bazı hastaların çok bozuk konuşma şekli ile kendilerine geldiğini anlatan Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Güldiken, sözlerini şöyle sürdürdü: "O zaman ne yaparsak yapalım olmuyor. Neden 4 yaşından küçük çocuklara diyoruz. Çünkü beyin sesi tanımıyorsa, kendisini siliyor. Beyin artık işitme merkezini görme veya dokunma merkezi olarak görüyor. Bu nedenle erken taramayla hastalığı tespit edip, erken tedavi yapmak çok önemli.Artık operasyon gelişen tıbbi imkanlarla 45 dakika gibi kısa bir sürede yapılabiliyor.SDÜ Hastanesi altyapısı ile bu tedavi imkanını sunabiliyor. Bölge halkının İstanbul’a, Ankara’ya gelmesine gerek yok.Ayrıca SGK bu ameliyatları karşılıyor."

Türkiye’de, 1 milyon doğumdan 3 bininde işitme kaybı vakasına rastlanıldığının altını çizen Prof.Dr.Güldiken, bunlardan 900’üne ulaşabildiklerini sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler