YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Besicinin Yüzü, Ot Ithalatıyla Gülecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan çalışma kapsamında tarım ve kredi kooperatifleri besiciden talep toplayarak, ihtiyaca göre ot ithalatı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan çalışma kapsamında tarım ve kredi kooperatifleri besiciden talep toplayarak, ihtiyaca göre ot ithalatı yapılacak.

AK Parti İl Başkanı Murat Kılıç, parti binasında düzenlediği basın toplantısında, özellikle kırsal kesimde vatandaşların, besicilerin bu yıl çok fazla karşı karşıya kaldıkları sıkıntının ot meselesi olduğunu anımsattı.

Bu yıl Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'de kuraklık olduğunu, kuraklıktan çiftçinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Kılıç, "Maalesef geçen yıla nazaran ot fiyatları da çok ciddi bir artış oldu. Şu anda ot fiyatlarında geçen yıla mukayese ederse 2-3 kat kadar bir fiyat artışı var. Tabii buna ilişkin ciddi tedbirler alındı" diye konuştu.

Kılıç, tedbirler kapsamında özellikle ot ithalatını serbest bırakmak suretiyle, bölgede ve ülke genelinde ucuz ot girişinin sağlandığını vurgulayarak, "Bunlar da tabii daha ziyade birlikler aracılığıyla, damızlık sığır yetiştiricileri birliği, koyun yetiştiricileri birliği, ziraat odaları gibi birlikler eliyle ithal edildi. İkinci tedbir olarak da toprak mahsulleri ofisi 100 bin ton bir arpa satışını serbest bıraktı. Ülkemize ve çiftçimize bu anlamda ciddi bir katkı oldu" diye konuştu.

Ziraat Bankası'nın çiftçilerin kredi borçlarını bir yıl ertelediğini anımsatan Kılıç, şunları kaydetti:

"Şimdi tabii bu tedbirler çok önemli ama kısa vadede çiftçimize yapılan ot ithalatının, bölgemizde ot ithalatını yapan birliklerin bu konuda biraz zayıf kaldığını gördük. Yani çok daha fazla ot ithalatı yapılması gerekirken, bu ithalatın biraz zayıf kaldığını gördük ve bununla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızı bilgilendirdik. Bakanlığımız da bu konuda tarım kredi kooperatiflerinin ot ithalatını yapmasıyla alakalı bir çalışma yaptılar. Şu anda tarım kredi kooperatiflerimiz bu işle ilgili olarak talep toplamaya başladı. Bu çok önemli bir gelişme. Tarım kredi kooperatifleri eliyle toplanacak talepler, Ocak ayı içerisinde değerlendirilmek suretiyle çiftçimizin talebine göre ot ithalatı yapılacak ve çiftçimizin ihtiyaçları giderilecek."

-"İhtiyaca göre ithalat yapılacak"-

Yurt dışından gelen ot fiyatının 45-50 kuruş civarında olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Bu talebe göre ithalat yapıldığında umuyorum ki şu anda var olan sıkıntı ve önümüzdeki aylarda olabilecek sıkıntılar engellenmiş olacak. Buradan çiftçimize duyuruda bulunmak istiyorum. İhtiyaçlarını tarım kredi kooperatiflerine bildirirlerse, kooperatiflerimiz bu konuda ihtiyaçları tespit edebilecek" dedi.

Kılıç, Güney ilçesinde çok yoğun kar yağışının olduğunu, o bölgede köy yollarını ciddi manada kapalı kalmasının sıkıntı olduğuna değinerek, İl Özel İdaresi'nin gerekli çalışmayı yaptığını ancak açılan köy yollarının aynı zamanda kar ve tipi nedeniyle yeniden kapandığını, karla mücadelede araç yetersizliği olduğunu söyledi.

Buna çözüm olarak da mutlaka araç takviyesi yapılması gerektiğini tespit ettiklerini anlatan Kılıç, bununla ilgili olarak "Büyükşehir Belediye Yasası" müsaade ederse yeni araçların kiralanarak bölgede daha etkili karla mücadele çalışmasının yapılacağını ifade etti.

Kılıç, lojistik köyün ihalesinin iptal edildiğine dair iddiaların ortaya atıldığını hatırlatarak, lojistik köyle alakalı olumsuz bir gelişmenin olmadığını ancak hava muhalefeti nedeniyle firmanın Şubat ayı gibi çalışmalarına başlayacağını söyledi.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler