Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Sürümden kazanma' anlayışı artık geçerliliğini kaybediyor, ihraç ettiğimiz ürünlere daha fazla bilgi, teknoloji, tasarım, marka değeri katmamız lazım" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) meclis toplantısına katılan Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik hedeflerinin gerçekleşmesinde reel sektörün oynayacağı rolün son derece kritik olduğunu belirterek, bunun için çok üretmenin yanında nitelikli, yenilikçi ve yüksek katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğini söyledi.
Ergün, 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ancak bu şekilde ulaşılabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Sadece çok üreterek ulaşamayız. Nitelikli, yüksek katma değerli, ileri teknoloji ürünler üreterek ulaşabiliriz. 'Sürümden kazanma' anlayışı artık geçerliliğini kaybediyor, ihraç ettiğimiz ürünlere daha fazla bilgi, teknoloji, tasarım, marka değeri katmamız lazım. O tür ürünlere doğru yönelmemiz gerekiyor. Bu bir süreç, bir günde olacak değil ama hızlı bir şekilde bu süreci takip edersek belli bir noktaya gelebiliriz. Geçen yıl bakanlığımızı yeniden yapılandırma nedenimiz, reel sektörün bu dönüşümünü gerçekleştirmesine öncülük etmektir."
-Üniversite-Sanayi işbirliği-
Bilim ve teknolojide ilerlemenin karmaşık bir süreç olduğunu çok iyi bildiklerini dile getiren Ergün, bunun tüm yönleriyle birlikte kurgulanması gerektiğine işaret etti.
Ergün, Üniversite-Sanayi işbirliğinin en etkin araçları olan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin, nicelik ve nitelik olarak geliştirildiğini vurgulayarak, sanayicilerin o bölgelerle doğrudan irtibatlı olması gerektiğini kaydetti.
"İlla büyük Ar-Ge merkezi kurma imkanı olmayabilir, Ar-Ge merkezi kurmak ve o teşviklerden yararlanmak için 50'den fazla Ar-Ge elemanı çalıştırmak gerekir" diyen Ergün, "Ama Teknopark'ta bir şirket kurduğunuz zaman, benzer teşviklerden daha az elemanla çalışarak da yararlanabilirsiniz. Onun için Teknoparklara ilgi gösterin. Yüksek katma değere, ileri teknolojiye ulaşmak için Ar-Ge yapmak gerekiyorsa onun tek yeri kendi fabrikanda bir Ar-Ge merkezi kurmak değildir. Bir ekosistem içinde çalışan Teknoparklar var. Teknoparklarda 5-10, 3-5 kişinin bile yaptığı Ar-Ge'nin bizim yüksek katma değerimize, teknolojimize büyük faydası olacaktır" ifadesini kullandı.
-"Niye oynamıyoruz"
Önemli teşvik araçlarından birinin de Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) olduğuna dikkati çeken Ergün, bunun için mutlaka bir Teknopark'ta şirket kurulmasına gerek duyulmadığını anlatarak şunları söyledi:
"Teknolojinizi geliştirecek, sizi rekabet avantajına götürecek, rekabet üstünlüğü sağlayacak bir projeniz var, yeni bir ürün geliştirmeniz ya da yeni bir tasarım yapmak, yeni bir teknoloji katmak gerekiyor ama nasıl yapacaksınız- Bir proje yapıyorsunuz, sonra bakanlığımıza başvuruyorsunuz. Sizi bir üniversiteyle buluşturuyoruz. Maliyeti ne olursa olsun, yeter ki proje mantıklı olsun. Yapılabilir, ticarileşebilir, rekabet gücü kazandırmaya uygun bir proje olsun yüzde 75'ini biz finanse ediyoruz. Senin elin yüzde 25, benim elim yüzde 75 taşın altında olacak.
Üniversite-Sanayi işbirliğinde ara mekanizmalar kurduk. SAN-TEZ projeleri bu ara mekanizmalardan birisi. Sanayicimiz, Üniversite-Sanayi işbirliğine ne kadar yatkın- Kocaeli'de kaç SAN-TEZ projesi var- Burası sanayinin merkezi. Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli sanayisi arasında firmalar düzeyindeki ilişki hangi seviyede- Kaynak var. Geline 'oyna bakalım' demişler, 'yerim dar' demiş. Yerini genişletmişler, 'yenim dar' demiş. Oynamaya niyeti yok. Şimdi biz kimsenin 'yerim dar', 'yenim dar' diyemeyeceği avantajlar getirdik. Hepimiz rolümüzü iyi oynayacağız. Üniversite var, sanayi var, destek de var. E niye oynamıyoruz o zaman-"
(Sürecek)
Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz