Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) İcra Direktörü ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Babatunde Osotimehin, Suriyelilerin çadır ve konteyner kentlerde barınmasıyla ilgili, "Türkiye bu işin altından kalkıyor ama Türkiye'nin yanı sıra diğer hükümetlerin ve diğer uluslararası örgütlerin de bu işe el atması gerekiyor" dedi.
Osotimehin, UNFPA Bölge Direktörü Werner Haug ve UNFPA Türkiye Temsilcisi Zahidul Huque ile Nizip ilçesindeki çadır ve konteyner kenti ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür etti.
Türkiye'nin, Suriye'den gelen yaklaşık 200 bin insanı ağırladığını belirten Osotimehin, şunları söyledi:
"Gördüklerimden çok etkilendim. Barınma, lojistik ve tedarik zincirinden, okullardan, gördüğüm insanların genel sağlık durumlarının iyi olmasından etkilendim. Burada Suriye'nin değişik yerlerinden gelen insanlar var. Uluslararası delegasyona şunu söylemek istiyorum. Türkiye bu işin altından kalkıyor ama Türkiye'nin yanı sıra diğer hükümetlerin ve diğer uluslararası örgütlerin de bu işe el atması gerekiyor."
Birleşmiş Milletler olarak ölümlerin durdurulması için çağrıda bulunduklarını anımsatan Osotimehin, "Burada çocuklar ve kadınlar gördük. Savaşın mağduru olan çocuk ve kadınlar böyle giderse acı çekmeye devam edecek. Buna kesinlikle son vermeliyiz. Birleşmiş Milletler'e üye ülkelere şunu söylemeliyiz; bu olayın görünür kılınması lazım ki bu olay görünsün" diye konuştu.
Osotimehin, Nizip'teki çadır ve konteyner kentte gördüklerini dönüşünde ilgili kurum ve kuruluşlara anlatacağını ifade etti.
-"Ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz"-
AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK üyesi Öznur Çalık da şu anda Suriye'de ciddi bir zulüm ve savaş yaşandığını, bundan da en fazla kadınlar ve çocukların etkilendiğini söyledi.
Suriyeli 4 milyon insanın yurdundan edildiğini ve bu insanların yoksunluk ve yoksulluk sınırında bulunduğunu ifade eden Çalık, "3 milyon insan evini değiştirmiş vaziyette ve 1 milyon insan da ülkesini terk etmiş durumda. Bu 1 milyon insandan 200 bin Suriyeli kardeşimiz Türkiye'de misafirimiz. Hükümetimiz ve sivil toplum örgütlerimiz, şu ana kadar yaklaşık 1 milyar dolara yakın bütçe ayırmış vaziyette ve bu konuda ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz" dedi.
BM Güvenlik Konseyi'nden yaşananların durdurulması için girişimde bulunmasını beklediklerini belirten Çalık, şöyle devam etti:
"Burada insanlara ne kadar rahatlık sağlarsak sağlayalım hiçbir insan kendi evindeki kadar rahat değildir. Dolayısıyla buradaki Suriyeliler kendi evlerinde olmak istiyorlar. Özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin bu konudaki zulme 'dur' demesi için yaptırım uygulanması adına baskıcı tavırlarını devam ettirmelerini arzu ediyoruz."
UNFPA'nın Birleşmiş Milletler içerisinde anne ve çocuk konusuna en fazla ilgi gösteren ekip olduğunu dile getiren Çalık, "Anne ve bebeklerin sağlığı için hassasiyet gösterileceğine inanıyorum. Bacağı kopan, kolu kopan, gözü çıkan nice insanlar ile yolda doğum yapıp ölen anneler ve ölen bebekler var. Doğan bebekler annesiz, anneler bebeksiz kalmasın ve bir an önce bu savaş dursun, bu zulüm dursun ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bunun için bir an önce gerekli tüm tedbirleri alsın" dedi.
Muhabir: Orhan Çiçek - İrfan Aydoğdu / Veli Gürgah
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz