Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, başkanlık sistemiyle ilgili bilgilendirme yaparak, “Üst düzey askeri personeli başbakan atamalı” dedi.
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkanlık sisteminin Türkiye’ye uygun olup olmadığını anlayabilmek için ülkenin siyasî tarihine kısaca bakmanın faydalı olacağını belirten Prof. Dr. Bozlağan, “Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılından 2013 yılına kadar geçen 90 yıllık zaman dilimi içinde toplam 61 hükümet kurulmuştur. Diğer bir ifade ile bir hükümetin ortalama ömrü yaklaşık 18 aydır. Türkiye’nin siyasî istikrarı temin edecek bir hükümet sistemine ihtiyaç duyduğu apaçık ortadadır. Bu ihtiyacın karşılanması için getirilecek önerilerde birkaç hususa dikkat edilmesi gerekli. Öncelikle teklif edilecek sistem milletin yönetim gelenekleri ile uyumlu olmalı. Ayrıca yönetimin demokratik niteliği sürdürülebilir olmalı. Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında tam anlamıyla bir denge ve kontrol sistemi kurulmalı. Yasama, yürütme ve yargının her biri tek başlı olmalı. Bu üçünün dengeli bir şekilde çalışmasını gözetecek ve ihtiyaç duyduğunda gerekli uyarıları yapacak siyaset üstü bir makam var olabilmeli” diye konuştu.
“ÜST DÜZEY ASKERİ PERSONELİ BAŞBAKAN ATAMALI”
Prof. Dr. Recep Bozlağan, “Başbakan, milletvekili seçimlerinden bağımsız olarak doğrudan halk tarafından en az 5 yıllık bir süre için seçilmeli ve bu süre zarfında kurulacak bütün hükümetler, başbakan olarak seçilen kişinin başkanlığında teşekkül ettirilmelidir. Başbakanın kendi partisi ile siyasî bağı, yani genel başkanlığı devam edebilmelidir. Başbakanın kurduğu hükümet mecliste herhangi bir sebeple güvenoyu alamazsa, yalnızca milletvekili seçimleri yenilenmeli, başbakan görev süresinin sonuna kadar vazife başında kalabilmelidir. Başbakan bütün bakanları, genel müdürler dâhil olmak üzere üst düzey bürokratları, genelkurmay başkanı dâhil olmak üzere üst düzey askerî personeli atama ve görevden alma yetkisine sahip olmalıdır. Bir kişi en fazla 2 dönem (10 yıl) başbakanlık yapabilmelidir” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz