YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çalış: YÖK Yasası'nı Akedemisyenlerin Katkısıyla Değiştirmek Istiyoruz

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, İzmir'de Dokuz Eylül (DEÜ) ve Ege...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, İzmir'de Dokuz Eylül (DEÜ) ve Ege üniversiteleri öğretim üyeleriyle biraraya geldi. Yükseköğretim Kanunu taslağı hakkında bilgi veren Çalış, öğretim üyelerinin taslak metin üzerindeki görüşlerini ve eleştirilerini dinledi.

Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Çalış, Türkiye'de 1981 yılından bu yana en çok tartışılan konulardan birinin YÖK Kanunu olduğunu hatırlattı. Toplumun önemli bir bölümünün, 12 Eylül askerî darbesi ürünü olan bu kanunun değiştirilmesi için tartışmalar yaptığını, teşebbüslerde bulunulduğunu ancak bugüne kadar değiştirilemediğini vurguladı. Başta akademisyenler olmak üzere toplumun her kesiminin katkısıyla bu kanunu değiştirmek istediklerini kaydetti. Değiştirmesi çalışmalarının 2007 yılında başladığını ifade eden YÖK Başkan Vekili Çalış, 2003 yılında da teşebbüste bulunulduğunu ancak o dönemde Milli Eğitim Bakanı'nın değişmesi sebebiyle sonuç alınamadığını kaydetti. YÖK'le ilgili çalışmanın kanunlaşma sürecinde birincil yetkili kurumun üniversiteler veya YÖK olmadığının altını çizen Şaban Çalış, "Bu sürecin ilk önemli adımı bizim dışımızda atılmasın diye bu çalışmayı başlattık. Ortaya çıkan metin çok rezil, çok kötü de olabilir ama YÖK olarak, daha önce başka kesimlerin empoze etmesinden de ders alarak bu işi biz yapalım dedik. Bundan sonraki süreçte her kesimden görüş almaya devam edeceğiz. En azından bu teklifin YÖK kısmının aralık sonu itibariyle yasa yapma süreci nasıl başlayacaksa o şekilde tamamlanmasını istiyoruz.'' dedi. Tasarının kanunlaşması halinde uzun yıllar yürüklükte kalacağını, bu sebeple tarihî bir vazifeyi yerine getirdiklerine inandıklarını ifade eden Prof. Dr. Çalış, "Bu vazifenin birincil aktörleri sizlersiniz. Ülkenin geleceğine ilişkin söyleyeceğiniz varsa daha fazla ertelemeyin. Hakaret içermeyen en ağır eleştirilerinizi bekliyoruz. Metinde benim de katılmadığım hükümler var ama demokrasi böyle." şeklinde konuştu.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise tasarıya ilişkin görüş sunmadıklarını, üniversitelerin tek görüşü olamayacağını söyledi. Öğretim üyeleri de taslak metin üzerindeki görüşlerini ve eleştirilerini dile getirdi. Bazı öğretim üyeleri, taslak metin üzerindeki çalışmaların göstermelik olduğunu iddia etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler