Balıkesir'de camiler annelere iş atölyesi oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye'de ilk defa 'Sedef Kakma' kursu açtı. Sayılı illerin başında gelen Balıkesir'deki kurslar için İl Müftülüğü camilerdeki Yaz Kuran Kurslarını Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün bayanlar için açtığı meslek kurslarına tahsis etti. açtı. Anneler ve anne adayı gençler ojeli elleriyle çalıştıkları camilerdeki iş atölyelerinde hünerlerini sergiliyor. Özellikli kurslar sayesinde hem sanat, hem meslek öğrenerek boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendiren bayanlar hallerinden son derece memnunlar. Erkek işi olan 'sedef kakma' artık yerini bayanların eline bırakmış. Kursiyerleri zaman zaman ziyaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bayan müdür yardımcısı İlkay Karaağaç, bayanları her zaman desteklediklerini, bu girişimciliklerinden dolayı kutladıklarını söyledi. Onların her an yanlarında olduklarını belirten İlkay Karaağaç, "Sedef Kakma kursu Kültür ve Turizm Bakanlığımızın açtığı ilk ve tek kurs. Bakanlık bu kursu uygun gördüğü illerde açtı. Bununla birlikte; Sedef Kakma ile birlikte Çinicilik, Kırk Yama, Tel Kırma, Ebru kurslarımız da var. Bakanlığımızın ilk ve tek sedef kakma kursu. Sede Kakma kursunun amacı bu alanda usta eğitici yetiştirip gelecek nesillere, bu işi yapacaklara katkı sağlamak" dedi.
SEDEF KAKIP RAHATLIYORLAR
Sedef Kakma kursunun öğreticisi Tenzile Yanar, daha önce kursiyeri olduğu sede kakma işinin 3 yıldır eğtmenliini yapıyor. Aslında bir erkek işi olmasına rağmen kadınlardan çok talep olduğunu belirten Tenzile Yanar, "Çok talep var, insanlar bu işe gelip çok rahatladıklarını söylüyorlar. Kursiyerlerimden çok memnunum, 35 kadın kursiyerim var. Kursumuza hem erkek hem kadın kabul ediyoruz. Bu erkek işi ama kadınlar daha çok ilgi gösteriyor. Kadınlar erkek işini yapmaktan çok memnun. 35 tane kadın yetiştirdik, çok memnunuz. Geçen yıl gelenler bu sene de gelmek istiyorlar. Burada herşey yapılıyor, ceviz ve ağaç olan objelerin üstüne her çeşit malzemele olabiliyor, sandık olabiliyor, açılımı çok fazla. Mobilyalara bile yapılabiliyoruz, biz burada daha küçük objelere yapıyoruz. Sandıklar, midye sandıklar, aynalar herşeyin üzerini süsleyebiliyoruz" dedi.
Bayan kursiyerler ise boş vakitlerini değerlendirmek için bayşladıkları kursu çok sevdkleri için bırakamadıklarını, büyük bir zevk aldıklarını söyledi. Bir kursiyer, "Boş vakitlerimi değerlendirmek için katıldım. Çok zevk aldık, tam birşeyler öğrendik yapmak istiyoruz ama süre bitti, üzgünüz. Öğrendik, zevk almaya başladık kurs bitti. Verilen herşeyi yaptık, önce objeye kanal çiliyor, sonra kanal açılıyor. Kanal açıldıktarı sonra tutkal ile yapıştırıyoruz. Ondan sonra kezzaplanıyor, kezzaptan sonra yakılıyor, sonra tekrar zımpara, zımparadan sonra gomalak cila sürerek sonuçlandırıyoruz. Seneye devamını istiyoruz ama böyle bir şansımız yokmuş bu da bizi çok üzüyor" diyerek kursun devamını istediklerini söyledi.
Kursun önceleri sıkıcı geldiğini ancak sonra müptelası olduğunu ifade eden bir başka bayan kursiyer de, "Bu kursa ilk başladığmda sıkıcı gelmişti, açıkçası bırakmayı dahi düşünmüştüm. Ama devam edince, ürünler meydana çıkınca zevk almaya başladım. Midyeyi çizdiğimiz şekillere göre kesiyoruz. Zımparaladığımız malzemeyi tutkal ile yoğuruyoruz, sonra kestiğimiz sedefleri tutkallayıp yerleştiriyoruz. Bayanların böyle bir iş yapması güzel, daha çok erkek işi görülüyor ama bayanlar yapınca daha bir ilgi çekiyor" dedi.
CAMİDE SİM SIRMA
Öte yandan yine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün Paşaalanı Mahallesi'ndeki Sefaköy Camisinde açtığı 'Sim Sırma' kursunda da yine bayanlar yaptıkları işlerle hayran bırakıyor. Öğretici Nevibe Baykurt'un öğrencileri el işi-göz nuru emekleriyle birbirinden güzel işler yapıyor. Mahalledeki camide açılan kursa büyük ilgi gösteren bayanlar hem boş vakitlerini değerlendiriyor, meslek öğreniyor, öğrendikleri mesles ile kendileri üretim yapıp satarak bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Anne adayı genç kızların ay zamanda bohça yapıp çeyizlerini hazırladıkları Sim Sırma kursunda yüzlerce yıllık bindallı işleri dikkat çekiyor. Kimi ilk defa eline iğne almış, kimi liseyi terkettikten sonra başladığı kurs sayesinde tekrar eğitimine devam edip Sim Sırma kursundaki gibi eğitici olmayı planlıyor. Kursu bitirip yine buraya gelmeyedevam eden bayanlar da kursiyerlere destek oluyor. Kredi kullanıp iş yeri açmayı planlayanların olduğu kurslar ev hanımlarına kazandırdığı özgüven ile de tercih ediliyor. Sim Sırma kursu öğreticisi Nevibe Baykurt, "Arkadaşlarımız; havlu, bohça bindallı, sehpa takımları, yatak örtüleri, her şeyi yapıyorlar. Bunu paraya da çevirebiliyorlar, Balıkesir'de Hanımeli Pazarı var, orada bu yaptıklarını yapıp satıp kendilerine katkıda bulunabiliyor. Bir eve doğum vs için gittiklerinde bu eşyaları yapıp onları değerlendirebiliyor. Hem kendilerine çeyiz, hem güzel bir gönül alma oluyor. Şimdi arkadaşlarımızın bazıları Anneler Gününde annelerine havlu yapmak istedi, onları yaptılar. Her çeşit değerlendirme yapabiliyoruz. Bu kursu bize açtıkları için Balıkesir Valisine, Kültür Turizm Müdürüne, herkese çok teşekkür ederiz" diyerek memnuniyetini iade etti. Balıkesir'de camilerdeki Kuran Kurslarının Kültür Turizm Müdürlüğü bünyesinde bayanlar için açılan meslek kurslarına iş atölyesi olarak tahsis edildiği kurslarda hanımlar hünerlerini sergilemeye devam ediyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz