AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sayıştay’ın, hukuki denetimlerin yer aldığı raporları TBMM’ye gönderdiğini belirterek, “Esas denetimi içeren uygunluk bildirimi raporu TBMM’ye gönderilmiştir. Gelmeyen raporlar, ilk defa bu dönem gelmesi gereken raporlardır.” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bütçe görüşmeleri sırasında tartışmalara yol açan Sayıştay raporları hakkında açıklamalarda bulundu. Canikli, AK Parti’nin, 2010 yılı Aralık ayında yürürlüğe giren 6085 Sayılı Kanun ile tüm kurumların yoğun şekilde denetlenmesinin önünü açtığını söyledi. Sayıştay’ın üç temel denetim biçimi olduğunu ifade eden Canikli, “Bunlardan biri, uygunluk denetimidir. Eskiden beri yapılan hukuki denetim uygunluk denetimidir. Sayıştay, yapılan tüm harcamaların mevzuata, kanunlara, kurallara uygun olarak yapılıp yapılmadığını, kanunlara aykırı harcama yapılıp yapılmadığını denetler. Bunun sonucunda da bir rapor tanzim eder, kesin hesap kanunu ile birlikte TBMM’ye gönderir. Esas denetim bu denetimdir. Yani hukuka uygunluk denetimi bu denetimdir. Bu denetim yıllardan beri yapılmaktadır. Şu anda Meclis’te görüşülen 2011 Kesin Hesap Kanunu ile birlikte bu denetim sonuçları da TBMM’ye gönderilmiştir. Yani esas denetim raporu gönderilmiştir ve TBMM’dedir.” diye konuştu.
Türkiye’de tüm kamu kurullarının yaptığı harcamaların, hukuka uygun olup olmadığını tespit eden raporların Meclis’e zamanında gönderildiğini vurgulayan Canikli, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun yaptığı değerlendirmeler dahil, sanki harcamalar Sayıştay tarafından denetlenmemiş, incelenmemiş gibi bir yaklaşım ortaya konmaya çalışılıyor. Bu doğru değildir. Esas denetimi içeren uygunluk bildirimi raporu TBMM’ye gönderilmiştir. Gelmeyen raporlar ilk defa bu dönem gelmesi gereken raporlardır.” dedi. Söz konusu raporların, değerlendirme raporları olarak isimlendirildiğini belirten Canikli, “Bunlar hukuka uygunluğu, yolsuzluk olup olmadığını denetleyen raporlar değildir. Bunlar değerlendirme raporlarıdır. İnanılır gibi değil, Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu konulara vakıf olduğunu düşünüyorduk. Tarihte ilk defa bu raporlar gelmedi, diyor. Sanki daha önce bu raporlar geliyordu, gibi bir açıklaması var. Bunların hiçbirinin gerçekle alakası yoktur.” ifadesini kullandı.
Canikli, yasanın 35. maddesinde, temmuz ayında yapılan değişiklik hakkında da bilgi vererek, “Sonuçta değerlendirme raporları tamamlanmamıştır, olgunlaşmamıştır. Sadece denetçi raporları vardır, hamdır. Dairelerde görüşülmemiştir. Sonra da rapor değerlendirme kurulunda görüşülmesi gerekmektedir. Her iki kurul da denetçiler tarafından bu denetimlerin değiştirilen hükümler çerçevesinde yapılması kanaati ile raporları geriye gönderiyor.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz