HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP ve MHP'den Davutoğlu'na ''dokunulmazlık'' yanıtı

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ''83. maddeyi değiştirelim, kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıkları kaldıralım'' dedi. MHP'nin önceliği ise terörle ilgili olan fezlekeler...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlık çağrısına yanıt verdi.

Antalya'da gazetecilerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, "Madem anayasa değişikliği yapacağız, gelin 83. maddeyi değiştirelim, kürsü dokunulmazlığı haricinde tüm dokunulmazlıkları kaldıralım" dedi.

CHP'li Levent Gök görüşme sonrası kısa bir açıklama yaptı

Gök, ''Sayın Naci Bostancı'nın şahsımı arayarak randevu talebinde bulunması üzerine görüşme gerçekleşti. Biz CHP olarak anayasanın 83. maddesinin değişimi ifade etmişti. CHP kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade etmektedir. 83. maddede değişikliğin yapılmasının daha doğru olacağını ifade ettik'' diye konuştu.

MHP'NİN ÖNCELİĞİ TERÖRLE İLGİLİ OLAN FEZLEKELER

MHP ile AK Parti arasındaki görüşme 15.00'te yapıldı. MHP adına açıklamayı Oktay Vural yaptı. Açıklamasında, ''Türkiye terörle mücadele ederken, siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilgili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım. Buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasına yönelik bir anayasa değişikliğini de parlamentodan geçirelim'' dedik.

AK Parti'den dokunulmazlık görüşmelerinde HDP sürprizi

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın bugün HDP ile görüşeceği öğrenildi. İlk yapılan açıklamalarda AK Parti'nin sadece CHP ve MHP ile görüşeceği belirtilmiş HDP ile görüşmeye dair herhangi bir bilgi paylaşılmamıştı.

Anayasa'nın 'Yasama Dokunulmazlığı' başlıklı 83'üncü maddesi ne diyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasî parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.

Davutoğlu'nun dokunulmazlık teklifi şöyleydi;

Başbakan Davutoğlu, dokunulmazlık konusundaki çağrısına muhalefetten gelen yanıtlara ilişkin bir soruya, "Gördüğüm kadarıyla kimse açık bir şekilde 'hayır' diyemiyor, diyemez de. Buna 'hayır' demek millet vicdanında karşılık bulmaz" yanıtını vermişti.

"Eğer onlardan olumsuz gelirse dahi biz bu süreci işletiriz. Şu anda bir olumsuzluk yok gördüğüm kadarıyla ama işletiriz. Herkes de Meclis'te kimin ne yönde oy kullandığını görür, kimin dokunulmazlıklardan korktuğunu, kimin korkmadığını, kimin teröre destek verenleri yargıya göndermekte tereddüt etmediğini, kimin ettiğini açık, net bir şekilde görür" ifadesini kullanan Davutoğlu, partisinin grup başkanvekillerini çağırarak, muhatapları olan grup başkanvekilleriyle konuşmaları talimatı verdiğini söylemişti.

AK PARTİ'NİN DOKUNULMAZLIKLARLA İLGİLİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

AK Parti'nin Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere sunduğu anayasa değişikliği teklifine göre, TBMM'deki fezlekelerle ilgili anayasanın "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığına havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler