YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çiçek: Anayasa halkın katılımıyla yapılacak

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu...

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu olacak" dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Antalya'da bir otelde düzenlenen, Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yer aldığı geniş katılımlı "Türkiye Konuşuyor" toplantılarının yedincisine katıldı.

Toplantıda yeni anayasa konusunda meclisteki 4 siyasi partinin 5 konuda anlaşma sağladığını ifade eden Çiçek, toplantıları bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çiçek, 4 siyasi partinin öncelikle Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğu konusunda ortak karar aldığını, yeni anayasayı bugünkü meclisin yapması konusunda da görüş birliğine vardıklarını belirtti.

Ayrıca 4 siyasi partinin meclisteki çoğunluğa göre değil 4 partiden 3'er milletvekilinin katılımıyla eşit üyeden oluşan bir uzlaşma komisyonunun kurulması yönünde de anlaştığını ifade eden Çiçek, komisyon başkanlığını da meclis başkanının yapması yönünde anlaşma sağlandığını bildirdi.

Yeni anayasa sürecinde komisyonun vatandaşların katılımıyla bu toplantıları yaptığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

"Yeni anayasanın hazırlanışında muhakkak ki bu defa halkımızın katılımı söz konusu olacak. Halkı yok farz ederek, 'o bilmez, etmez' diyerek değil tam tersi halkın talimatını almak üzere halka gideceğiz, ne düşünüyorsa, ne kanaat ortaya koyacaksa biz de bunları anayasa metni haline getirmek için yoğun çaba sarf edeceğiz. İşte bugün buraya gelişimizin sebebi sizin görüşlerinizi almaktır. Ne düşünüyorsanız açık yüreklilikle söylemeniz gerekir. Şundan emin olasınız, sizin ortaya koyduğunuz görüşler, ortaya koyduğunuz irade, teklifler, eleştiriler hiç şüphesiz komisyonumuz açısından altın kıymetinde görüşlerdir, ifadelerdir, bunlar mutlaka dikkate alınması gereken hususlardır."

Bu yılın sonuna kadar yeni anayasayı tamamlamayı planladıklarını ifade eden Çiçek, 30 Nisana kadar vatandaşların görüşlerinin alınacağını, 1 Mayıstan itibaren görüşlerin taslak metin haline getirileceğini ve yeniden halkın onayına sunulacağını belirtti.

Bu nedenle vatandaşlardan görüşlerini açıkça beyan etmelerini isteyen Çiçek, şunları söyledi:

"Yeni bir anayasa evvela 4 siyasi partimizin millete taahhüdüdür. Seçim öncesi beyanlarında var, seçim sonrası da meclis başkanı bu işi kurtarsın, öncülük etsin derken de bu talimatla beraber taahhütlerini de ortaya koymuş oldular. Dolayısıyla yeni bir anayasa yapmak bugünkü parlamentonun ve partilerin borcudur, alacaklı olan da sizsiniz. Millet alacaklıdır. Ne noktada? Yeni bir anayasa yapma noktasında. O halde borçlu biz olduğumuza göre siz de alacağınızı iyi takip edin. Eylem planımız uygun, size de 4 aşamalı bir şey teklif ediyoruz. Evvela katılın, katılıyorsunuz, çok teşekkür ederim. 30 Nisan akşamına kadar katılmanızı bekliyoruz."

-Değişim isteğinde görüş birliği-

Vatandaşların yeni anayasa konusunda parlamentoyu ve partileri izlemelerini isteyen Çiçek, vatandaşlardan iyi bir değerlendirme yapmalarını ve buna göre onaylamalarını istedi.

Böyle bir anayasanın Türkiye'ye çok şey kazandıracağını kaydeden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü 30 yıldır bu anayasayı tartışıyoruz. Tartışmayan siyasi parti hemen hemen yok. Değişmesini istemeyen hemen hemen hiçbir siyasi parti yok. Bu anayasanın bize dar geldiğini söylemeyen hiçbir meslek örgütü yok. Dolayısıyla herkesin istediği, herkesin değişmesinde ülke yararına fayda gördüğü bir anayasayla Türkiye yoluna devam edebilir mi? Devam edemeyeceği yaşanan sıkıntılarla ortada. Tartışılan konuların anayasayla kesinlikle bağlantısı var. Her sorun anayasadan kaynaklanmıyor ama önemli sorunların kaynağında da bu anayasanın olduğunu herkes ifade ediyor. Burada da genel bir görüş birliği var. Dolayısıyla bu anayasayla yolumuza devam edemeyeceğimize göre bu defa bunu inşallah sizlerin desteği, katkısı, izlemesi ve onayıyla başaracağız. Başarmadığımız takdirde bakınız bir 30 yıl daha bu anayasayla yolumuza devam etmek mecburiyetinde kalırız. Ne kadar devam edebiliriz onu da takdirlerinize sunuyorum."

Dünyanın ve Türkiye'nin değişim içinde olduğunu ifade eden Çiçek, bu değişimi iyi okuyamayan, anlayamayan ve cevaplayamayan toplumların çok fazla ilerleyemeyeceğini söyledi.

Türkiye'nin de sağlıklı bir çerçevede gelişmesi için yeni bir toplumsal sözleşme hazırlandığını kaydeden Çiçek, lüzumsuz tartışmalarla, çekişmelerle vakit kaybedilmemesini istedi.

Çiçek, "Etkin ve verimli çalışacak, vatandaşına hizmet eden devletin kurumları arasında dengenin yerli yerine oturtulduğu bir anayasa, daha özgürlükçü, daha modern, daha çağdaş, bir Türkiye inşa etmek, daha üst standartlarda demokrasi ortaya koyabilmek adına yeni bir anayasaya ihtiyaç vardır. Dolayısıyla bu anayasa Türkiye'ye önemli kazanımlar sağlayacaktır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler