Giresun’un Doğankent ilçesinde, Harşit Çayı üzerindeki köylüler, ilçenin çöpünün istiflendiği alan sebebiyle 7 gün 24 saat çöp soluyorlar.
Harşit Çayının geçtiği boğazı, Gümüşhane sınırındaki köylere kadar duman altında bırakan çöple alakalı bugüne kadar seslerini duyurmaya çalışan köylüler, avluya çıkamamaktan, pencere açamamaktan yakınıyor ve sağlıklarının tehdit altında olduğunu dile getiriyorlar.
İlçeye ait çöpün çıkardığı duman sebebiyle, zehirlenme vakalarının da olduğunu belirten köylüler, çöpün dumanı sebebiyle yıllardır mağdur olduklarını, çöp dumanı sebebiyle fındık zamanı fındık bile toplayamadıklarını belirten köylüler muhatap bulamamaktan şikayetçiler.
İlçe merkezine 6 km uzaklıktaki Harşit Çayı kenarında bulunan çöp alanı, çayın güney istikametindeki devamının kapısı denilebilecek dar bir boğazda bulunuyor. Köylülerin ifadelerine göre, sık sık lodos rüzgarıyla boğazı duman altında bırakan çöp dumanı, çoğu zaman köyleri görünmez hale getiriyor. Dumanın görünmediği zamanlarda dahi, ağır çöp kokusunun hakim olduğu kilometrelerce uzunluktaki boğazda, dumanın biriktiği zamanlarda, köylüler ne avluya çıkabiliyor, ne de pencere açabiliyor. Ve bu durum, günün sadece belli saatlerinde ya da haftanın belli günlerinde değil, 7 gün 24 saat devam ediyor.
Çöpten çıkan duman daha önceleri de söndürülmeye çalışılmış, fakat dipten gelen metan gazı sebebiyle dumana çare bulunamamış. Çöpün istiflendiği alan, şimdilerde yabani köpeklerin cirit attığı tehlikeli bir mıntıkaya dönüşmüş. Köylüler, köpekler sebebiyle bu yolu kullanamıyor. Sık sık bu köpeklerin saldırısına uğrayan köpekler geceleri köylülerin dışarı çıkmalarına da mani oluyor. Çöplük köpeklerin hem mekanı hem de karnını doyurdukları bir alan. Aynı zamanda tüm ilçenin çöpünün istiflendiği bu yer, her türlü hastalığın yayılması için müsait bir alan. Ki, yakın zamanda bir kuduz vakası dahi yaşanmış. Halen daha ilçesinin giriş ve çıkışında karantina tabelaları asılı duruyor. Köylünün köpekler sebebiyle bu yolu kullanamamaları, yollarını yaklaşık 2,5 km kadar uzatmış. Şehir merkezine gidebilmek için önce şehrin ters istikameti yönünde birkaç yüz metre gidip karayoluna çıkıyor, daha sonra 1800 metre uzunluktaki tünelden geçmek durumunda kalıyorlar.
Çocuklarını avluya çıkaramadıklarını, pencere açamadıklarını ve pişirdikleri yemeğin lezzetini dahi alamadıklarından yakınan, çöpün hemen yakınındaki Doymuş Köyü sakinleri, “yetkililerin bu konuya eğilmeleri için illa da üzücü bir vakanın yaşanması mı gerekiyor?!” şeklindeki serzenişleriyle de seslerini duyurmak istiyorlar.
Aynı kaderi; uzun zamandır, Tirebolu ilçesi, Demirci Mahallesi, Kuşkaya mevkiindeki vatandaşlar da yaşamakta...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz