Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı Sirkeli Köyü höyüğünde Hitit dönemine ait binlerce tarihi kalıntıların ortaya çıkartıldığı kazı çalışmalarını denetleyen Vali Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, “Tarihin ortaya çıkartılmasında emeği geçenleri kutluyor ve destekliyoruz” mesajı verdiler.
Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Didier Chassot, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuh Yıldız, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygün ile Adana Müze Müdürü Kazım Tosun Ceyhan’ın Sirkeli Köyü Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında incelemelerde bulundular.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile İsviçre’nin Bern Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Miroslav Novak başkanlığında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Ekin Kozal ve Kültür Bakanlığı’ndan Arkeolog Hüseyin Toprak’ın yürüttüğü kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Coş ve Zihni Aldırmaz, tarihin ortaya çıkartılmasında emeği geçenleri kutladılar ve çalışmaları desteklediklerini ifade ettiler.
Sirkeli Höyüğü’ndeki kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Ekin Kozal, 2006 yılından bu yana belirli dönemlerde kazı çalışması yaptıklarını bildirdi.
Kozal, İskenderun Su Gözü Enerji Santrali’nin (İSKEN) sponsorluğunda 1 Temmuz itibarıyla başlayan yeni dönem kazı çalışmalarının eylül ayına kadar devam edeceğini belirterek, “Sirkeli Höyüğü, tarihsel olarak doğu Çukurova’nın en önemli yerleşim birimlerinden biridir. Ceyhan Nehri’nin kıyısında bulunan bu höyük, aynı zamanda ticari ve doğal yolların kesişme noktasında olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Tarihsel açıdan bölgedeki en büyük höyüklerden biri. Buradaki çalışmalarımızda, höyüğün insanlık tarihi açısından önemini ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.
Sirkeli Höyüğü’nü değerli kılan en önemli özelliklerden birinin de Anadolu’nun en eski Hitit kabartması olduğu belirtilen Hitit Kralı 2. Muwatalli’nin kaya üzerine yapılan rölyefi olduğunu dile getiren Ekin Kozal, “1 Temmuz’da başladığımız 2012 yılı kazı çalışmalarına yeni yöntemlerle ve yeni kazı alanlarıyla başladık. Hitit Kralı 2. Muwatalli’nin Mısırlılarla yapmış olduğu Kadeş Savaşı’nın ardından buraya yapılan rölyefinin korunması gerekiyor. Kadeş Savaşı’ndan sonra yapılan ilk barış anlaşmasını imzalayan kişi olmasından dolayı burası önemlidir ve dünya turizmine kazandırılmalıdır” diye konuştu.
Kazı çalışması yapanları kutlayan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, “Bilim adamlarımız kazı çalışmalarını yapıyor. Bilim adamlarının öncülüğünde, raporları çerçevesinde üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Çalışmaların bu seviyeye gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi olarak kazı çalışmalarına katkı koymaya hazır olduklarını vurgulayan Zihni Aldırmaz, “Tarihi değerlerimizin ortaya çıkartılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
Denetleme gezisinden sonra Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Didier Chassot’a “Çukurova’da Doğa ve Tarih” kitabını hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz