Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, çözüm süreci sayesinde bal üretiminin ve kalitesinin artacağını söyledi.
Bayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecinin ülke ekonomisine katkısı olduğu gibi arıcılık sektörünü de olumlu etkilediğini ifade etti.
Doğu ve Güneydoğu illeri olarak arıcılıkta güzel gelişmelerin yaşanacağını belirten Bayır, "Erzurum'un güney ilçelerinde güvenlik gerekçesiyle yasaklanmış olan bölgeler vardı. Özellikle Karayazı ve Hınıs'ın belli bir kesimi gibi. Birçok ilde de böyle yerler vardı. Çözüm süreci sayesinde buraların tamamı açılmış oldu. Meraların, yasaklanan bölgelerin açılmasının avantajı, buralar bitki yoğunluğu, floranın çok zengin olduğu yerler. Arıcılar gidemiyordu. Şu anda benim arı kovanlarım, Diyarbakır'ın Lice ilçesine götürüldü. Biz yıllardır Lice'ye hiç giremiyorduk" diye konuştu.
Güneydoğu'nun ve Doğu'nun tamamında arıcılar açısından önemli yerler olduğunu ifade eden Bayır, "Çözüm süreci, bölge insanına geliri açısından da çok önemli. Çünkü arılar çiçeğe yakın olacak. Yıllarca giremediğimiz bölgelere gidebileceğiz. Böylece hem bal üretimi fazla olacak hem de kalitesi iyi olacak. Kovan başına bal verimi yükselmiş olacak" dedi.
Çiçeğe arı ne kadar yakın olursa günlük olarak getireceği nektar miktarının o kadar fazla olacağına dikkati çeken Bayır, bunun için sürecin gerek arıcılık açısından gerekse bölge insanı açısından önemli olduğunu vurguladı.
Bayır, bölge arıcıları ve birlik başkanları olarak sürece destek verdiklerini, üzerlerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalıştıklarını belirtti.
-"Arının çiçeğe olan mesafesi üretim için önemli"-
Bazı bölgelerin terörden dolayı güvenlik gerekçesiyle kapalı olduğunu ve arıcıların giremediğini anlatan Bayır, şöyle devam etti:
"Buralardaki bitki örtüsü çok farklı ve verimi çok yüksek. Balın kalitesi de çiçekle alakalı olduğu için balın kalitesine çok büyük etki edecektir. Eskiden arı kovanlarını, kapalı bölgelerin girişine bırakırdık. Çiçekle kovan mesafesi çok uzun oluyordu. Arı 5 kilometre mesafeye çiçeğe uçar, günde bir veya iki sefer nektar taşır. Ama çiçeğin yoğun olduğu bölgeye arıyı koyduğunuz zaman günde bir kez yerine on kez gider. Dolasıyla verim artmış olur. Arının çiçeğe olan mesafesi verim açısından çok önemli. Bu da bizim için büyük bir avantaj oldu."
Arıyı, otomobile benzeten Bayır, "Arı nektar toplamaya gittiğinde kursağını doldurur. Ama mesafe uzun olursa, kursağından harcama yapıyor. Aynı araç yakıtı gibi. Bu anlamda yakın mesafe arı için çok önemli. Çünkü yolda tüketeceği bal, kovanda kalacaktır" şeklinde konuştu.
Bu yıl bal veriminin yüksek olmasını beklediklerini ifade eden Bayır, hem mevsimin çok iyi geçtiğini hem de çözüm süreci sayesinde arının çiçeğe yakın olacağından bal veriminin fazla olacağını kaydetti.
Bayır, Erzurum'da geçen yıl yerli arıcıların bin 200 ton bal üretim gerçekleştirdiğini belirterek, bu yıl hedeflerinin 2 bin tona kadar çıkmak olduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz