YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çozüm Süreci, Doğu Ve Güneydoğu'da Kadastro Çalışmalarını Da Başlatacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 ilde kadasastro çalışmalarının yüzde 99’unu bitirdi. Bakanlık, Doğu'da güvenlikten, Karadeniz’de...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 ilde kadasastro çalışmalarının yüzde 99’unu bitirdi. Bakanlık, Doğu'da güvenlikten, Karadeniz’de göçten dolayı tarım arazilerinin ormana kalması, Ege’de de fıstık ağacı yüzünden 375 birimde kadastro çalışmalarına başlayamadı. Bakanlık, çözüm süreciyle birlikte yakın zamanda Doğu ve Güneydoğu'daki bazı bölgelerin kadastro çalışmalarına başlamayı planlıyor.

Türkiye genelinde bugüne kadar kadastro çalışması yapılmayan 52 bin 457 birimin, 51 bin 700’nün kadastrosu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Böylece Türkiye’nin yüzde 99’30’nun kadastrosunu bitirilmiş oldu. Bakanlık 375 birimde ise hiç çalışma yapamadı. En büyük sorun Doğu, Güneydoğu, Karadeniz ve Ege’de yaşandı. Güvenlik nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'daki bazı bölgelerin kadastro çalışmalarına başlayamayan Bakanlık, yaşanan çözüm süreciyle bölge kadastro müdürlüklerine bir takvim hazırlaması için yazı gönderecek. Bu çerçevede bölgede kadastro çalışmalarına yakın zamanda yeniden başlanması planlanıyor.

'ORMAN VASFINI KAZANAN ARAZİLER' SIKINTI ÇIKARIYOR

Karadeniz’in bazı alanların da sıkıntı yaşayan bakanlığın burada karşılaştığı problem ise daha önce vatandaş kullanımında olan ancak yaşanan göçler nedeniyle ormana kalan araziler. Özellikle Doğu Karadeniz’deki arazilerde bakım yapılmadığı takdirde 2-3 yıl içinde önemli miktarda Kızılağaç yetişip, büyüyor. Bu durumda da söz konusu arazi ormanlık alan olarak görülüyor.

Ege’de karşılaşılan sıkıntının arkasında ise Fıstık Ağaçları yatıyor. Aydın ve çevresinde, Fıstık Ağaçları Çam Ağacı sayıldığı için orman vasfı kazanıyor. Dolayısıyla bu alanlarda da kadastro çalışması yapılamıyor.

KADASTRO ÇALIŞMALARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRACAK

Türkiye genelinde kadastro yenileme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2009-2013 yılları arasında 3 milyon 488 bin 208 parselin yenilendiği, 2014 sonuna kadar bu rakamı 4 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bayraktar, geçmiş yıllarda üretilen grafik paftaların yenilemeyle birlikte sayısal hale geleceğini ifade etti. Vatandaşın grafik paftalarından dolayı yaşadığı sıkıntıları bu sayede aşılacağını, aynı zamanda sayısal verilerin kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızlandıracağını belirten Bayraktar, “Kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı çalışmaların verileri sayısal olduğu zaman karar alma süresi kısalıyor. Özellikle kamulaştırma noktasında karar alması çok daha kolaylaşacak. Hemen karar alınacak, anında uygulamaya gidilecek.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler