Euromelanoma çalışması kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Akyol tarafından "Deri Kanserlerinden Korunma" konulu bilgilendirme toplantıları yapılacak.
Konu hakkında açıklama yapan Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Melih Akyol, 2009 yılında AB tarafından Belçika'da deri kanserlerinin önlenmesiyle ilgili bir çalışma başlatıldığını ve Türkiye'nin bu çalışmaya 2012 yılında dahil olduğunu söyledi.
Çalışmanın amacının deri kanserlerini tedavisinden ziyade önlenmesine yönelik adımların belirlenmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Akyol, "Çünkü deri kanserlerinin tedavisi oldukça zor tedavi seçeneklerini içeriyor. Bu çalışmaya 2012 yılında Türkiye'de katılma kararı aldı. Bu yapıda bizde Sivas'ta özellikle deri kanserlerinin ne olduğu, hangi tür deri kanserlerinin olduğunu görebileceğimizi, deri kanserlerinden korunmanın yöntemlerini, bilinçlendirme ve bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapmaya karar verdik. Güneş ışınlarının yoğunlaştığı yaz aylarının başlangıçlarını tercih ederek 26-28 Haziran tarihleri arasında öncelikle üniversite hastanesi konferans salonunda kısa bir bilgilendirme çalışması ardından da bir anket çalışması yapacağız." dedi.
Deri kanserleri pek çok nedenle oluşabilen kanserler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akyol, "Bunlar arasında en yaygını güneş ışınlarının neden olduğu deri kanserleridir. Özellikle çocukluk çağında güneşe maruz kalmanın deri kanserlerindeki etkisi net bir şekilde biliniyor. Bu nedenle de güneşten korunma konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ülkemizin birçok ili güneş ışınlarını alma konusunda bir yandan şanslı ama öteki taraftan bu ışınların neden olabileceği kansere karşıda korunmamız gerekiyor. Sivas her ne kadar soğuk bir il gibi görünse de aslında güneşe maruz kaldığımız gün sayısı oldukça fazla. Soğuk havaların olması nedeniyle kalın giysiler giyinmemiz nedeniyle vücudumuzun büyük bölümü güneş ışınlarından korunuyorsa da yüz ve baş bölgesi kış aylarında da yoğun bir güneş ışınına maruz kalmaktadır. Özelliklede kış aylarında kardan yansıyan güneş ışınları neredeyse varolan ışığı 2 katına çıkarabiliyor. Bu nedenle korunmaya dikkat etmemiz gerekmektedir." şeklinde konuştu.
Güneşten korunma yöntemlerinde en etkili yöntemin fiziksel korunma olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akyol, "Giysiler, şapkalar, ağaç ve bina gölgeleri aslında en güzel korunmayı sağlamaktadır. 10 ile 15 saatleri arasında güneşin en yoğun geldiği anlardır. Gölgemiz boyumuzdan kısa ise güneşin yoğun geldiğini gösterir ve kendimizi korumamız gerekir. Kaliteli güneş gözlükleri, uzun terekli şapkalar, kot pantolon gibi giysiler, güneş kremleri korunma konusunda kullanılabilir. Çocuklarda ise güneş kremi yerine fiziksel korunma yöntemleri tercih edilmelidir. Güneş kremleri evden çıkmadan 15 dakika önce kullanılmalı ve eğer güneşe uzun süre maruz kalınıyorsa 2-3 saatte bir yenilenmelidir." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz