Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 1990 ve 2000 yıllarında bitme noktasına gelen ipek böcekçiliğiyle şu anda 900 kişinin ilgilendiğini söyledi. Çözüm sürecinin bu gelişmeye önemli katkılar sunacağını ifade eden Atalar, “Terör olayların ortadan kalkmasıyla birlikte bölgede ciddi anlamada bir canlanma meydana gelecek.” dedi.
Türkiye’nin koza üretiminin büyük bir bölümünü karşılayan Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde koza yetiştiriciliğine her geçen gün ilgi artıyor. 2000 yılında 5 kişinin üretim yaptığı ilçede şimdi sayı 895’e ulaştı.Kulp ilçesinin Narlıca köyünde üretilen ipek böceği kozaları, birçok işlemden geçirildikten sonra ilçedeki atölyede kadınlar tarafından işlenerek kravat ve şal haline getiriliyor. Buradan yurt içi ve yurt dışına ihraç ediliyor.
Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yıllık 100 tonun üzerinde üretimi olan Kulp ilçesinde 1990 ve 200 yılları arasında üretimin durma noktasına geldiğini belirtti. 2002 yılında Kulp Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde 5 üreticiyle ipek böcekçiliği üreticiliği yeniden faaliyete geçirildiğini ifade eden Atalar, “Yaş kozaya verilen desteklemeler neticesinde ipek böcekçiliği yeniden canlanmış 895 üreticiye ulaşmış ve Türkiye’de üretilen yaş kozanın yüzde 40’ını Kulp ilçemizde üretmek suretiyle birinciliğe almış bulunmaktayız.” dedi.
İpek üretim tesisi projesi kapsamında yapılan çalışmaların bölgede ilgi uyandırdığını kaydeden Atalar, Silvan, Sason, Lice, Hazro ilçeleri ve Bingöl’de ipek böcekçiliği üretimine başlandığını dile getirdi. 2011 yılında 53 ton yaş koza elde edilerek son 20 yılın en iyi verimi elde edildiğini belirten Atalar, “Tesisin işletilmesinde gerekli olan tüm makine ekipmanları alınarak 75 işçiye üç ay süren eğitimler verilerek bu konuda yeterli pratikler kazandırılmıştır. Yakın bir gelecekte Türkiye’nin ipek ipliği noktasında dışa bağımlılığı bitirilecek ve yakın zamanda kendimize yeter hale gelmeyi planlamaktayız.” şeklinde konuştu.
Bölgenin yaşamış olduğu olaylar nedeniyle Diyarbakır hakkında yanlış bir izlenim oluştuğunu belirten Atalar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin bu bölgeye bakış açısında çeşitli olumsuzluklar vardı. Bu olumlu ortamın meydana gelmesiyle artık aldığımız bilgilerde öyle köylere yeniden bu konuda dönüşler başlamış ve yeterince üretim yapılacak yer bulunamadığından dolayı sorunlar var. Bizden gelen talepler üretim tezgahlarının ve insanların kalıp çalışabilecekleri ortamlar konusunda talepler var. Bu da şunu gösteriyor terör olayların ortadan kalkmasıyla birlikte bölgede ciddi anlamada bir canlanma meydana gelecek.”
Kulp’un Narlıca köyünde ipek böcekçiliği üretimi yapan Tahsin Çelik, köyde ipek böcekçiliğiyle uğraştıklarını söyledi. İpek böcekçiliğinin süresinin 40 gün kadar olduğunu ifade eden Çelik, “Mesela bu 40 gün içinde işimizi gücümüzü bıraktık bu böcekle uğraştık. İpek böceği eğer ölürse bir gelir sağlanmadıysa bir dahaki sezona insan artık tiksiniyor. Mesela hava sıcak olduğunda gece derecenin düşmemesi havanın normal derece tutulması belli saatlerde günce 3 sefer yaparak vermesi gerekiyor. Bunların hepsini yaptığın için bir tarafa da gidemiyorsun. Bu 40 gün içinde hiçbir iş yapamıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz