YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Doğanın Renklerini Evlere Taşıyor

Japon kültüründe önemli bir yer tutan, saksıdaki ağaç veya bitki anlamına gelen "Bonsai sanatı"yla uğraşan Yalovalı Bonsai ustası, ardıç, mavi

Japon kültüründe önemli bir yer tutan, saksıdaki ağaç veya bitki anlamına gelen "Bonsai sanatı"yla uğraşan Yalovalı Bonsai ustası, ardıç, mavi ladin ve sarı çam gibi ağaçlardan Bonsai üretiyor.

Yalovalı Bonsai ustası Şener Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çiftlikköy ilçesinde 7 yıldır Bonsai sanatıyla uğraştığını hatırlatarak, Bonsai'nin saksıda yetiştirilen bitki anlamına geldiğini söyledi.

Bonsai'nin, bir ağaç şekli değil, ağaçlara şekil verme sanatı olduğunu anlatan Budak, "Bonsai, bir nevi ağaçları budayarak resim gibi heykel gibi şekil verme sanatıdır. Büyük ağaçların minyatürüymüş gibi veya minyatür ağaçlara büyük bir ağaçmış gibi görüntü verme sanatıdır. Bize en çok sorulan sorular, 'Bonsai ağacı var mı- Bonsai nedir-' gibi sorular. Bu soruyu soranlara Bonsai'nin bir ağaç olmadığını, ağaçlara şekil verme sanatı olduğunu anlatıyoruz" diye konuştu.

Budak, birçok ağaç türünden Bonsai yapılabileceğini, ardıç, mavi ladin ve sarı çamın bunlar arasında sayılabileceğini belirterek, Bonsai'ye ilginin her geçen gün arttığına dikkati çekti. Budak, şöyle devam etti:

"Bonsai'lerimizin yüzde 80'ini Yalova'daki ağaçlardan üretiyoruz. Çevre illerden ya da Türkiye'nin hemen her yerinden vatandaşlar, ya kendileri gelerek ya da telefonla arayarak Bonsai siparişi veriyorlar. Büyük kentlerden gelenler burada yetiştirdiğimiz Bonsaileri alarak evlerinin balkonlarına, teraslarına küçük bir bahçe oluşturuyorlar. Bu şekilde doğaya ve yeşile olan özlemlerini gidermiş oluyorlar."

-Bonsai Sanatı-

Japonca bir sözcük olan Bonsai, tepsi anlamına gelen "bon" ve bitki anlamına gelen "sai" sözcüklerinden türetilmiş. Saksıdaki ağaç veya bitki anlamına gelen Bonsai sanatının, Japonya'ya 7-9. yüzyıllarda Çin'den geldiği, ağaç minyatürleştirme sanatının Çin'de binlerce yıllık geçmişinin olduğu biliniyor.

Yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanat olan Bonsailerin, minyatür olmalarına rağmen çevrede görülen ağaçlardan hiçbir farkları bulunmazken, özenle seçilen ağaç dalları, budanarak ve ilgiyle yetiştirilerek minyatür ağaç görünümü kazanıyor. En güzel Bonsailer, sığ ve yayvan saksılarda yetiştirilenlerden üretilirken, değişik şekillerde Bonsailer de bulunuyor. Japon kültürünün bir parçasını oluşturan Bonsailer, büyük şehirlerde insanların doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılıyor.

Muhabir: İsmail Ersan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler