Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi"nde Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç'a yönelik hain saldırıda bulunup sonra kaçtıkları iddia edilen PKK'lı Barış Batur ile cinayet olayına yardım eden 9 sanığın yargılanmasına Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Mahkemede tutuklu olarak yargılanan Ramazan Gündüz, Barış Batur’un 'Kurtlar Vadisi' dizisini sürekli izlediğini ve 'Polat Alemdar' hayranı olduğunu biliyorum” dedi.
4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya; tutuklu sanıklar Alkan Sarıhan (32), Abdullah Özbey (24), Burhan Çılgın (30) ile Hakan Yavuz (30), Ahmet Yıldız (33), Ramazan Gündüz (37), Ahmet Yıldız (34), Fevzi Acar ve Hasan Ciyanklı (37) katıldı.
2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Korkmaz, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Rasim Karakullukçu, Hakim Handan Durmuş ile diğer hakim ve savcılar da duruşmayı izledi.
Mahkeme heyeti, duruşma sonunda Fevzi Acar, Ahmet Yıldız ve Alkan Sarıhan’ı tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmelerine karar verirken; diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
POLAT ALEMDAR HAYRANI
Tutuklu sanıklardan Ramazan Gündüz, mahkemede verdiği ifadede, “Barış Batur’la benim bir ilgim yoktur. Barış'ın hırslı bir kişiliğe sahip olduğunu biliyorum. Kurtlar Vadisi dizisi sürekli izlediğini ve Polat Alemdar hayranı olduğunu biliyorum. Ahmet Yıldız ve Ahmet Çılgın ile birlikte Ağrı Dağı eteklerindeki Güngören köyü yakınlarına gittik. Abdullah Özbay kendisini telefonla arayan Barış Batur’un Cumhuriyet savcısını öldürdüğünü söyledi. İran sınırına yakın Güngören köyü yol ayrımında Barış Batur’un Abdullah Özbay’a kendisini görmediklerini ve söylerlerse yanacaklarını söylemiş. Barış Batur’u tanımam hiç görmedim. Bana iftira atılmıştır. Suçlamaları kabul etmiyorum. Ben özellikle Adliye lojmanlarının mobilya işlerini yapıyordum. Benim savcı beyle husumetin yoktur. Benim anladığım kadar Barış Batur’u kaçmasına yardımcı olanların bir tehdididir bu olay. Ben kesinlikle Barış’ın yanına götürülmedim” dedi.
Tutuklu sanıklardan Hasan Diyanakli ise, “Barış bizim köyde kalmadı. Dinlenen telefon kayıtlarını kabul etmiyorum” dedi.
Tutuklu sanıklardan Fevzi Acar ise, “Benim cinayetle bir alakam yok. Barış Batur’un annesini 30 yılıdır tanırım. Olaydan iki ay sonra eşime annesi gelip evlerinde yiyecek içecek olmadığını ağlayarak anlatmış. Bende acıdığım için Allah rızası için erzak götürerek yardım ettim. Bunun öncesinde de Barış Batur’u görmedim,. Barış Batur’u kaçırmadım suçsuzum” dedi.
Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, duruşma salonundaki sanıklara uyarı yaparak, “Bakın sizleri son kez uyarıyorum. 221’nci etkin pişmanlık yasası var. Çok iyi düşünün ve çok iyi karar verin. Çünkü, hepinizin hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Karar sizin” diyerek uyarıda bulundu.
"YILMAZ GÜNEY GİBİ MEŞHUR OLACAĞIM"
Barış Batur ile birlikte cezaevinde kalan Hakan Yavuz, “Barış ile birlikte cezaevinde kaldığımız süre içerisinde sürekli sohbet içerisinde Barış’ın Ben Yılmaz Güney gibi meşhur olacağım bak. Nasıl meşhur olacağım” şeklindeki sözler söyleyerek bizimle espiri yaptığı kanaatindeydim. Cinayetle ilgim yok” dedi.
İDDİANAMEDEN
İddianamede, firari Barış Batur'un 2001'de PKK terör örgütünün dağ kadrosuna katıldığı, İran ve Kuzey Irak'ta siyasi, askeri eğitim aldığı örgüt içerisinde 'Rojhat' kod adını kullandığı 2002'de Şırnak'ın Silopi ilçesinde yakalandığı belirtildi. Barış Batur'un Savcı Kılıç'ı şehit ettikten sonra yaklaşık 2 ay Ağrı Dağı eteklerindeki Güngören köyünde saklandığı ve daha sonra dağa kaçtığı iddianamede yer aldı. Sanıkların telefon dinlemelerinde Barış Batur'un ailesine para yardımında bulunulduğu ev eşyası aldıkları takibe takıldı. İddianamede, terör örgütünün kırsal alanı ile irtibatlı olan Ahmet Çilgin, Burhan Çilgin, Barış Batur, Ahmet Yılmaz ve Ağrı dağında sözde çobanlık yaparak kırsal ile temas halinde olan Hasan Cıyanaklı'nın Doğubayazıt'ta ses getirecek sansasyonel eylem yapmak için sözde Ağrı dağı sorumlusu, daha sonra çatışmada öldürülen Baver Kodlu Muhammet Elmas'tan talimat aldıklarına işaret edildi. Eylem için keşif, istihbarat yapıldığı, sonrası kaçış güzergahlarına kadar planladıklarına vurgu yapıldı. Savcı Kılıç'ın ölümünden 81 gün sonra sözde Serhat eyaleti koordinatörü kod adlı Musa Çetiner ile Kuzey Irak'taki üst düzey 'Kemal kodlu' iki teröristin telsiz konuşması iddianamede şöyle geçti:
- Harran: Valla sokakta onlara kalır mı?
- Kemal: Evet onlara sokakları da dar yapmalıyız. Bu kış bir üye (savcı) için eylem yapıldı. Harran senin bilgin oldu mu?
- Harran: Sen ne dedin anlamadım.
- Kemal: Hani bu kış bir üye şey oldu.
- Harran: Doğru sen de tanıyorsun. Ruhat vardı, Barış Barış.
- Kemal: Doğru tanıyorum.
- Harran: O vurmuş, gelip katılmış.
- Kemal: Eline sağlık onun.
- Harran: O da diyor bu KCK tutuklamaları oldu ya.
- Kemal: Tamam.
- Harran: Diyor ona karşı tepki olarak vurdum. Örgütün üstlenmesi gerekiyor. Örgüt de üstlenmiyor.
- Kemal: (Gülüyorlar) Biz yürekten üstlenmişiz.
- Harran: Tamam.
- Kemal: Vallahi mutlu oldum. Zaten ismini söylediler kim olduğunu anladım.
- Harran: Diyor, karar verdim geri gelip çalışacağım. Bunu yaparak özeleştirimi görmelerini istedim.
SAVCI KILIÇ, ALIŞVERİŞ İÇİN DIŞARI ÇIKMIŞTI
Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı, evli ve 1 çocuk babası Hakan Kılıç, 5 Şubat 2012 tarihinde alışveriş için gittiği Çiftepınar Mahallesi Güven Caddesi'nde silahlı saldırıya uğramıştı. Vücuduna isabet eden 3 kurşunla ağır yaralanan Hakan Kılıç, nakledildiği Ankara'da 7 Şubat günü doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.
Güvenlik kamerası görüntülerinde PKK'lı Barış Batur'un suikast sonrası kaçışı cinayetin aydınlatılmasında önemli faktör olmuştu. Bunun ardından Savcı Kılıç'ın katili ile ona yardım edenleri yakalamak için özel ekip oluşturulmuştu. Savcı Hakan Kılıç'ın ölüm olayı ile ilgili gözaltına alınan 9 kişi tutuklanmıştı. Savcı Kılıç'ın suikast öncesi hazırladığı mütalaa ile gasp suçundan 10 yıl hapis cezası aldığı için öldürdüğü ileri sürülen PKK'lı Barış Batur'un İran'a kaçtığı tespit edilmişti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz