Dünyanın 3’ncü büyük demiryolu fuarı “Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı” (Eurasia Rail) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla açıldı. Bakan Yıldırım, demiryollarına yapılacak toplam yatırım miktarının 26 milyar TL'yi bulacağını açıkladı.
Bakan Binali Yıldırım, İspanya Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mario Garces ile birlikte 3’ncü büyük demiryolu fuarı olan “Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı”nın (Eurasia Rail) açılışını yaptı. Türkiye Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, ülke temsilcileri ve firma yetkililerinin katıldığı fuarın açılışında konuşan Yıldırım, fuara olan ilginin Türkiye'nin demiryolu konusunda aldığı mesafeyi ortaya koyduğunu söyledi.
Konuşmasında İspanya örneğini veren Bakan Yıldırım, Türkiye’nin yaptığı demiryolu yatırımları ile önemli bir seviye yakaladığını belirterek, “İspanya, yüksek hızlı tren konusunda çok yüksek bir mesafe kat etti. İspanya, Çin'den sonra en büyük hacim sahibi ülke oldu. Biz de görev geldikten sonra Türkiye'de unutulmuş ve kaderine terk edilmiş, 150 yıldan fazla geçmişi olan demiryollarımızı gündeme getirdik. Öyle ki demiryollarına ulaştırma bakanlığı içinde ayrılan yatırım ödeneği sadece 250 milyon TL'dir. Bu rakam ile demiryolu yapamazsınız, tamir, yenileme de yapamazsınız. Ancak günü kurtarırsınız ve eriyerek yok olmasını izlersiniz. 2002'ye kadar böyle oldu" dedi.
Bakan Yıldırım, demiryollarına yapılan yatırımlarına da değinerek, 2023 yılında hızlı tren ağı olarak 10 bin kilometre hedefi koyduklarını açıkladı. Yıldırım, "Adına onuncu yıl marşı söylenmiş bir sektör maalesef adı anılmaz hale gelmiş. Tekrar bunu gündeme taşımak Ak Parti Hükümeti'ne nasip oldu. Hükümet, bu alandaki yatırımları artırdık. On yıl sonra 2012 yılında demiryollarına ayrılan yatırım bütçesi 5 milyar TL'ye ulaştı. Yapılan yatırım toplamı 26 milyar TL'dir. Ama yetmez. Bu daha işin başında olduğumuzu gösteriyor. Planlanan yatırım miktarı 45 milyar TL'dir. 2023'te hızlı tren ağını 10 bin kilometreye ulaştırmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Yıldırım, yatırımlar ile Türkiye'nin önemli bir noktaya geldiğini, Avrupa Birliği'nin (AB ) Türkiye'ye er ya da geç kabul edeceğini söyledi. Yıldırım, “Onun yükünü paylaşacak onurlu bir ortak olacak. Ümit ederiz ki birlik içindeki ülkeler bunun farkına varıp tavırlarını gözden geçirirler. Önemli bizim için ama olmazsa olmaz değildir. Biz çalışacağız.. Gerekenleri yaptıktan sonra birliğe üye olmak ile olmamak arasında çok fazla bir fark kalmayacak" dedi.
25 ÜLKEDEN 286 FİRMA KATILIYOR
Demiryolu sektörü temsilcilerinin yanı sıra Almanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve Polonya olmak üzere 25 ülkeden 286 firmanın da katıldığı fuarda Türkiye'den Devlet Demiryolu İşletmelerine bağlı Türkiye Vagon Sanayii (TÜVASAŞ) yer alıyor. Ayrıca Sıemens, Alstom, Bombardıer, Thales, Caf, Bremse, Kardemir, General Electrıc Transportatıon, Ulaşım AŞ, Hyundaı gibi büyük firmalar da standları ile fuar katılımcılarının karşısında yer alıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz