Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanunun meclisten geçmesiyle Türk milletinin demokratik eğitim hakkını elde ettiğini söyledi.
Kabul edilen kanunla Türk eğitim sisteminde bu zamana kadar tek tipleştirici yapıdan daha demokratik, daha esnek yapıya geçildiğini söyleyen Şeker, "Kesintisiz eğitimle imam hatip liselerinin orta kısmı kapatılırken, çok sayıda Kur'an kursu da kapanmak zorunda kaldı. Kat sayı uygulamasıyla meslek liseleri ve imam hatip liselerinin önü kesildi. Ülkenin kalifiye eleman ihtiyacı açığa çıktı. Askerler ders verme bahanesiyle okullara girerek, fişleme çalışmalarını alenen yerine getirdi" dedi.
İnsanların tercihlerine ipotek koyan karma eğitim mecburiyetinin 28 Şubat rejiminin ürünü olduğunu hatırlatan Şeker, bu kanunla Türk milletinin demokratik eğitim hakkını kazandığını söyledi.
Şeker sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğitim alanında atılan bu adım ile Türkiye'de bir dönem kapatılarak, gizli talimatların gölgesinde çıkarılan kesintisiz eğitim yerini demokratik yollarla kanunlaşan kesintili eğitime bıraktı. Tarihimizdeki kara bir leke olan bu sistem de böylece ortadan kaldırılmış oldu".
12 yıllık kademeli eğitim sisteminin başta kız çocukları olmak üzere toplumun sosyo-kültürel seviyesini artıracağını, eğitimli ve mesleki açıdan donanımlı hale getireceğini savunan Şeker, bunun dershane mecburiyetini azaltacağını, eğitimi özgürleştireceğini ve din eğitiminin önündeki ideolojik yasakları kaldıracağını söyledi.
Şeker, "Yeni düzenleme katsayıyı kaldırdığı için yok olan mesleki eğitimi ve çıraklık sistemini diriltecek. 'Kız çocuklarını eve kapatacaklar', 'bütün okulları imam hatip yapacaklar' propagandalarıyla kimse vatandaşımızı aldatmasın. Tam tersine yeni sistem Türkiye'nin önünü aydınlatacak, eğitimde kaliteyi ve özellikle kız çocuklarımız için fırsat eşitliğini getirecek. 4+4+4 eğitim sistemi demokratik, özgürlükçü ve pedagojik bir düzenlemedir" diye konuştu.
Postmodern darbenin kalıntısı kesintisiz zorunlu eğitim sisteminin sebep olduğu tahribatın faturasını bugüne kadar milletin ödediğini vurgulayan Şeker, darbe ikliminin puslu havasıyla hayata geçirilen kesintisiz eğitimin çağın şartlarını karşılamadığını ifade ederek, "28 Şubat'ın biçtiği bu kirli elbise artık bu millete dar geliyordu. Eğitim sisteminde yapılan değişiklikle bu elbiseyi üzerimizden attık" dedi.
"EĞİTİMİN ÜZERİNDEKİ VESAYET KALKTI"
Değişikliğin, tek tip insan yetiştirme düzeninden serbest düşünceye, çoğulculuğu ve değerleri temel alan bir sisteme doğru bir adım olduğunu belirten Şeker, benzer bir önergeyi 2010'da düzenlenen 18. Milli Eğitim Şurası'nda ilk kez Eğitim-Bir-Sen olarak gündeme getirdiklerini hatırlatarak, "İyi organize olmuş bir ekiple şuranın ana konusu olmadığı halde, verdiğimiz önergelerle kesintili eğitimi şuranın gündemine taşıdık. Önerimizde ilk 1 yıl, ailenin sosyal durumu ve çocuğun fizyolojik gelişimine göre isteğe bağlı bırakılmıştı. İlk 4 yılda temel beceri, ikinci 4 yılda sistemli bilgi, son 4 yılda ise öğrenciyi hayata hazırlamaya dönüktü. Son kademe de isteğe bağlı tutulacaktı. Önergemizle ortak aklın işleyişine iyi bir örnek olabilecek bir anlayışla eğitim üzerindeki vesayetin kalkmasına öncülük ettik" diye konuştu.
Numan Şeker, 4+4+4 modeline karşı çıkan kimi eğitim sendikalarının şurada şimdiki tutumlarıyla çelişen bir tavır sergilediklerine dikkat çekerek, "Biz bugünkü tasarıya benzer bir çalışmayı bakana sunarken, şimdi ortalığı ayağa kaldıran sendikacılar da oradaydı. Ancak bugün gösterdikleri tepkinin bir benzerini orada göstermedikleri gibi, eğitimle ilgili yeni bir teklifte de bulunmadılar" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz