İZMİR, İzmir-Çanakkale Karayolu'nun Bergama Zeytindağ Bölgesi'nde, yapımı süren İzmir Limanı Kavşağı'nda 2013 yılında 38 milyon liralık yatırımla faliyete geçen Ateş Çelik, RES kulesi üretimine odaklandı. 220 çalışanıyla yılda 200 kule üretim kapasiteli Ateş Çelik bu yıl 94 kule üretti. Bu yılın sonunda Fransa'ya 15, İtalya'ya 6 kule ihraç eden Ateş Çelik, yakın zamana kadar tamamı ithal olan RES santrallerinde ithalatı önlediği gibi, ihracata da başlayarak Türkiye'ye döviz kazandırmaya başladı. Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güldoğan, Türkiye'nin rüzgar enerjisi sektöründeki potansiyelini görerek RES kulesine odaklandıklarını söyledi. Güldoğan, şöyle dedi:
"RES kulesi üretimiyle Türkiye'nin cari açığının kapatılması hedefinde biz de mütevazı da olsa katkıda bulunmaktan çok mutluyuz. RES kulesi üretiminde gelecek yılki ciro hedefimiz 35 milyon euro. Gelecek yıl üretimimizin yüzde 25'ini ihraç edeceğiz. Türkiye'de her yıl 350 RES kulesi dikiliyor. Hükümet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı her yıl bu sayıyı ikiye katlamayı hedefliyor. Türkiye'nin cari açığının en önemli kalemi olan enerji ithalatını ancak yerli kaynakları tam olarak kullanarak azaltabiliriz. Bunun için de temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında RES en büyük potansiyel. Ateş Çelik de bu sektörde yerli üretim payını arttırma hedefiyle çıktığı yolda önemli bir oyuncu oldu. İleriki hedeflerimiz arasında RES kanat ve türbinlerini de Türkiye'de üretmek var. Dünyanın en önemli enerji şirketlerinden biri olan General Elektrik ile RES kulesi üretiminde beş yıllık ön sipariş anlaşması yaptık. Bu da bize güç veren, geleceğe emin adımlarla yürümemizi sağlayan bir unsur."
KADIN KAYNAKÇILAR
Ateş Çelik fabrikada işe aldığı 220 çalışanının tamamına yakınını yöre halkından seçti. KOSGEB ve Bergama Belediyesi ortaklığıyla açılan okulda kaynak ustaları yetiştirildi. Burada da bir ilke imza atılarak kadınlar da kaynak kurslarına yönlendirildi ve mezun olan dokuz kaynak ustası kadın fabrikada erkeklerle birlikte göreve başladı. Ağır sanayide kadınlara da alan açtıklarını anlatan Ateş Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Gündoğan, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar kadınlar sanayide hep yardımcı ve yan işlerde düşünülmüş. Biz kadınları doğrudan üretimin içine aldık. İşlerini çok ciddiye alıyorlar. Kadınların varlığı iş standart ve kalitemizi önemli ölçüde arttırdı. Dünya standartlarında üretim yapıyorlar. Diğer işçiler de kendilerine çeki düzen verdi. Kadınlar kendilerine son derece güveniyor. Bundan çok mutlu oluyoruz. Gelecek yıllarda dokuz olan kadın kaynakçı sayımız artacak."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz