YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

5’inci Madencilik, Maden Makine ve Ekipmanları, İş Makineleri Fuarı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı...

5’inci Madencilik, Maden Makine ve Ekipmanları, İş Makineleri Fuarı’na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ekonomisinde madenciliğin önemli bir payı olduğuna değindi. Yıldız, yaptıkları çalışmalarda çevre hassasiyetine önem verdiklerini belirterek, “Madencilik, çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılan bir alan haline gelmiştir” dedi.

TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 5’inci Madencilik, Maden Makine ve Ekipmanları, İş Makineleri Fuarı’nın açılışını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gerçekleştirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı konuşmada madenciliğin Türkiye ekonomisin önemli bir payını oluşturduğunu belirterek, “Madencilik sektörü, içinde birtakım sıkıntıları barındıran, bir süreci hep beraber kamu ve özel sektör olarak aşmamız gereken bir sektör. En fazla katkıyı, en fazla katma değeri oluşturan bir sektör. Ekonomimizin oluşmasındaki en öncü sektörlerden bir tanesi. Ülkemiz başta endüstriyel ham maddeler olmak üzere metalik madenler, enerji madenleri ve jeotermal kaynakları itibarıyla da bir gelişim göstermektedir. Türkiye dünyada 10’uncu sırada yer almaktadır. 10 yıl öncesine göre ekonomimizin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'mızın gelişmesi ve 3 katına çıkıyor olması tabii ki madenciliğimizi de olumlu manada etkilemiştir. Madenciliğimizin de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla oluşturmasında ayrı katkılar koymuştur” diye konuştu.

“MADENCLİĞİN GSYH İÇİNDEKİ PAYI 11,5 MİLYAR DOLARA ÇIKTI”

Dünyada yaklaşık 90 çeşit maden olduğunu belirten Yıldız, “Bunun 60’ı bizde üretim olarak da gerçekleştirilebiliyor. Biz hükümet olarak madencilik sektörünün hak ettiği seviyeye gelmesi için adım adım ve kademeli olarak da uğraşıyoruz. Bu bir değişim. 2004 yılında ve 2010 yılında çıkardığımız ve siz özel sektör katılımcılarıyla beraber ortaklaşa çalıştığımız, yine yurt madencilikle beraber bu kanun tasarılarının kanunlaşmasına katkı koyduğumuz bir dönemden geçtik. En son madencilikle alakalı teşviklerin, üretim merkezlerinin, fabrikaların kurulmasıyla daha da hissedilebilir hale geldi. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki madenciliğin payı 2.6 milyar dolardan şu anda 11,5 milyar dolarlara çıktı. Yine ihracatımızda 3.9 milyar dolara çıktı. Toplam 600 milyon dolarlar seviyesinde” dedi.

Bakanlık olarak madencilikle alakalı temel hedeflerinin olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Her maden grubunda güçlü özel sektörler oluşturmak istiyoruz. Şu anda sondaj 1.7 milyon metreler seviyesine özel sektörün önemli payıyla beraber çıkartıldı. Kısa süredeki hedefimize bunun 5 milyon metrelere bu sondajın çıkartılmasıyla alakalıdır. Avrupa’da bin 200 metrelerin altındaki bütün rakamlar hemen hemen bütün sondajlar tamamlanmış durumda. Bizim de mutlaka bu hedefi yakalıyor olabilmemiz lazım. Türkiye’de sondajı yapılmamış, madenle alakalı aramacılığı yapılmamış herhangi bir alanında tabi ki kalmaması lazım” şeklinde konuştu.

Madenciliğin çevreyle dost olması gerektiğini belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“780 bin metrekarenin hemen hemen yüzde 12’sine karşılık gelen 100 bin kilometrelik alan herhangi bir gerekçeyle çevre hassasiyeti, turizm faaliyetleri, SİT alanları, orman arazileri dahil olmak üzere madenciliğin yapılmadığı alanlardır. Bu aslında bir yandan enerji sektörüne hizmet verirken, diğer yandan da çevreyle alakalı hassasiyetlerimizi belirtmesi açısından da önemli bir rakamdır. Madencilik, çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılan bir alan haline gelmiştir.”

“2011 YILI İÇERİSİNDE SONDAJ VE ANALİZ MALİYETLERİ 429 MİLYON CİVARINDA”

2011 yılı içerisinde madencilikteki sondaj ve analiz maliyetlerini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bunla alakalı katedeceğimiz önemli mesafeler var. İlk müracaat ve arama döneminin özellikle yeniden şekillendirildiği, her birimizin şikayetçi olduğu bu çantacılık faaliyetlerinden de uzaklaşılan ama bir yandan da gerçek madencilik alanına genel bir ortam oluşturmamız gerekiyordu. Zaman zaman iyi niyetlerle hazırlanmış kanunların yine bir kısım istismarcılar tarafından da daha hızlı davranılarak açık kapılarının olduğunu görmekteyiz. Tabii ki bunları kapatmamız lazım. Ruhsat pazarlamacılığı yapılacaksa bunun mutlaka kamunun yapması lazım. Bunun bütün gerçek yatırımcılara açılabiliyor olması lazım. 2011 yılı içerisinde sondaj ve analiz maliyetleri 429 milyon civarındadır. Bunun özel sektör tarafından yapıldığını özellikle belirtmek isterim Yine 43 bin civarında olan ruhsat sayısının şu anda 21 binlere indirilmiş olması da bizim hedeflerimiz doğrultusunda gelişen bir olaydır. Bunun bir miktar daha indirilip yine gerçek yatırımcı tarafından gerçekleştirilecek olması da önemlidir” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve sektörün temsilcileri, fuarın açılış kurdelesini kesti. Yıldız, fuarda sergilenen iş makinelerinden birine binip inceleme yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler