Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, " her türlü engellemeye rağmen Türkiye'nin demokratik Cumhuriyete varma konusundaki azim ve kararlığı hiç kırılamadı. Türkiye o doğruda ve doğrultuda yoluna devam etti. Çok şükür son yıllarda bu konuda önemli adımlar atıldı" dedi.
Toptan, AK Parti Zonguldak İl Başkanlığındaki bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Türk milletinin en büyük milli bayramı olduğunu söyledi.
Cumhuriyeti zor şartlar altında kurarak gelecek nesillere teslim edenlerin, gelecekte Türkiye'nin demokrasiyle donatılması ve demokratik Cumhuriyetin inşasının emrini verdiğini ifade eden Toptan, şöyle konuştu:
"Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk öyle düşünmeseydi, kendi sağlığında Cumhuriyet kurulduktan hemen sonra, çok partili siyasi hayata geçecek adımları atmazdı. Ama çok partili siyasi hayata geçişimiz Demokrat Parti'yle mümkün olmuştur. Aradan geçen onca yıl içerisinde üzülerek itiraf etmeliyiz ki, Türkiye ve Türkler olarak Cumhuriyetimizi, bürokratik Cumhuriyetten, demokratik Cumhuriyete geçirme konusunda çok başarılı olamadık. O konularda tam mesafe alıyoruz dediğimiz anda, ülkemizde darbeler oldu. Muhtıra dönemleri yaşandı. Demokrasimiz sık sık kesintiye uğradı. Ama her türlü engellemeye rağmen, Türkiye'nin demokratik Cumhuriyete varma konusundaki azim ve kararlığı hiç kırılamadı. Türkiye o doğruda ve doğrultuda yoluna devam etti. Çok şükür son yıllarda bu konuda önemli adımlar atıldı."
-Cumhuriyet Bayramı kutlamaları
Ana muhalefet partisinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında şehirlerde miting ve yürüyüşler düzenleyeceğini açıkladığını hatırlatan Toptan, Türkiye'nin demokratik bir ülke ve hukuk devleti olduğunu ve herkesin gösteri, yürüyüş yapma ve ifade hakkına sahip olduğunu söyledi.
Toptan, bunlara engel olmaya kimsenin hakkının olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Hukuk devleti, kuralların olduğu ve herkesin o kurallara uymak suretiyle toplumsal mutabakatın yanı sıra toplum barışına katkı yaptığı bir sistemdir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü nasıl yapılır yasalarımızda bellidir. O hükümlere uymak kaydıyla herkes Cumhuriyeti istediği gibi kutlayabilir. Bundan büyük bir mutluluk duyarız. Herkesin Cumhuriyeti sevme ve Cumhuriyete bağlılık anlamı taşıyacak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının, hukuk devleti sınırları içerisinde, kanunların ve nizamların öngördüğü çerçevede kutlanması, bizi sadece memnun eder. Sokakları, caddeleri bir kaotik ve anarşi ortamına sürükleyecek davranışlara da devlet nizamı izin vermez."
-Zonguldak ile Bartın birleşsin önerisi-
Zonguldak'tan ayrılarak il statüsüne kavuşan Bartın'ın da yeniden birleşerek büyük şehir olabilmesi için bir girişim içerisinde olmasını arzu ettiklerini aktaran Toptan, şunları kaydetti:
"Şu anda Zonguldak'ın 620 bin civarında nüfusu vardır. Bartın'ında 180-200 bin civarında var. Biz öngörülen 750 binlik barajı çoktan aşıyoruz. Hem Bartın, hemde Zonguldak ismini korumak şartıyla ortak bir isimle mesela, 'Karaelmas' yahut uzlaşacağımız bir isimle, ortak bir belediye yönetimiyle büyük şehir belediyesi altında birleştirirsek, bundan hepimiz yararlanırız. Uzun yıllar Bartın'ın Milletvekilliği yapan bir kişi olarak ifade etmek istiyorum ki, böyle bir girişim kentin lehine olur."
Muhabir: Ferdi Akıllı / Sinan Özmüş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz