Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Finike bölgesinde üretilen portakalın tadı ve aromasıyla bir marka haline geldiğini belirterek, "Portakalda Finike markasının başka bölgelerde kullanılması üreticiyi ve tüketiciyi mağdur etmekte. Bunun engellenmesi için caydırıcı işlemler uygulanmalı" dedi.
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Finike ve bölgesinde üretilen portakalın Türkiye'nin diğer bölgelerinde üretilen portakallardan tadı ve aromasıyla farklı olduğunu ve bu doğrultuda Finike portakalı için Finike Meyve Üreticileri Birliği tarafından patent alındığını söyledi.
Finike portakalı isminin başka bölgelerde üretilen portakallar için de kullanıldığını kaydeden Sarıçobanoğlu, bu durumun hem üreticiyi hem de kendilerini rahatsız ettiğini bildirdi.
Türkiye'de üretilen portakalın yüzde 20'sini, Antalya'da üretilen portakalın da yüzde 60'ını Finike ve Kumluca bölgesinin sağladığını ifade eden Sarıçobanoğlu, kaliteli üretim konusunda Finike portakalının bir marka haline geldiğini vurguladı.
Ürünlerini hak ettiği fiyattan satamamaktan yakınan Sarıçobanoğlu, "Üreticimizin ürettiği üründen beklentisi 1 lira civarıdır. Fakat sezon başından bu yana portakalımızın kilosunu 60-70 kuruşa satıyoruz" dedi.
Bunun sebebini Finike portakalının patent hakkını iyi kullanamamasına bağlayan Sarıçobanoğlu, Finike ve bölgede üretilen portakalın diğer bölgelerde üretilen portakallara göre farklı değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Başka bölgelerde üretilen portakalın da Finike portakalı adı altında satıldığını, bu durumun kalitesi nedeniyle Finike markasını zedelediğine işaret eden Sarıçobanoğlu, "Portakalda Finike markasının başka bölgelerde kullanılması üreticiyi ve tüketiciyi mağdur etmekte. Bunun engellenmesi için caydırıcı işlemler uygulanmalı" diye konuştu.
Bunun önüne geçilebilmesi için pazarda Finike adı altında satılan portakalın kontrol edilmesi gerektiğini, meyve üreticileri birliğinin gerektiğinde Finike adı altına satılan ve gerçekte Finike portakalı olmayan ürünleri denetleyerek yasal işlem uygulayabileceğini dile getiren Sarıçobanoğlu, Finike Meyve Üreticileri Birliği'nin kayıtlı üye sayısının artmasıyla gelecek yıldan itibaren pazarda ürünleri denetleyebileceğini kaydetti.
Bugüne kadar Finike portakalı adını kullananlara herhangi bir cezai işlem uygulanmadığını anımsatan Sarıçobanoğlu, portakalını hak ettiği fiyattan satamayan üreticilerin narenciye bahçelerinde farklı ürünler yetiştirmeye başladığını, narenciye bahçelerinin azalmasıyla tadı ve aromasıyla farklı bir özelliğe sahip olan Finike portakalının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını öne sürdü.
Muhabir: Mehmet Çakmak / Hatice Özdemir
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz