Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, "Bundan 10 yıl önce Gaziantep denildiği zaman insanların aklına sadece kebap, lahmacun, baklava ve fıstık gelirken, bugün UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş bir Gaziantep geliyor" dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, son 10 yılda yaptığı tarihi ve kültürel hizmetlerle hızlı bir dönüşüm yaşayan Gaziantep'in, Zeugma Antik Kent ve Yesemek Açık Hava Müzesi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi'ne girdiği hatırlatıldı. "Avrupa Diploması" ödülünü ve "12 Yıldız Kent" ödülünü alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, tarihi yapıların korunması ve kültürel değerlerin ortaya çıkarılmasında önemli projelere imza attığı, yaptığı müzelerle de Gaziantep'in adının "müzeler kenti" olarak anılmaya başlandığı belirtildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Başkanı olan Asım Güzelbey, Gaziantep'teki tarihi yapıların büyük bölümünü restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını ifade etti.
Kentte çok hızlı bir dönüşüm yaşandığını vurgulayan Güzelbey, "Bundan 10 yıl önce Gaziantep denildiği zaman insanların aklına sadece kebap, lahmacun, baklava ve fıstık gelirken, bugün UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Aday Listesi'ne girmiş bir Gaziantep geliyor. Kültür yolu, kalesi, Bey Mahallesi, birçok tarihi eserleri ve dünya çapında üne sahip Mozaik Müzesi ile tarihi bir değişim yaşıyor. Bu değişime gerçekten ihtiyaç vardı. Çünkü burası dünyanın en eski yerleşkelerinden birisi" diye konuştu.
Gaziantep'in birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına işaret eden Güzelbey, Gaziantep'in özüne ve geçmişine sahip çıktığını anlatırken, "Yaklaşık bin 500 tarihi eser restorasyonu ile zannedersem dünya rekor kıran bir şehir olduk" ifadesini kullandı.
Bey Mahallesi'nde 200 tarihi Antep evini restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını hatırlatan Güzelbey, Bey Mahallesi'nin hem Antep savunmasına şahitlik yaptığını hem de Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu mahalle olduğunu, bu mahallede Atatürk'ü anlatan bir anı evi yapacaklarını kaydetti.
Kale ve etrafındaki restorasyon çalışmalarından bahseden Asım Güzelbey, hem tarihi yapıları restore ettirdiklerini hem de park ve yeşil alan yaptıklarını söyledi. Güzelbey, "Bugün Gaziantep tek başına bir turizm kenti oldu. Kalenin etrafında 20-30 tane Gaziantep plakalı olmayan otobüs veya minibüsleri görebiliyorsunuz. İnsanlar akın akın Gaziantep'in kalesini, tarihi yapılarını, Zeugma, Gezegenevi ve Bilimevi'ni görmeye geliyorlar. Ama bu arada lezzetli kebabını, lahmacununu, baklavasını da yiyorlar" şeklinde konuştu.
Asım Güzelbey, Türkiye'de sanayisiyle ünlü Gaziantep'in bugün tarih ve kültür turizmiyle adından söz ettirdiğine işaret etti.
Dünya genelinden yaşanan küresel ısınmanın ciddi şekilde tehlike arz ettiğini, bu bağlamda Türkiye'de ilk kez Gaziantep'in "İklim Eylem Planı" hazırladığını belirten Güzelbey, "Artık dünyanın bütün belediye başkanları kentlerine yaptıkları parkları söylemiyorlar. Küresel ve ısınma iklimsel değişiklikler karşısında yaptıkları değişiklikleri anlatıyorlar. Tarih yapılara için yaptıkları çalışmaları anlatıyorlar. Gaziantep olarak ilk kez İklim Eylem Planı yaptık ve Brezilya'da Rio+20 Zirvesi'nde projemizi anlattık" dedi.
Muhabir: Zeynep Yücetaş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz