Bitki genetik kaynaklarını muhafaza etmek için harekete geçen Türkiye, kurduğu gen bankasında 30 bin bitki tohumunu korumaya aldı.
Dünyanın önde gelen gen bankaları arasında yer alan Türkiye Tohum Gen Bankası, bitkileri gerek tarımsal üretim sistemlerindeki değişimlerden gerekse doğal yaşam alanlarının tahribi sonucu kaybolma tehlikesinden koruyor. Türkiye Tohum Gen Bankası ayrıca tarımda, endüstride ve çeşitli çevre kirliliği sorunlarının çözümünde kullanılabilecek virüs, bakteri, mantarları da oluşturup korumaya alacak.
Gıda, yağ, ilaç, giyim gibi sanayiinin vazgeçilmez hammaddesi olan bitki tohumları, tarımsal üretim sistemlerindeki değişimler ve doğal yaşam alanlarının tahribi sonucu kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Biyolojik çeşitliliğin kullanılması ve gelecek nesillere kaybolmadan aktarılması büyük önem taşıyor.
İKİ YILDA 30 BİN BİTKİ TOHUMU KORUMA ALTINA ALDI
Zengin biyolojik çeşitlilikle dikkat çeken Türkiye, 12 bin civarında tohumlu ve tohumsuz bitki tür ve alt türünü korumak için harekete geçti. Yaklaşık 4 bini endemik özellik taşıyan bu bitkiler için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2010 yılında kurulan Türkiye Tohum Gen Bankası, iki yıl gibi kısa bir süre içerisinde 30 bin bitki tohumunu koruma altına aldı. Tamamen milli sermaye ile kurulan Türkiye Tohum Gen Bankası altyapı, muhafaza kapasitesi ve donanım olarak dünyanın sayılı gen bankaları arasında yer alıyor.
Türkiye Tohum Gen Bankası; ülke genelinde yerel çeşitler başta olmak üzere genetik materyalin toplanması, kayıt altına alınması ve muhafazası, uluslararası kuruluşlarda bulunan genetik materyalin introdüksiyonu, Türkiye’deki bitki genetik kaynakları materyalinin bitki ıslahında kullanılmak üzere saklanması ve çeşit geliştirme çalışmalarında kullanımı, genetik kaynakların kayıt altına alınması, doğal kaynaklarla ilgili veri tabanı oluşturulması, muhafazaya alınan materyalin ülke içindeki üniversiteler, araştırma enstitüleri ve ilgili diğer kuruluşlar ile işbirliği içerisinde karakterizasyonu, yerel çeşitlerin koruma altına alınması ve gerektiğinde üreticilerle paylaşılması çalışmalarını yürütmek, toplumu bitki genetik kaynaklarının muhafazası ve önemi konularında bilinçlendirme çalışmaları yapmak ve bunların sonucu olarak gıda güvenliğine katkıda bulunmak ve garanti altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye Tohum Gen Bankası ayrıca, değişik amaçlarla tarımda, endüstride ve çeşitli çevre kirliliği sorunlarının çözümünde kullanılabilecek virüs, bakteri, mantar gibi oluşturulup saklanma alanlarında da çalışıyor. Türkiye'de tarımsal amaçlı kullanılabilecek ve Türkiye'ye ait mikroorganizmaların kültür koleksiyonları da Türkiye Tohum Gen Bankası bünyesinde koruma altına alınacak.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KAYBEDİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
İnsan faaliyetleri sonucu oluşan kirlilik kadar, doğal kaynakların sürekli ve yanlış kullanımı nedeniyle küresel biyolojik çeşitliliğin 2020 yılına kadar yüzde 20’sinin kaybedilmesi beklenirken, Türkiye Tohum Gen Bankası bu kayıpların önüne geçmeyi hedefliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz