Her ne kadar güzellik göreceli bir kavram olsa da toplum tarafından kabul edilmiş bazı güzellik standartları olduğu yadsınamaz. Peki, hem bu güzellik standartlarına uyan hem de zeki ve başarılı insanlar nasıl hissediyor, hiç merak ettiniz mi?
Quora sitesinden bir kullanıcı “hem güzel hem zeki olmak nasıl bir duygu?” sorusunu sormuş. Ve soruyu sormasıyla beraber güzel ve zeki insanların en çok yaşadığı problemlerden biri de baş göstermiş: güzellik ve zekasının farkında olmak ve bunu “itiraf etmek” toplum tarafından kabul gören bir davranış değil.
Soruya cevap verenlerden Amanda Tendler adlı kullanıcı, “bu soruya cevap verebilirim ama bunun yüzünden direkt veya dolaylı olarak aşağılanacağım,” diye düşünmüş başta. Amanda her zaman okulda ve kariyerinde başarılıymış, ergenliğinden itibaren ise erkeklerin ilgi odağı olmuş. Ergenliğe girdiği andan itibaren çok büyük fiziksel değişiklikler geçiren Amanda’nın en büyük sıkıntısı erkeklerin ilgisinin karşılığında kadınlardan sürekli negatif tepkiler almak olmuş.
“Kadınlar yüksek zekaya sahip olmam konusunda rahatlar, erkekler çekici olmam konusunda rahatlar, ama iki konuda da rahat olan birini bulmam çok ender bir olay.”
Güzelliği kullanmanın cazibesi...
Amanda gibi hissetiğinden olacak ki, ismini vermek istemeyen bir kullanıcı da güzel bir kadın olmanın çok cezbedici bir yanı olduğundan bahsetmiş.
“Güzelliğinden faydalanarak bir şeyler elde etmeye çalışmak çok baştan çıkarıcı bir fikir. Sırf insanlar buna razı olduğu için onlardan yararlanmamak ve sana sunulan imkanları geri çevirmek gerçekten zor.”
Ortak sorunlar ve dertler
Bu soruya cevap veren insanların bahsettiği bir çok ortak nokta var: Mesela “normal insanların” yanında hiç bir zaman kendilerini rahat hissedememeleri,
ilgi çekmemek için sürekli ekstra bir çaba sarf etmeleri (örneğin özensiz giyinmek veya bir konudan anlamıyormuş gibi yapmak) ve etrafındakilerin verdiği tepkilerden kaynaklanan bir suçluluk duygusuna sahip olmaları.
Herkes zeki ve güzel insanlara uzaktan gıptayla baksa da bu karakterde biri hayatlarına girdiğinde genelde sadece negatif yönler aranır ve istemsiz (bazen de bilinçli) bir şekilde karşısındakinin en ufak kusuru ile dalga geçilmeye başlanır. Buna rağmen, güzel bir kişi kendinde beğenmediği bir şeyden bahsettiğinde “ay saçmalama, sen öyle diyorsan biz ne yapalım?” gibi tepkilerle karşılaşabilir. Yani adeta “ağzımla kuş tutsam yaranamıyorum” sendromu; üstelik böyle bir çabaya girmelerine hiç gerek olmamasına rağmen.
Yine, bu insanların ortak dertlerinden biri de karşısındakinin samimiyetine güvenememek. Bir çoğu “en yakın hemcins arkadaşları tarafından dışlanmak ve bir çok konuda kıskanılmak” temalı anılarını paylaşmış. En yakınlarından bu kazığı yiyenlerin arkadaşlık ilişkileri kurmaları da fazlasıyla güçleşiyor.
Buna inanmak çok zor olsa da; zeki ve güzel insanların en büyük sorunlarından biri de özgüven eksikliği ki bu da yine yukarıda bahsettiğimiz “kusurları tespit et ve aşağıla” mantalitesinden kaynaklanıyor. Kendileri de zeki ve güzel olduklarını farkına varsalar bile bunu hiç bir zaman dillendiremedikleri için negatif eleştirilere inanmak çok kolay bir hale gelebiliyor.
Aditi Saini adlı kullanıcı olayı en güzel özetleyen kişi olmuş, bizce:
“Ne kadar güzel ve zeki olsanız da onlara bir fayda sağlayana kadar bu özellikleriniz insanların hiç umrunda değildir. İnsanlar size iyi davranırlar çünkü o sırada sizi objeselleştirmektedirler.”
Yani ne güzel ne de zeki değilseniz üzülmeyin; gördüğünüz gibi hepsinin morali de özgüveni de yerlerde, hayatlarını istedikleri gibi yaşayamıyorlar, yaptıklarıyla gurur bile duyamıyorlar.
Güzellik ve zeka arasındaki bağlantı
Hem güzel hem zeki birkaç insanın cevaplarını derledik. Peki, güzel birinin aynı zamanda zeki olması ne kadar sık rastlanan bir olay, hiç merak ettiniz mi? İngiliz bilim adamları etmiş, ve bu konuda çok geniş kapsamlı bir araştırma yapmışlar.
2010 senesinde sonuçları açıklanan bu araştırmaya göre zeka ve güzellik arasında kesin bir bağlantı var. Güzel kadınlar ve yakışıklı erkekler “normal” hemcinslerinden %11 ile 14 arasında daha zekiler.
Bu araştırma için 3-9 Mart 1958 tarihleri arasında İngiltere’de doğan bütün bebekler yarım yüzyıldan daha fazla bir süre takip edilmiş. İlkokul çağına geldiklerinde okuldaki öğretmenlerine “bu çocuk güzel mi?” diye tek tek sorulmuş. Aynı soru çocuklar 11 yaşına geldiklerinde tekrar sorulmuş. Eğer öğretmenler aynı çocuk için bu soruya “evet” cevabını vermiş ise o çocuk “güzel” olarak değerlendirmeye alınmış; sadece ikinci cevap “hayır” ise o çocuk “güzeller” listesinden çıkarılmış.
Bu çocuklara aynı zamanda 7, 11 ve 16 yaşlarında 11 farklı kognitif test yaptırmışlar. “Güzel” çocuklar bu testlerde çoğunlukla “normal” çocuklardan daha yüksek puanlar almış.
Genlerin önemi
Güzel insanların zeki olması aslında bir tesadüf değil; genelde zeki ve başarılı erkekler güzel kadınlara ilgi duyar ve bunlar bir araya gelip çocuk yaptıklarında zeka ve fiziksel görünüm genlerinin ikisini de çocuklarına aktarırlar, bu yüzden çocuklar da hem güzel hem de zeki
olabilirler.
Yani, güzel ve zeki değilseniz ailenizi rahatlıkla suçlayabilirsiniz.