Antep Fıstığı Haberleri

Önceden böyle bir meslek yoktu! Günlük 1000 TL'ye başında nöbet tutuyorlar 'Buna rağmen bekçi bulmakta zorlanıyoruz'

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 'yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığının hasadı öncesi arazi sahipleri, hırsızlık olaylarına karşı tedbir aldı. Motosikletle ya da yaya olarak devriye atan bekçiler, günlük 1000 TL yevmiye karşılığında fıstık bahçelerinde hırsızlara karşı nöbet tutuyor. Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, geçmişte fıstık bekçiliği diye bir mesleğin olmadığını, fıstığın değeri ile artan hırsızlığa karşı böyle bir yöntem geliştirildiğini söyledi.

Finans 09-08-2023 12:05

Antep fıstığı faydaları nelerdir, tansiyonu yükseltir mi? Antep fıstığında hangi vitaminler var, neye iyi gelir?

Antep fıstığı Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen dünyaca ünlü bir kuruyemiş türüdür. Bilimsel adı Pistacia vera olan bu bitki özellikle Gaziantep şehriyle özdeşleşmiştir ve "Antep fıstığı" olarak da bilinir. Antik çağlardan beri yetiştirilen Antep fıstığı zengin tarihi ve eşsiz lezzetiyle dikkat çeker. Antep fıstığı sağlıklı yağlar, protein, lif ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin kaynağıdır. Peki, Antep fıstığı neye iyi gelir?

Haber 15-06-2023 13:44

'3 kilosunu hesaplasan bir çeyrek altın ediyor' Lezzet katıyordu artık yatırım aracı oldu! Fiyat artışının sebebiyse...

Tatlıların vazgeçilmezi olan, özellikle Ramazan'da daha çok tüketilen baklavalara lezzet katan Antep fıstığı son dönemde birileri için adeta yatırım aracına dönüştü. Ramazan'a kısa bir süre kala kimileri bunu fırsat bildi ve baklavaya talebin artacağını öngörerek stok peşine düştü. Baklava üreticileri fıstık bulamamaktan ve fiyat artışından şikayet ederken tonlarca fıstığın stoklandığını söyledi. Fiyat artışına dair "3 kilo fıstığı hesap etsen, bir çeyrek altın ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Finans 03-02-2023 10:20

Fiyatı 3 ayda fırladı, 'yeşil altın'a gelen zam baklavacıları isyan ettirdi! Bu gidişle vatandaş biraz daha kısacak, az yiyecek

Yıl sonuna yaklaşırken 2022'de yükselen fiyatıyla en dikkat çeken ürünlerden biri de 'yeşil altın', yani Antep fıstığı oldu. Yalnızca birkaç ay önce, eylülde 300 liradan satılan Antep fıstığının fiyatı yıl biterken 470-500 liralara fırladı. Durumdan vatandaşlar kadar baklavacılar da şikayetçi. Zira depoda bekleyen fıstığa gelen zammı sorgulayan baklavacılardan Sait Korkmaz, "Zam yapmadık ama bu gidişle yapacağız gibi görünüyor. Bu gidişle vatandaş baklavayı biraz daha kısacak, az yiyecek" diyor.

Finans 16-12-2022 09:12

Antep fıstığı günde ne kadar tüketilmeli, nasıl tüketilir? Antep fıstığı çok tüketilirse ne olur, kolesterole zararlı mı?

İçerisinde doğal yağlar barındırdığı için kalp-damar sağlığı açısından kuruyemiş çeşitlerinin tüketimi çok önemlidir. Ülkemizde en çok tüketilen kuru yemişler arasında yer alan Antep fıstığı, besin değerleri açısından çok zengindir. Antep fıstığı bağışıklık sistemini güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücudun direncini de artırıyor. Vücudun dinç ve sağlıklı olmasında çok etkili olan Antep fıstığı bir günde ne kadar tüketilmeli?

Haber 09-12-2022 17:22

Fıstıktan leblebiye ‘zorunlu’ kaçış! Vatandaş tercih değiştirdi: Yüzde 100 zamma yenisi geliyor…

Kuruyemiş fiyatları son bir yılda yüzde 100’e varan artış yaşadı. Özellikle de en dikkat çeken artış Antep fıstığında oldu. Kilosu çarşı pazarda 350 liraya kadar yükseldi. Fiyatlar artınca talep de son bir yılda yüzde 30 azaldı. Sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde kuruyemiş fiyatlarının daha da artacağını belirtiyor. TÜKSİAD Başkanı Murat Yıldırım, “Leblebi, çekirdek gibi orta segment diye tabir edilen karışık kuruyemişler tercih ediliyor” diye konuştu.

Finans 17-11-2022 13:49

ŞEHİRLERİN LEZZET REKABETİ - Gaziantep ve Şanlıurfa arasında ismi paylaşılamayan lezzet: Fıstık

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı: - "Baklava başta olmak üzere birçok yemeğe katkı sağlayan Antep fıstığının işlenmesinin yüzde 80'i Gaziantep'te yapılıyor" - Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya: - "Şanlıurfa'da 29 milyon 700 bin fıstık ağacı var. Bu açıdan Türkiye'de ağaç sayısı bakımından birinci sıradayız"

Yurthaber 06-10-2022 11:12

Bakan Varank, Antep Fıstığı İşleme Tesisi'nin açılışına katıldı:

"Antep fıstığını doğru bir şekilde işlemek isteyen sanayileştirmek isteyen farklı firmalarımız gelip burayı ziyaret edecekler. Bu işin en doğrusu ve verimlisi nasıl yapılır, Antep fıstığı teknolojilerinde dünya nerede gelip burada bunu inceleyecekler. Kendi işletmelerinde bunu uygulayacaklar" - "Karadeniz'de gazımızı keşfettik. Önümüzdeki seneden itibaren karayla buluşturacağız, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız"

Yurthaber 24-09-2022 13:30

Günde 50 gram yetiyor: Afrodizyak etkisi var, vitamin ve mineral deposu

Antep fıstığı, yeterli şekilde tüketildiğinde birçok sağlık sorununun ortaya çıkmasını engelliyor, tokluk hissi oluşturduğu için kilo kontrolü sağlıyor. Yetiştiği bölgelerde ‘yeşil altın’ olarak bilinen ve endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, yeterli miktarlarda yenildiğinde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antep fıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.

Haber 13-08-2022 09:18

Fıstık bahçelerinde hasat davul, zurna ve halayla başladı

Genellikle baklava, çikolata, gibi ürünlerde kullanılan boz fıstığın hasadı, davul ve zurnayla bahçeleri gezen müzisyenlerin eşliğinde yapılıyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan: - "Boz fıstığın içindeki aroma çok yüksek olduğu için bu genelde baklavada kullanılır ve bizim için çok önemlidir"

Yurthaber 10-08-2022 11:44

Yüksek tansiyonu anında düşürür! Yüksek tansiyona karşı en etkili besinler

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, kalp hastalığı için en yaygın önlenebilir risk faktörü olarak ön plana çıkıyor. Dünyada 1 milyardan fazla insanın yüksek tansiyonla mücadele ettiği tahmin ediliyor. Yüksek tansiyon için en etkili korunma yöntemi doktor kontrolünde kullanılan ilaçlardır. Yüksek tansiyon için ilaç kullanımı dışında beslenmenize de dikkat edebilirsiniz.

Haber 03-08-2022 07:06

Kilis'te boz Antep fıstığı hasadına başlandı

Kilis'te boz Antep fıstığı hasadına başlandı

Yurthaber 29-07-2022 10:20

Gaziantep'te hasat dönemi yaklaşan Antep fıstığı için koruma tedbirleri arttırıldı

Dronların da kullanılacağı denetimlerde, komandolar ve güvenlik korucuları görev alacak

Yurthaber 25-07-2022 14:39

Türkiye'den yılın ilk yarısında 111 milyon dolarlık Antep fıstığı ihracatı yapıldı

Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya: - "İklim şartları ve küresel krizleri göz önünde bulundurursak yakalamış olduğumuz ihracat oranı bizler için sevindirici. Şüphesiz önümüzdeki yıllarda Türkiye, fıstık açısından dünya pazarında daha büyük bir yere sahip olacaktır"

Yurthaber 13-07-2022 11:12

Kuru meyve ihracatından yılın ilk yarısında 755,9 milyon dolar elde edildi

GAİB Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz: - "Dünya ekonomisinde yaşanan sorunlara rağmen sektör ihracatımız sağlıklı ve başarılı sürüyor. İnanıyorum ki yıl sonuna kadar önemli bir ihracat gerçekleştireceğiz"

Yurthaber 12-07-2022 11:15

İşin uzmanından libidoyu artıran efsane tarif! Daha güçlü orgazmlar ve daha sıkı ereksiyonlar için...

Libido artıran doğal besinler deyince akla ilk olarak istiridye, kırmızı şarap ve kuşkonmaz gibi yiyecekler geliyor. Ancak bir grup beslenme uzmanı bu inanışın yanlış olduğunu öne sürdü. Cinsel dürtüleri arttırdığı iddia edilen besinler yerine onların farklı önerileri ve bir de tarifi var.

Haber 24-06-2022 10:43

Yılın ilk Antep fıstığı yetiştiricisi altınla ödüllendirildi

Yılın ilk Antep fıstığı yetiştiricisi altınla ödüllendirildi

Yurthaber 15-06-2022 10:02

Tam bir Antep fıstığı şöleni: Antep güzeli tarifi!

Birkaç malzemeyle kolayca hazırlayacağınız Antep güzeli tarifi, konuklarınızı kendine hayran bırakacak, lezzeti ve kolay hazırlanışıyla ağızlarda bayram havası yaşatacak. Tarifimizin başrolünde adından da anlaşılacağı üzere Antep fıstığı yer alıyor. Sevmeyeni olmayan çerezlerin sultanı Antep fıstığı, girdiği tarife ayrı bir lezzet katıyor. İşte pratik ve lezzetli Antep güzeli tarifi!

Yemek 23-02-2022 10:23

Türkiye'nin 10 aylık Antep fıstığı ihracatı 2020 yılının tamamını geçti

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden en fazla ihracatı yapılan tarımsal ürün olan Antep fıstığında yılın 10 ayında 158 milyon 248 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi - Fıstık ihracatı, 10 ayda geçen yılın 12 ayına göre yüzde 33 arttı - Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya: - "İhracat rakamlarının yüksek olması, ülke ekonomimizin gelişimi ve ticari hacminin artışı açısından oldukça önemli"

Yurthaber 28-11-2021 11:05

Gaziantepli üreticilerin kırmızı kabuklu fıstık mesaisi sürüyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan ve çerez olarak tüketilen "kırmızı kabuklu" fıstık, erken saatlerde mesaiye başlayan işçiler tarafından dalından toplanıyor - Fıstık üreticisi Mahmut Bozkurt: - "Fıstık, bizim için çok önemli. Çünkü fıstık demek gelir demek, üreticinin, işçinin, nakliyecinin ve sanayicinin kazanması demek"

Yurthaber 16-09-2021 11:32

Tarlada 28, tezgahta 120 lira!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, ‘yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ‘yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı.Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.

Finans 10-09-2021 16:26

Şanlıurfa’nın fıstık gibi kebabı! Lezzeti damak çatlatıyor

Türkiye’nin en çok fıstık üretilen ili olan Şanlıurfa’da yapılmaya başlanan Fıstık kebabı vatandaşların yoğun ilgisini gördü. Bahçede taze olarak toplanan fıstıklar, zırhtan geçirilerek et ile harmanlanıp közde pişirildikten sonra bu yeni tadı denemek isteyenlerin beğenisine sunuluyor.

Yemek 10-09-2021 10:53

Gaziantep Ticaret Borsası

Boz iç Antep fıstığının kilogramı 130 - 160 liradan işlem gördü

Yurthaber 25-08-2021 15:57

Şanlıurfa'da baklavada kullanılan boz fıstık hasadı başladı

Şanlıurfa Fıstıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Durmaz: - "Fiyatlar şu anda boz fıstık 25 lira civarında. Fiyatların önümüzdeki günlerde daha da yükseleceğini düşünüyoruz" - Fıstık işlerinden Çiftçi Recep Taş: - "Sıcak olmasına rağmen mecburen çalışıyoruz ve baklavalar için fıstıkları yetiştirmeye çalışıyoruz"

Yurthaber 02-08-2021 11:17

Yer: Gaziantep! Yeşil altın için elde silahlarla 7/24 nöbet

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 'yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığının hasat döneminin yaklaşmasıyla arazilerdeki güvenlik önlemleri de arttı. Fıstık bahçelerinin bekçileri, ellerinde av tüfekleriyle 24 saat boyunca, ağaçlardaki mahsulün çalınmaması için nöbet tutuyor.

Haber 21-07-2021 10:00

Gaziantep Ticaret Borsası

Boz iç Antep fıstığının kilogramı 135 liradan işlem gördü

Yurthaber 13-07-2021 11:55

Kilis'te yabani menengice aşılanan Antep fıstığı köylünün gelir kapısı olacak

Kilis'te yabani menengice aşılanan Antep fıstığı köylünün gelir kapısı olacak

Yurthaber 21-06-2021 14:00

Antep fıstığında ilk hasada altın ödülü

Antep fıstığında ilk hasada altın ödülü

Yurthaber 14-06-2021 13:52

Türkiye yılın ilk çeyreğinde 80 ülkeye Antep fıstığı ihraç etti

Antep fıstığı ihracatı, yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artış göstererek 36 milyon 845 bin dolara yükseldi - Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir: - "2021 yılının ilk üç ayındaki ihracat rakamlarının yüksek olması sevindirici, inşallah yıl sonuna kadar bu rekor düzeye ulaşır"

Yurthaber 15-04-2021 11:08

Koronavirüse karşı koruduğu ortaya çıktı! Her gün bir avuç...

Tıbbi Beslenme Danışmanı Uzm. Dr. Eyyüb Yılmaz, Gaziantep’in dünyaca ünlü ürünleri arasında yer alan Antep fıstığının yeni tip korona virüse karşı koruyucu özelliği olduğunu söyledi.

Yemek 31-08-2020 07:50

Antep fıstığı: Faydaları nelerdir?

Doğanın en değerli ürünlerinden biri olan Antep fıstığı; lezzeti, besin değerleri, kendine özgü rengi ve kokusu ile mutfaklara zenginlik katar.

Haber 24-06-2020 10:42

Antep fıstığının faydaları mucize gibi! İşte Antep fıstığı kilosu ve yararları

Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere kadar birçok alanda Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasına giren Antep fıstığı, uzmanlara göre kuru yemişler arasında en sağlıklı olanı. Antep fıstığı faydalarıyla hepimizi şaşırtacak! İşte Antep fıstığı faydaları ve Antep fıstığı kalori detayları...

Yemek 10-10-2019 11:10

Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Antep fıstığı sıklıkla ve severek tükettiğimiz bir kuruyemiştir.

Yemek 03-04-2016 17:25