Kıbrıs Barış Harekâtı, o dönem Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı olan Bülen Ecevit önderliğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askeri harekâtın adıdır. Yunanistan hükûmetinin desteğiyle gerçekleştirilen 15 Temmuz 1974 darbesini takiben 20 Ağustos’ta ilk ayağı düzenlenmiş, ardından 14 Ağustos’ta başlayan ikinci ayağı ile Kuzey Lefkoşa da dahil olmak üzere adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle 18 Ağustos’ta sonuçlanmıştır. Kıbrıs Barış Harekatı sonucunda Türkiye'nin 35.000-40.000 civarındaki askeri adanın kuzeyine yerleşti. Kıbrıs Rum Kesimi ve Birleşmiş Milletler harekâtı "işgal" olarak nitelendirmiş ve Şubat 1975 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye silah ambargosu koymuştur. Hareket ile güvenlik altına alınan topraklarda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de 15 Kasım 1983 tarihinde kurulmuştur.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı. Özgür Özel, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümü dolayısıyla gittiği KKTC'de Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve büyükelçilik yetkilileri tarafından bir karşılama yapılmadığına dair rahatsızlığını belirtmişti. Özel, canlı yayında da sert söylemlerini sürdürdü. Özel, "Bize ne garezi var bilmiyorum. Büyükelçi olmasa ben ona diyeceğimi biliyorum da arabasında Türk bayrağı taşıyor" ifadelerini kullandı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü kutlamaları kapsamında geçit töreni düzenlendi. TGG Anadolu'nun rehberliğindeki 50 gemi resmi geçit töreninde gövde gösterisi yaptı. Ayrıca geçit törenine iki Akıncı İHA ve F-16 uçakları da gemilere eşlik etti, gösteri uçuşu yapan Türk Yıldızları ise nefes kesti.
CHP ile AK Parti arasından normalleşme sürecinin ardından sert açıklamaların peş peşe gelmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel arasında yeni bir görüşme olup olmayacağını merak konusu olmuştu. KKTC’deki törenden bugün gelen görüntüler ise dikkat çekti.
Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 50 yıl geçerken, Yunanistan cephesi yine tansiyonu yükseltti. Bölgeyi ziyaret eden Yunan Bakan Dendias Türk ordusunu 'işgalci' olarak nitelendirirken, yeni 'deniz üssü' iddiası gündem oldu. Kıbrıs'ın 1974'ten 2024'e öneminin Türk dünyası için hiçbir zaman değişmediğinin altını çizen Prof. Dr. Barış Doster, Mynet'e yaptığı açıklamada "KKTC'ye yönelik ambargo biter mi?" sorusuna da yanıt verdi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümü vesilesiyle KKTC'nin Barış ve Özgürlük Bayramı'nı kutladı.
Kıbrıs Barış Harekatı hakkında detaylar yıldönümü sebebiyle araştırılıyor. Kıbrıs'ta Türklerin Rumlar tarafından uğradığı baskı ve zulmün önüne geçmek ve Ada'da barış ve huzuru tesis etmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden tam 49 sene geçti. Peki, Kıbrıs Barış Harekatı nedir, kaç yılında oldu ve kaç gün sürdü? Kıbrıs Barış Harekatı parolası ve sonuçları ne?
Sivrihisar'daki Necati Artan Tesisleri'nde kokpitte yolcu olarak uçuş deneyimi yaşayan Reşat Çolak: - "Adeta sevdiğimle kucaklaştım. Çok güzel bir uçuş yaptık. Bu beni mutlu etti"
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48. yılı Mersin'de törenle kutlandı
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48'inci yılı Erzurum'da törenle kutlandı
Söğüt Gemisi Komutanı Seyir Astsubay Kıdemli Başçavuş Ali Gümüş, Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit olan babası Muhabere Astsubay Kıdemli Başçavuş Bayram Gümüş'ün yolundan giderek, devraldığı sancağı gururla taşıyor - Babası şehit düştüğünde 1 yaşında olan Gümüş, onun cebinden çıkan, bir kısmı yanık, kendisi ve ablasının bebeklik fotoğrafını yanından ayırmıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kıbrıs meselesinde, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi, çözümün anahtarıdır." dedi.
Kıbrıs gazisi Cingöz, Hatay'da son yolculuğuna uğurlandı
"Beşparmak Dağları'nın üzerinden geçerken çok yoğun bir uçaksavar atışına maruz kaldık. 20 uçak, üçerli kollar halinde çok da alçaktan uçuyoruz. Çünkü hemen Beşparmak Dağları'nın bitiminde Gönyeli Ovası, paraşütlüleri oraya atmamız lazım" - "O uçaksavar mermileri önümüzde patlıyor fakat bir kuvvet sanki onları sağa sola itiyor, biz arasından geçiyoruz. Yani isabet aldık ama uçakların öyle can alıcı yerlerine değil. Paraşütlülerimizi salimen attık" - "Saat 17.00'de ana üssümüz olan Ankara Etimesgut Meydanı'na indik. İnince bütün ekip toplandık, salimen döndüğümüz için bir kurban kestik ve 20 Temmuz günü böylece bitmiş oldu" - "Yine bir görev verilirse şu yaşımda o görevi yapmaya hazırım. Bunu Sayın Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a da söyledim"
"Kıbrıs'ta barışın var olabilmesi için Türk askeri her zaman Kıbrıs'ta var olmaya devam edecektir"
Kıbrıs Barış Harekatında şehit düşen Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yayınlanan klip ile anıldı.
AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47. yıl dönümünü kutladı
"Kıbrıs Türk halkının kanıyla, canıyla, şehitlerinin fedakarlığıyla kurduğu devletten vazgeçmesini istiyorlar. 10 yıllardır değişmeyen, kısa sürede de değişmesi beklenmeyen bu nobran tavrın artık hiçbir hükmü kalmamıştır. Bizden kimse artık bundan sonra geriye dönüş beklemesin" - "Avrupa Birliği mali, idari noktada Kuzey Kıbrıs'a desteklerini verecekti, Verdi mi? Hayır vermedi? Niye? Bunların hayatı yalan üzerine kurulu. Dürüst değiller" - "Rumlar, Kıbrıs Türkü'nü azınlık olarak görme, eşitlik temelinde çözümü reddetme gafletinden bir türlü uyanamadılar" - "Rum tarafı gerçeklerden kopuk, maksimalist, samimiyetsiz ve şımarık yaklaşımını sürdürmekte ısrarcıdır. Bu yaklaşımlarını değiştirmek, kendilerini sorgulamak, hakkaniyetli çözüm yolunda samimi çaba harcamak gibi bir niyetleri de yoktur" - "(Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) İçlerinde halen 1974 öncesi katliamların özlemini çekenler bulunduğunu görebiliyoruz" - "(Kıbrıs meselesi) Biz haklıyız. Haklı olduğumuz için de sonuna kadar hakkımızı savunacağız"
Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü dolayısıyla Mersin'den KKTC'ye yüzmeye başladılar
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye Petrolleri'nin, 'Mavi Vatan'da sondaj yapacağı 3 gemiye, Rum çetesinin Kıbrıs'ta 1963 yılındaki saldırısında şehit olan ağabeyleri 'Murat İlhan', 'Kutsi İlhan' ve 'Hakan İlhan'ın adlarını verdiğini söyledi.
Kıbrıs savaşı, bilinen adıyla Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit önderliğinde başlatılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK); Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı uyguladıkları zulüm ve baskıyı bitirmek ve bölgede barışı sağlamak için düzenlenen bir barış harekatı olarak tarihte yerini almıştır. Kıbrıs Savaşı’nın üzerinden yaklaşık 47 yıl geçmesinin ardından TRT 1 ekranlarında yayınlanmaya başlanan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisi ile tekrar gündeme gelmiştir
TRT1'de yayınlanan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinin 1 Nisan itibariyle başlamasının ardından Kıbrıs Barış Harekatı da vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Peki Kıbrıs'ta Türklerin Rumlar tarafından işkence ve zulme uğradığı Kıbrıs savaşı ne kadar sürdü? Kıbrıs olayları nasıl başladı? İşte yanıtı...
Kıbrıs Harekatı, kod adıyla “Atilla Hareketi”, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bilinen ismiyle “Kıbrıs Barış Harekatı”, 1974 yılında Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğinde başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri; (TSK) Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı uyguladıkları baskı ve zulmü bitirmek ve barışı sağlamak için düzenlediği bir barış harekatı olarak gerçekleştirilmiştir. Kıbrıs Harekatı, Yunanistan’da ilhakı önlemiş ve Kıbrıs Türklerini güvence altına almıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Çanakkale Zaferinin 106’ncı yıl dönümünde Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nı ziyareti sonrası yaptığı konuşmada “Türk askerinin 1960 anlaşmaları tahtında, 82 yıllık bir aradan sonra Kıbrıs’a tekrar ayak basmasıyla Kıbrıs Türk halkı çok büyük bir mutluluk yaşamıştır. 82 yıllık bir aradan sonra Kıbrıs’a gelen Türk askeri bir kez daha gitmeyecektir” dedi.
Aksaray'da Muharip Kıbrıs Gazisi Hasan Gökçe (68), Çanakkale Savaşı'nda olduğu Kıbrıs Barış Harekatı'nda da düşmanın denize döküldüğünü söyledi. Gökçe, "Çanakkale Savaşı'nda düşmanın denize döküldüğü anlatılırdı. Ben de 'Düşman denize girer mi?' derdim. Biz de Lapta şehrinde düşmanı sıkıştırdık ve adamlar kendini denize attı. Biz bire bir savaşarak düşmanı denize döktük. Vatanımıza, milletimize Allah zeval vermesin. Çok sıkıntılar çektik. Kazanılan zaferde büyük emeğimiz var" dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Kıbrıs meselesinde, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ve kararlarının dışındaki çözümü sağlamaya yönelik tüm girişimleri şiddetle reddettiklerini ifade etti.
Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, böbrek ve akciğer yetmezliğinden 97 yaşında tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetmesi Kıbrıs Rum tarafında son dakika haberi olarak yer aldı.
Gaziantep'te Kıbrıs gazilerine madalya ve berat takdim edildi
Kıbrıs Barış Harekatı 43. yıldönümünde yavru vatan Kıbrıs'ta bugün kutlamalar yapılacak. 1974 yılında Kıbrıs'ın Yunanistan'a katma çabaları ve Rumların saldırıları sonucunda adada barış ortamına tekrar getirmek için Türk Silahlı Kuvvetleri adaya çıkarma yaptı. 20 Temmuz 1974'de başlayan Kıbrıs Barış Harekatı'nın parolası ise "Ayşe tatile çıktı" idi. Kıbrıs Barış Harekatı nasıl başladı? İşte çarpıcı fotoğrafları ile harekatın tarihçesi...
Kıbrıs Rum kesiminde, mafya üssü olarak bilinen Limasol'da, dün gece yapılan sabotaj ve kundaklamalar sonucu Ayanapçi'de bir süpermarket tamamen yanarken, 2 son model otomobil ile 2 motorsiklet havaya uçtu.