EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Her nasılsa nasıl yazılır? Her nasılsa ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kelime dağarcığı en geniş olan dillerden biri de Türkçedir. Farklı dillerden gelen yabancı kökenli kelimeler, birden fazla eş anlamlı karşılığı olan kelimeler, iki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türdeki kelimeler bu zenginliğin nedenleri arasında yer alır. Bu zenginlik aynı zamanda bazı kelimelerin yazımlarında hataya düşülmesine de neden olabilir.

Son derece geniş bir kelime hazinesine sahip olan Türkçede yazım hataları en çok yabancı kökenli kelimelerin yazımında, birleşik türde kelimelerin yazımında ve halk arasındaki söyleniş biçimlerinin zaman içinde ağızlara yanlış oturmuş olması nedeni ile yapılır. Yazım hatalarının önüne geçebilmek için Türkçe Yazım Kuralları oluşturulmuştur. Belirlenen bu kurallara uyulmadığı takdirde yazım hatası yapılır.

Her nasılsa nasıl yazılır?

Zarf türünde olan her nasılsa TDK Türkçe Sözlük sayfasında “nedense” tanımı ile yer alır. Nedense aynı zamanda her nasılsa ifadesinin eş anlamlısı da olduğu için cümle içinde bu kelime yerine kullanılabilir. Türk Dil Kurumu birleşik kelimelerin ayrı ya da bitişik yazılması için gerekli olan şartları ve kuralları belirtmiştir. Bu kurallara uygun yazıldığı sürece yazım hatası yapılmaz. Her nasılsa da ayrı yazılması gereken birleşik kelimelerden biridir.

Her nasılsa ayrı mı yazılır?

Türkçe yazım kurallarına göre her nasılsa yazımı ayrı olmalıdır. Bu ifadenin bitişik yazılması yazım hatası olarak kabul edilmiştir. Halk arasındaki günlük konuşma dilinde “niyeyse” ifadesi de bu kelime yerine kullanılabilmektedir. Birleşik türde bir kelime ayrı yazılacaksa bazı şartlara uyuyor olmalıdır. Örnek olarak etmek, olmak, eylemek gibi yardımcı fiiller ile bir araya gelerek oluşan bir birleşik kelime ayrı yazılır. Bu durumun da bazı istisnaları bulunabilir.

Her nasılsa bitişik mi yazılır?

Her nasılsa doğru yazılışı ayrı olarak kabul edildiği ve ayrı yazılması gereken birleşik türde bir kelime olduğu için bitişik yazılamaz. Bitişik yazılması gereken kelimeler şu özelliklere sahip olmalıdır:

  • Bir araya gelen kelimeler birleşirken herhangi bir ses ya d anlam bozukluğuna uğramış olmalıdır
  • Bitki, hayvan, eşya, hastalık ya da bir alet adı olmalıdır.
  • Kişi ya da bir unvan isminin kullanıldığı köy, meydan, sokak vb isimleri bitişik yazılır.

    Keşfet


En Çok Aranan Haberler