YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hititlerin Kutsal Şehri "Nerik" Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Oymaağaç Mahallesi'nde Hititlerin kutsal şehri "Nerik"in ortaya çıkarılması için arkeolojik kazı çalışmalarına yeniden başladı.

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Oymaağaç Mahallesi'nde Hititlerin kutsal şehri "Nerik"in ortaya çıkarılması için arkeolojik kazı çalışmalarına yeniden başladı. Hitit yazıtlarında adı sıkça geçen, Hititlerin kutsal olarak kabul ettiği tarihsel yerleşme Nerik olduğu sanılan alanda 2005 yılından bu yana sürdürülen kazıya başkanlık eden Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rainer Maria Czichon, AA muhabirine, 9 yıldır bir mabedin üzerinde çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Kazı çalışması esnasında 3 mabedin üst üste olduğunu tespit ettiklerini belirten Czichon, "Hititler mabetlerini üst üste inşa etmişler. Hem eski duvarları hem yeni duvarları kazı çalışmasında yan yana çıkıyor. Biz hangisi eski hangisi yeni onu çözmeye çalışıyoruz. Bu dönemin sonunda hangi mabet hangi girişten kullanılmış onları belirleyeceğiz" dedi. - 4 bin yıllık silo heyecanı Mabetlerin dış kısmında kazı çalışması esnasında buldukları 2,5 metrekare genişliğinde ve 4 metre derinliğindeki silonun ekibi heyecanlandırdığını vurgulayan Czichon, şöyle devam etti: "Buranın başlangıçta bir su kanalı olduğunu düşündük ancak bulunan kalıntılar silo olduğu kanısını güçlendiriyor. Çünkü alt kısımda incecik beyaz bir sıva kalıntısına ulaştık. Yani taş duvarın iç kısmında sıva kalıntısı var, bu da silo olduğu kanısını güçlendiriyor. Hem de anıtın içinde obsidyen bıçaklar ve parçaları bulduk. Sanki bir şey kesmişler, belki düven gibi bir şey kullanmışlar. Düven Roma döneminde kullanılmıştı, bunu biliyoruz ama ilk kullananlar Hititler miydi? Bunu çözmeye çalışıyoruz. Oymaağaç'ın en hezeyanlı kazı yeri şu an orası." Kuyuyu tabana kadar indirmeye çalıştıklarına değinen Czichon, "Genellikle tabanda enteresan şeyler bulunur. Siloyu ne için kullanmışlar bunu bulabiliriz. Kuyunun içinde 4 binlik yanmamış ahşap parçası bulduk. Bulduğumuz böyle küçük parçalar bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu. - Tünel, çökme tehlikesine karşı kapatıldı Geçmiş kazı çalışmalarında Nerik'te bulunan 50 metre uzunluğundaki tüneli çökme tehlikesine karşı kapattıklarına dikkati çeken Czichon, şunları kaydetti: "Eğer burası gerçek Nerik'se ki biz öyle olduğuna inanıyoruz ama bu oran yüzde 90 olmasına rağmen yüzde 10'luk küçük bir soru işareti hafızalarda hep var. Burası gerçekten Nerik'se bu tünel de 'hava tanrısı'nın tüneli. Tünelin nereye kadar gittiğini biz de çok merak ediyoruz ama geçen yıl bir sıkıntı çıktı. Duvarlardan taşlar düştü, bir hayati tehlike oluştu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve İzmir'deki bir üniversiteden mimar, inşaat mühendisi 6 profesör geldi. Şimdi bu profesörlerin raporunu bekliyoruz. Çözüm bulduğumuz takdirde tüneldeki kazı çalışmasına devam edeceğiz." Kazı çalışmasının büyük bölümünün Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen öğrencilerce yürütüldüğünü ifade eden Czichon, Danimarka, Almanya, Slovakya'dan öğrencilerin kazı çalışmasına destek verdiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler