YEMEK

İlkbaharı Müjdeleyen 7 Lezzet

Baharın müjdecisi cemre ilk olarak 20 Şubat'ta havaya düştü, hemen arkasında 27 Şubat'ta ikinci cemre suya; üçüncü ve son cemre ise 6 Mart günü toprağa düştü bile. Velhasıl İlkbahar geldi, ağaçlar tomurcuklandı, çarşı pazar tezgahları renklendi, alışveriş şenlendi. Sebzeden meyveye, süt kuzularından kebabına kadar sofralara ilkbaharın gelişiyle hasret gidereceğimiz 7 lezzeti derledik.

İlkbaharı Müjdeleyen 7 Lezzet

Enginar

Karaciğer dostu, vücudun arındırıcısı sihirli bir sebze o. Zeytinyağlı yemeği ayrı kabuklarıyla pişen dolması ayrı bir güzel. İlkbaharın gelişiyle de en taze en kılçıksız zamanlarını yaşıyor şu sıralar. Bol bol alıp buzdolabında stok yapmakta fayda var.


Uykuluk

İstanbul'da yaşıyorsanız nisan ayında en lezzetli halini Sütlüce sahili boyunca ''Uykulukçularda'' tadabilirsiniz. Süt kuzusunun göğüs kafesinin üst kısmından çıkan uykuluk, nefis bir rakı mezesi olmasının yanı sıra, domates, biber ve baharatla çeşnilendirilmiş haliyle şahane bir ekmek arası sokak lezzetlerimizden biri.


Oğlak Çevirme

O da İlkbahar mevsimiyle en güzel zamanını yaşayan bir lezzet. Lezzetten öte Anadolu'da ve Trakya'da yaygın bir 'Kültür' desek daha doğru. Bahar ayında yeşeren taze otlarla beslenen oğlak ve kuzular, odun ateşinde ağır ağır pişince ortaya eşine az rastlanır biz ziyafet çıkıyor. Özellikle Edirne ve Tekirdağ'da bu deneyimi en az bir kere yaşamalı.


Çilek

Evet artık 4 mevsim raflarda çilek bulabiliyoruz ama serada yetişmemiş, mis gibi kokan minik minik ilkbahar çileği gibisi var mı? Her şey mevsiminde güzel ama çilek ilkbahar mevsiminde ayrı bir güzel. Haziran sonuna kadar en güzel çilekleri yemeyi unutmayın.


Can Erik

Mart ayı başında çiçeklenen ağaçların meyvesini nisanda yemek için sabırsızlanıyoruz. Bu sene kilo fiyatı kaç para olacak acaba diye biraz içimizi korkutsa da kütür kütür tuzlu can erik yemeden buralara İlkbahar gelmiş saymıyoruz.


Tokat Kebabı

Anadolu'nun ortasında, Tokat Niksar'da yüzyıllardır süren bir gelenek aslında bu kebap. Aslen Ermeni yemeği olduğu biliniyor. İlkbaharda yeşeren 80 çeşit ot ile beslendiği söylenen kuzuların etleri ile sebzelerin odun ateşiyle muhteşem buluşması da diyebiliriz onun için. Muazzam...


Çağla

O küçücük boyuyla adeta bir hazine. En güzeli de kayısıdan ziyade badem çağlası bize göre. Yılda sadece 15-20 gün var olan bu hazinenin kötü kolestrolü düşürmekten şeker hastalığına kadar birçok derde deva olduğu ispatlanmış. Körpecik çağlalara az biraz tuz ekerek yemeyi hayal etmek bile ağzı sulandırmya yetiyor.

En Çok Aranan Haberler