İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Mahmut Renkler, profesörlerinin deprem konusunda yaptıkları açıklamalarla Yalova'ya zarar verdiklerini söyledi. Renkler, "İstanbul'u kurtarmak adına Yalova'ya zarar veriyorlar" dedi.
İMO Yalova Temsilcisi Mahmut Renkler, son günlerde depremin tarihi ve yeri hakkında yapılan açıklamalara ateş püskürdü. Bu açıklamaların arkasında başka şeyler olduğunu, ancak bundan en fazla Yalova'nın zarar gördüğünü söyleyen Renkler, "Deprem profesörlerinin çoğu ısmarlama gün veriyor. Depremin tarihini belirlemek günümüz teknolojisi ile mümkün değildir. Bu profesörler çıkıp falcı gibi kehanetlerde bulunuyor. Bazı istatistikler var, ama durup dururken bu adamlar belirli yerlerde belirli zamanlarda adres göstererek bu senaryoları yazıyorlar. Bu açıklamaların arkasında ise başka şeyler var. Kentsel dönüşümü teşvik maksatlı açıklamalar bunlar. Bir çok uygulamada İstanbul'u kurtarmak adına fay hattı İstanbul'un yakınından geçmiyor, güneyinden geçiyor açıklamaları yapılıyor. Böylece Yalova'ya zarar veriliyor. Oysa fay hattının geçtiği yer belli. Fayın bizim önümüzde bulunan kısmı kırıldı. Kırılacak olan bölüm bizden sonraki kısım" dedi.
"EŞEĞİ SAĞLAM KAZIĞA BAĞLAMAK LAZIM"
Bir çok vatandaşın depremde yıkılmayan binanın kendini ispatladığını düşündüğünü, ancak bu yaklaşımın yanlış olduğunu vurgulayan Renkler, "Bizde değişik bir inanış var. Bir çok kişi geçen depremi atlatan binaların rüşdünü ispatladığını düşünüyor. Bu konuyu bir boks maçı gibi düşünmek lazım. 17 Ağustos depreminde bir bina gardını o yöne doğru almış olabilir. Ancak ters bir taraftan gelecek bir yumruğun o binaya ne yapacağını kimse bilemez. Kimse benim bina geçen depremi alnının akıyla atlattı dememeli. Depremin bir çok bilinmeyen parametreleri vardır. Mesela depreme dayanıklı binalarıyla övünen Japonya'da binaları tsunami vurdu. Deprem çok bilinmeyenli bir afettir. Biz Yalova'da mutlaka eşeğimizi sağlam kazığa bağlamak zorundayız" diye konuştu.
"ROMAN VATANDAŞLAR HARCANDI"
Yalova'daki kentsel dönüşümü de sert bir dille eleştiren Renkler, "Roman vatandaşlara, 1960'lı yıllarda, şehirlerin kenarlarında, buyurun şuralarda oturun demişler. Herhangi bir mülkiyet olmaksızın geçici barınma hakkı verilmiş. Onlar da yıllarca orada oturmuşlar. Kentler büyüyünce bir baktılar ki Roman vatandaşların oturduğu o bölgelerin manzarası güzel. Hadi kentsel dönüşüm başlatalım denildi. Yer parası vermeyeceksin. Bir tek enkaz parası vereceksin. Avantadan elde edilen bu yerler müteahhitlere peşkeş çekilecek. Roman vatandaşlar harcandı" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz