YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadın Doktor Sigaranın Zararını Kahvehanede Anlattı

Şarköy Toplum Sağlığı Merkezi’nin genç doktoru Sezen Vatansever, Kronik Obstrükstif Akciğer Hastalığı’na neden olan sigaranın...

Kadın Doktor Sigaranın Zararını Kahvehanede Anlattı

Şarköy Toplum Sağlığı Merkezi’nin genç doktoru Sezen Vatansever, Kronik Obstrükstif Akciğer Hastalığı’na neden olan sigaranın zararlarını anlatmak için kahvehaneyi tercih etti.

Şarköy Belediyesi’nden yapılan anonslarla, Cumhuriyet Mahallesi, Göçmen Sokakta bulunan Avcılar ve Atıcılar Derneği’nin bitişiğindeki kahvehanede sigara zararları ile ilgili konferans verileceği duyuruldu.

Şarköy Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Sezen Vatansever ile Hemşire Sebile Kırcı, projeksiyon cihazlarıyla geldikleri kahvehanenin tam dolu olmamasına rağmen, kısa adı KOAH olan, Kronik Obstrükstif Akciğer Hastalığı hakkında bilgi vermek istediğini söyledi. Kahvehanenin çaycısı zeytin toplama dönemi olduğu için boş olduklarını ifade etti.

Toplum Sağlığının genç doktoru Sezen Vatansever, hastalığın tanımını yaparak, “Kronik kelimesi uzun süredir devam eden anlamındadır. Obstüktif

kelimesi tıkayıcı anlamındadır ve bu hastalıkta nefes borularının (bronşların) tıkandığını göstermek için kullanılır. O halde KOAH’ı, “uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalıktır” şeklinde tarif edebiliriz. Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir. Hastalığın en önemli nedeni sigara bağımlılığıdır. KOAH yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır.” Dedi.

Genç doktor, kahvehanede bulunan az sayıda kişiye sigara içip içmediklerini sorarak, hastalığın 40 yaşında belirti verdiğini ifade etti. Vatansever “

Hastalığın 40 yaşından sonra belirti vermeye başladığını belirten Dr.Vatansever “KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar. Sigara dumanı ile nefes borularına ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla, tıkayıcı bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanması ile amfizem ortaya çıkar. İşte KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır. Oluşan bu bozuklukların tedavisi ve tamiri mümkün değildir. Akciğerler bu hastalık ile erkenden yaşlanır ve bozulur. Çünkü KOAH ilerleyici bir hastalıktır. KOAH başlayan bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Diğer yandan sigara bırakılmaz ise hastalık çok hızlı ilerler. KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır. Bu ilaçların hastalığı ortadan kaldırmak veya ilerlemesini yavaşlatmak gibi bir etkileri yoktur. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur.”dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler