Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu, Kahramanmaraş Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000'lik imar planını değerlendirdi.
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Koordinatörü ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Temizkan, oda binasında düzenlenen toplantıda, mühendislik mesleğinin kendilerine büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.
Yeni imar planı kapsamında kentin büyükşehir olmasını değerlendiren Temizkan, şöyle konuştu:
"Bir şehrin isminde 'büyük' yazması, o şehri büyük yapmıyor. Yaşanılabilir şehirler sıralamalarına baktığımız zaman ilk 10 içerisinde yer alan illerin, sivil idaresiyle, siyasi iradesiyle, yerel ve kamu yönetimleri ve o şehrin vatandaşları ile güç birlikteliği oluşturduğunu görüyoruz. Ama açıkçası, Kahramanmaraş'ta bu konuda pek başarılı değiliz. Burada amacımız, kimseyi suçlamak değil. Amacımız, hep birlikte bu şehir için neler yapabiliriz- Bunun eleştirisini yapmak."
"Kendimiz için değil, kentimiz için" sloganıyla yola çıktıklarını belirten Temizkan, kentin gelişimi için kentteki mühendis, mimar ve şehir plancı odaları olarak katkı koymaya devam edeceklerini kaydetti.
-13 maddelik yol haritası-
Mimarlar Odası Başkanı Mehmet Envar Erdal da yeni imar planıyla ilgili 13 maddelik yol haritası hazırlayarak, yol, sanayi, yaşam alanları, afet, turizm, eğitim ve yeşil alanlara ilişkin bilgi verdi.
Sanayi kenti olan Kahramanmaraş'ın sanayicilerine en verimli tarım arazilerinin yerine zemini uygun organize sanayi bölgeleri önerilmesi gerektiğini belirten Erdal, şunları kaydetti:
"Halihazırda sanayi, ticaret ve depolama alanı olarak belirlenmiş imar parsellerinde sıklıkla tadil edilen yükseklik ve yoğunluk kavramları yeniden gözden geçirilmelidir. 1/5000 İmar Planı vizyonu açısından bakıldığında, kentin ihtiyacı olan kompleks spor alanları ve geniş rekreasyon alanları için parçalı yeşil alan kullanımı yerine bunların oluşturacağı geniş, süreklilik arz eden ve birçok etkinliğin düzenlenebileceği yeşil alan kullanımlarına imkan verilmelidir. Dünyanın en büyük su havzalarından birine sahip olan kentimizin su ile temasının istenilen seviyede olmadığı aşikardır."
Nazım imar planında Büyükşehir olan belediyenin merkezde oluşacak ilçeler için idari ve sosyal donatı alanlarının oluşturulmadığını öne süren Erdal, deprem, sel baskını ve fırtına gibi doğal afetler sonrasında ilk yardım faaliyetlerinin yürütülebilmesi için de gerekli olan alanların düşünülmediğini savundu.
Mimar ve mühendis odaları başkanlarının katıldığı toplantıda, kentin gelişimine katkı sağlamak için yerel yönetimlere raporlar verilmesi kararlaştırıldı.
Muhabir: İsmail Hakkı Demir / Veli Gürgah
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz