YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kahramanmaraş'ta Türk Ticaret Kanunu Konuşuldu

Kahramanmaraş Barosu ve Zirve Üniversitesi işbirliğiyle Adliye Sarayı’nda 'Türk Ticaret Kanunu' konulu panel düzenlendi. Zirve...

Kahramanmaraş Barosu ve Zirve Üniversitesi işbirliğiyle Adliye Sarayı’nda 'Türk Ticaret Kanunu' konulu panel düzenlendi.

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, Avrupa Birliği uyum sürecindeki müzakere konularının en önemli başlıklarından birinin ülkelerin hukuki işleyişte paralellik, istikrar ve uyum ihtiyacından kaynaklanan kanun değişiklikleri olduğunu söyledi.

Mehmet Akif Kütükçü, Ticaret Kanunu'nun, günlük hayatın tamamını etkileyebilen, üreticiden tüketiciye, işçiden işverene kadar geniş bir yelpazeye hitap eden önemli bir kanun olduğunu ifade etti. Hukukun dinamik olmasının zorunluluk olduğunu dile getiren Kütükçü, ''Hukuk dinamik olmak zorundadır. Çünkü toplum dinamiktir. Hukuk yeni gelişmelere ayak uydurmak zorundadır, çünkü toplum devamlı olarak değişip gelişiyor. Bu zorunluluk ve ihtiyaçtan dolayı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hazırlanmıştır.'' diye konuştu.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda karayolu hukukunda radikal değişiklikler olduğunu belirten Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fevzi Topsoy, 1956 tarihli eski Türk Ticaret Kanunu farklı olarak 'taşıma hukuku', 1995 yılında Türkiye'nin de taraf olduğu 'Karayoluyla Uluslararası Yük Taşımacılığına İlişkin Sözleşme'(CMR) ve Alman Taşıma Kanunu yararlanılarak ilk kez bağımsız olarak düzenlendiğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Fevzi Topsoy, "Karayolunda eşya taşıma işleri Türk ticaretinin gelişmesi için hayati önem taşımaktadır. Zira yurt içi eşya ve yolcu hareketinin yüzde 90'ından fazlası karayolunda gerçekleştirilmektedir. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda özellikle eşya taşıma hukuku alanında yapılan reform niteliğindeki değişiklikler, ulusal mevzuat ile uluslararası mevzuat arasındaki farklılıkları gidermesi yanında Türk ticaretinin gelişmesine olumlu ivme katacaktır.” şeklinde konuştu.

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya Deryal ise yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'nun şirketler hukukunda yapılan önemli değişikliklerden biri olan 'anonim şirketlerde bağımsız denetim' konusunda yapılan değişikliklerde sermaye, şirketlerin denetimine ilişkin yeni hükümlerin olduğunu dile getirdi.

Yahya Deryal, “Sermaye şirketlerinin bağımsız denetimi, Türk hukuku açısından oldukça yeni ve daha doktrinde teorik temelleri tartışılıyorken, 30 Haziran 2012 tarih ve 6335 Sayılı Kanun'la yapılan önemli ölçüde değişikliğe uğramıştır. Bu nedenle sermaye şirketlerinin bağımsız denetiminde bazı sorunlar, ileride uygulamayla çözülebilecek gibi görünmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler