Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu üyeleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ı ziyaret ederek, kalıp sektörü hakkında bilgi verdi.
Sektörün mevcut durumunun ve geleceğe ilişkin beklentilerinin masaya yatırıldığı ziyaret sıcak ve samimi bir havada geçti. Ziyarette konuşan UKUB Başkanı Şamil Özoğul, dünya genelinde kalıpçılık sektörünün 65 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını söyledi. Özoğul 65 milyarlık pastadan aslan payını Portekiz, İtalya, Almanya, Fransa, İspanya, Kore Çin ve Brezilya’nın aldığını belirtti. Türkiye’de ise sektörün henüz emekleme aşamasında olduğunu vurgulayan Özoğul, “İtalya’da üretilen araç sayısı ile Türkiye’deki neredeyse aynıdır. Ama Türkiye’nin kalıp üretim miktarı İtalya’nın beşte biri kadardır” dedi.
Türkiye’de sektörün kendi çabaları ile büyümeye çabaladığını söyleyen Özoğul, “Doğrudan kalıp üreten firmalar ile bu firmalara destek veren tasarım ofisleri, yazılım firmaları, takım çeliği, ısıl işlem, yüzey kaplama, desen, model, kesici takım, takım tutucu, kesme yağları, fason işlem tedarikçiler var. Yaklaşık 10 bin firma sektörde faaliyet gösteriyor ve toplam istihdam da 120 bin kişi civarındadır” diye konuştu.
“DESTEK BEKLİYORUZ”
Özoğul, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan beklentilerinin, üretim artışına paralel olarak sektörün desteklenmesi olduğunu da söyledi. Üretim yeri ile teknik ve ara eleman bulmada sıkıntı yaşadıklarını, bunun yanı sıra teknolojik ve psikolojik desteğe ihtiyaçları olduğunu anlatan Şamil Özoğul şunları söyledi:
“Biz bakanlıktan ve hükümetten yatırım teşviki, doğrudan destek ve yardım talep etmiyoruz. Beklentimiz kalıp sektörünün stratejik sektör olarak görülüp Türkiye’nin kalkınmasındaki öncü rolünün tüm toplum tarafından algılanması için destek verin. Kalıp üreten firmalar değil, yerli kalıp kullananlar teşvik edilsin. Ara eleman sıkıntımıza eğilin. Kalıpçılar Vadisi projemize desek olun. Sektör çalıştayı düzenleyip gelecek vizyonumuzu sektör dinamikleri ve hükümet kanadı birlikte belirleyelim. Bunlar yapılırsa Türkiye’nin üretim gücü çok artar ve 2023 hedeflerimize çok daha kolay ulaşırız”.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da, bakanlık olarak girişimciliğe, yenilikçiliğe, bilimsel gelişmeye, yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı, bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapısıyla dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasında yer alan bir Türkiye’nin oluşumunda öncü olmayı ilke edindiklerini belirtti.
Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Aslan, maksatlarının bilim, sanayi, teknoloji alanında politika, strateji, plan, programlar geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, “Bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, bilimsel bilgiye dayalı düşüncenin özendirilmesini amaçlıyoruz. Yüksek katma değerli, ileri teknolojiye dayalı, verimli, çevreye saygılı, dışa bağımlılığı azaltan, güvenli ve sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşmasını için sizinle ortak çalışmalar yapmayı bizde isteriz. Yerinde bulduğum taleplerinizi bakanımıza iletip sizleri bir araya getirmek için program hazırlayacağım” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz