YEMEK

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
Merhaba, Ben akıllı asistanınız Mynet Chef GPT. Size en uygun yemek tariflerini bulmak için buradayım. Benden yardım alabilirsiniz.

Mynet Chef GPT

1 Hazırlamak istediğiniz öğünü seçiniz
2 Hangi malzemeleri kullanmak istersiniz? Listeden istediğiniz kadar malzemeyi ekleyebilirsiniz.
3 Hangi mutfak türünde olmasını istersiniz?
Daha fazla bilgi girmek ister misiniz?
4 Özel bir beslenme şekliniz var mı?
5 Belirtmek istediğiniz bir alerjiniz var mı?
6 Eklemek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Karanfilin faydaları nelerdir? Saçınıza ve cildinize uyguladığınızda...

    Mersingiller familyasının iki çenekliler sınıfına dahil olan karanfil, ilk defa Endonezya’nın doğusunda bulunan Moluk adalarında keşfedilmiştir. Her dem yeşil kalan karanfil ağacının boyu 10-20 metre uzunluğa kadar ulaşabilmektedir. Esas vatanı Endonezya olan karanfil, Tanzanya Zengibar, Madagaskar, Hindistan ve Sri Lanka’da yetiştirilmektedir. Gelin bu hoş kokulu baharatı yakından tanıyalım ve karanfilin faydaları nelermiş öğrenelim.

    Başlangıçta soluk renkli olan karanfilin çiçek tohumları daha sonradan kademeli şekilde yeşile dönmektedir ve karanfilin boyları 1,5-2 cm’ye ulaştığında hasat edilmektedir. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharatı, odunumsu, siyah renkli ve hoş kokuludur. Acımsı bir lezzeti olan karanfil, özellikle de Hindistan’da yemeklerin içinde baharat olarak kullanılmaktadır. Karanfil, Avrupa’daki ülkelerde ise turşu, tatlı ve reçellerin içerisine aroma verici olarak eklenmektedir. Genellikle öğütülmüş şekli ile baharat olarak kullanılan karanfil, ağızda bütün şekilde tutularak da kullanılmaktadır. Çünkü çiğnendiğinde nefesin taze ve temiz tutulmasını sağlamaktadır. Gelin bu mucize baharatın karanfilin faydalarına yakından bakalım.

    KARANFİLİN FAYDALARI NELERDİR?

    Bilinen en etkili faydasının diş ağrılarını sakinleştirmek olan karanfil, diş macunlarının içeriğinde bulunmaktadır. Ayrıca, güçlü bir antioksidan ve anti-bakteriyel olan karanfil, kanser, solunum yolları hastalıkları, tırnak ve saç sorunlarına iyi gelmektedir. Çok güzel bir kokuya sahip olan karanfil, ağız kokularının giderilmesinde de etkilidir. Eugenol adı verilen bir kimyasal içeren karanfil, bu sayede uyuşturucu etki göstermektedir.

    Diş Ağrısını Dindirir

    Diş macunlarının içerisine de eklenen karanfil, diş ağrılarının dinmesini sağlamakta ve rahatlatıcı etki göstermektedir.Karanfilin direkt olarak diş üzerine konulup bekletilmesi ya da karanfil yağının ağrıyan dişe uygulanması halinde diş ağrısı büyük oranda azalma göstermektedir.

    Ağız Kokusunu Giderir

    Güzel kokusu sayesinde karanfil, kötü nefes kokusunun giderilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle de, ağız kokusuna neden olan gıdaların tüketilmesinden sonra, ağızda bekletilen karanfil, ağız kokusu oluşumunu hafifletmektedir.

    Saç Sağlığı

    Çoğu kişinin bilmediği ama gerçekten de olumlu sonuçlar alınmasını sağlayan karanfilin bir faydası da, saç sağlığını korumasıdır. İçeriğindeki bileşenler sayesinde karanfil, saç köklerinin beslenmesini sağlamakta ve saç dökülmesini önlemektedir. Saçların doğal rengini koruyan karanfil, saç renginin koyulaşmasına, doğal ve sağlıklı görünmesine yardımcı olmaktadır.

    Dezenfektan Özellik

    Doğal bir dezenfektan olan karanfil, oldukça fazla miktarda uçucu yağ içermektedir. İçeriğinde bulunan uçucu yağlar sayesinde karanfil antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar ise güçlü birer hücre temizleyicilerdir. Aynı zamanda, potasyum, sodyum, fosfor, demir, A vitamini ve C vitamini gibi bileşenleri sayesinde karanfil, vücuttaki serbest radikaller ile mücadele etmekte ve vücudun dezenfektesini sağlamaktadır.

    Cilt Sağlığı ve Güzelliği

    Özellikle de karanfil yağı, akne tedavisinde oldukça etkilidir. Akne ya da sivilce oluşumlarında, etkilenen bölgeye uygulanan karanfil yağı, antibiyotik özellikler göstererek, cildin temizlenmesini sağlamaktadır.

    Ciltte oluşan siyah noktaların giderilmesinde de etkili olan karanfil, yara, kesik, sivilce gibi deri sorunlarının giderilmesinde başarılıdır. Karanfil, iltihaplı ve yaralı bölgenin iyileşmesini sağlamakta ve mikropların imha edilmesine yardımcı olmaktadır. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir husus vardır; asla ama asla karanfil yağı direkt olarak cilde sürülmemeli ve sürülmeden önce su eklenerek seyreltilmelidir. Aksi halde ciltte tahrişler meydana gelebilmektedir.

    Mide Bulantısını Giderir

    Mide bulantısı ya da kusma gibi, bazı midesel sorunlar yaşanması halinde, ağza alınan bir adet karanfil, mide bulantısının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle de sabahları yaşanan bulantı ve kusmalara iyi gelen karanfil, toz haline getirilerek, içerisine hurma veya bal eklenmesi şeklinde tüketildiğinde etkili olacaktır. Hatta, çayın içerisine eklenen karanfil taneleri de faydalı olacaktır. Fakat, karanfil yağı içilmesi kesinlikle sağlıklı bir fikir değildir.

    Yorgunluk ve Stres Karşıtı

    Hoş ve güzel kokusu ile karanfil, sinir sisteminin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da karanfil kokusu, stres ve yorgunluğun giderilmesine oldukça etkilidir. Çay içerisine de eklenebilen karanfil, gevşeme ve rahatlama sağlayarak, ruh sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

    Sinüzit

    Özellikle de kış aylarında sinüzit nedeniyle yaşanan baş ağrıları, oldukça rahatsızlık vericidir. Karanfil ise, içerdiği bileşenler sayesinde, sinüzit ağrılarının giderilmesinde etkilidir. Buna göre, karanfilin iyice koklanarak, içine çekilmesi etkili sonuçlar verebilmektedir. Fakat bu işlem yapılırken dikkat etmekte fayda vardır çünkü karanfilin kokusu da, en az tadı kadar acı olabilmektedir ve etkileri de bir o kadar yoğundur.

    Soğuk Algınlığı ve Grip Karşıtı Etki

    Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlu hastalıkların önlenmesine, giderilmesinde ve hafifletilmesinde etkili olan karanfil, özellikle de kış aylarının hastalıksız şekilde geçirilmesine yardımcı olmaktadır. Buna göre, az miktar karanfil yağının içerisine bir miktar ılık su eklenerek seyreltilmelidir. Daha sonra da içerisine, bal eklenerek iyice karıştırılmalıdır.

    Elde edilen bu karışımı, günde 2 defa içildiğinde, etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda, boğaz ağrıları için de etkili olan karanfil, gargara şeklinde kullanıldığında, boğaz dokularında biriken bakteri ve mikropların imha edilmesine yardımcı olmakta ve boğaz ağrılarının dindirilmesini sağlamaktadır. Böylece, ağız ve boğaz dokularındaki yara oluşumları da büyük ölçüde iyileşme göstermektedir.

    Şişkinlik Giderici Özellik

    Direkt olarak karanfil yağının içilmesi, önerilen bir uygulama değildir. Ama, karanfil ile suyun karıştırılarak çay şeklinde içilmesi ya da demlenmiş çay içerisine eklenen karanfil taneleri, yetersiz bağırsak hareketleri nedeniyle oluşan şişkinliğin giderilmesinde etkilidir.

    KARANFİLİN SAÇA FAYDALARI NELERDİR?

    Saç derinize karanfil yağı uygulamak kan dolaşımını artırır, bu da saç dökülmesini azaltır ve aynı zamanda saç uzamasını hızlandırır. Ayrıca kuru ve donuk saçlara ihtiyaç duyulan parlaklığı verir. Zeytinyağı ile karıştırılmış az miktarda karanfil yağı da mükemmel bir saç kremi olarak kullanılabilir. En iyi sonuçlar için, karışımı nemli saça uygulayın ve etrafına ılık bir havlu sarın. Yirmi dakika bekletin ve soğuk suyla durulayın.

    KARANFİLİN FAYDALARINDAN YARARLANMAK İSTEYENLERE İBRAHİM SARAÇOĞLU ÖNERİSİ

    İshale karşı kür: Sabah kahvaltısından bir saat sonra yedi-sekiz adet karanfil çiğnenmeden oda sıcaklığındaki bir- iki yudum suyla yutulur. Aynı gün akşam yemeğinden iki saat önce yedi-sekiz adet karanfil, oda sıcaklığındaki bir-iki yudum suyla çiğnemeden yutulur. Bu küre en fazla yedi gün devam edilir. Kullanılacak karanfilleri yutmadan önce ortadan ikiye bölüp suyla yutmak daha etkilidir. Havanda ezerek daha etkili olur düşüncesine kapılmayınız. Havanda ezildikten sonra alınması yanlıştır. Etkisi azalır.

    Zihin yorgunluğuna karşı kür: Taze demlenmiş bir bardak sıcak çayın içerisine 10-12 adet kuru karanfil ilave edilir. Üç-dört dakika bekledikten sonra yudum yudum içilir. Şeker ilave edilmeden içilmesi en etkili şeklidir. Çayınızı yudumlarken ağzınıza gelen karanfil tanelerini dişlerinizin arasında hafif ezerek eminiz. İkinci bardak çay içecekseniz, içerisinde kalan karanfilleri kullanınız, yeniden karanfil ilave etmeyiniz. Karanfilli çay içimini günde iki, haftada dört kereden fazla uygulamayınız. Alışkanlık haline getirmeyiniz. Vücut direncinizin azaldığı, zihin yorgunluğu ve strese bağlı yorgunluk hallerinde uygulayınız.

    Karanfilin Besin Bileşenleri ve Besin Değerleri

    Çok iyi bir kalsiyum kaynağı olan karanfilin 100 gramının içerdiği besin bileşenleri ve değerleri şu şekildedir;

    • Enerji → 274 kcal
    • Karbonhidrat → 65 gram
    • Protein → 6 gram
    • Toplam yağ → 13 gram
    • Şeker → 2 gram
    • Lif → 33 gram
    • Kalsiyum → 632 miligram
    • Sodyum → 277 miligram
    • Potasyum → 1020 miligram
    • A vitamini → 160 miligram
    • Demir → 11,83 miligram
    • C vitamini → 0,2 miligram

    Bunlara ek olarak karanfil, magnezyum, fosfor ve çinko gibi mineraller ile, tiamin (B-1 vitamini), riboflavin (B-2 vitamini), folat (B-9 vitamini), B-6 vitamini, B-12 vitamini, E vitamini, D vitamini ve K vitamini de içermektedir.


    Chef GPT


    En Çok Aranan Haberler