YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Karayolu Gözlem Aracı "Karagöz" Yollarda

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından yürütülen proje kapsamında dizayn edilen karayolu gözlem aracının (Karagöz), Muğla-Marmaris karayolunda veri toplamaya

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından yürütülen proje kapsamında dizayn edilen karayolu gözlem aracının (Karagöz), Muğla-Marmaris karayolunda veri toplamaya başladığı bildirildi.

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Karayolları Bakım ve Onarım Bilgi" sistemi adını verdikleri projeyi yaklaşık 4 aydır uyguladıklarını söyledi. Projeyi 10 kişilik ekiple Karayolları 26. Şube Şefliği ile yürüttüklerini kaydeden Özçelik, proje kapsamında Muğla-Marmaris karayolunun 20 kilometrelik bölümünde veri toplamaya başladıklarını anlattı.

Toplanan veriler arasında, güzergahta yaşanan meteorolojik olaylar, trafik kazaları, trafik işaretleri ve yolun özelliklerinin yer aldığına değinen Ceyhun Özçelik, "Karagöz'ün aldığı görüntüleri, belirli aralıklarla veri işleme merkezimize aktarıyoruz" dedi.

Proje kapsamında kullanımına başlanan ve "Karagöz" adı verilen karayolu gözlem aracını da basın mensuplarına tanıtan Özçelik, şöyle konuştu:

"Aracımız yol üzerinde her türlü konuma bağlı olan veriyi uydular aracılığıyla alıp kod ve koordinatlarını bilgisayar ortamına kaydediyor. Aracımızın üzerindeki 4 kamera ile elde ettiğimiz verileri, coğrafi bilgi sistemleri ortamına aktarıyoruz. Bu proje geliştirilerek, Türkiye genelinde deprem ve afet ortamlarında veri toplamak amacıyla kullanılabilir. Karagöz, yaşanan bir afet sonrasında bölgeden alacağı verileri uydu üzerinden istenen yere aktarabilir."

Coğrafi bilgi sisteminde toplanan veriler sayesinde çalışmanın yürütüldüğü 20 kilometrelik güzergahla ilgili verilere kısa sürede ulaşıldığına işaret eden Özçelik "Örneğin trafik kazalarını, trafik işaretlerini, yol üzerindeki her türlü enstrümanı tek tuşla elde etme şansımız oluyor. Bu verileri şu anda aracımızın üzerinde farklı açılara bakan 4 kamerayla alıyoruz. Bir sonraki aşamada karayollarındaki arkadaşlarımızın istekleri üzerine yolun kalitesini, salınım oranlarını ölçecek bir cihazımız olacak" dedi.

-Hurdaya ayrılan araç bilimin hizmetinde-

Özçelik, projede hurdaya ayrılmış 1988 model bir kamyonet kullandıklarını, aracın kendilerine Karayolları tarafından tahsis edildiğini bildirdi. Hurdaya ayrılan ve çalışmayan bir aracın bilimsel çalışmada kullanıldığına değinen Özçelik, "Araçtaki ekipmanların büyük bir bölümünün enerji ihtiyacını, güneş enerjisi ile karşılıyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Kenan Gürbüz / Güç Gönel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler