Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından Kargı bezi, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen "Hitit Uyanışı" adlı özel defilede görücüye çıktı.
Kargı bezinin uluslararası düzeydeki tanıtım kampanyasının en önemli ayağını oluşturan İtalya'nın başkenti Roma'daki "Hitit Uyanışı" adlı defilede 48 parça eser yer aldı. Defile büyük beğeni topladı. Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ve eşi İnci Akil'in ev sahipliği yaptığı defileyi Çorum Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, İtalyan Senatörler Paolo Amoto ve De Lillo, bazı ülkelerin büyükelçileri ve modacıların yanı sıra çok sayıda seçkin davetli izledi. Defile öncesi açılış konuşması yapan Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Hititler'in 13. yüzyılda Mısırlılarla imzaladıkları Kadeş Anlaşması barışın dünyaya nasıl inşa edileceğini insanlığa gösterdiğini söyledi. Hititler'in başkentinin Çorum olduğunu dile getiren Akil, Hititler'in en önemli özelliği M.Ö. 23. yıldan 12. yüzyıla kadar Çorum ve bölgesinde büyük bir medeniyetin sahibi olduklarını belirtti. Hititler'in özellikle dünyanın en büyük savaşı olarak kabul edilen Kadeş Savaşı'ndan sonra ilk defa yazılı anlaşmayı hayata geçirdiklerini dile getiren Akil, "Kadeş Anlaşması'nın bir önemi de kraliçenin de anlaşmayı imzalamış olmasıdır. Can düşmanı gibi görünen iki imparator II. Ramses ve Muvattali aralarında imzaladıkları bu anlaşma sonucu dost ve kardeş olmuşlardır. Bu anlaşmadan sonra her iki devlet birbirine ilaç ve yardım göndermişlerdir. Büyük bir savaşın ardından gerçek bir barışın nasıl olacağını insanlığa milattan önce 13. yüzyılda göstermişlerdir. Hititler ilk defa halk meclisi kurmuşlardır. Bu halk meclisinin kanun değiştirme hakkı vardı. Bu kültürler daha sonra gelen insanların hepsini etkilemişlerdir" dedi.
Hititler'deki önemli algılardan birisinin de kadın hakları olduğunu dile getiren Büyükelçi Akil, "Anadolu'da Hititler döneminden itibaren demokrasi, kadın hakları ve sosyal demokrasi sergilenmiştir. Savaştan sonra barışa verilen önemin vurgusu yapılmıştır. Bu nedenle ben bu kültürü sizlere anlatmak istedim" diye konuştu.
Vali Nurullah Çakır ise, Çorum'un unutulmaya yüz tutmuş mahalli el sanatlarından Kargı bezini dünyaya mal olmuş bir medeniyetin motifleri ile buluşturarak, bir uygarlık merkezi olan Roma'da tanıtılmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Çorum'un uygarlık geçmişinin kendilerini onurlandırdığını dile getiren Çakır, "Hititler'in dünya ülkelerinin ihtiyaç duyduğu ve peşinde olduğu hoşgörü ve iletişim kurmadaki gayretleri ortadadır. Onun için biz Hitit coğrafyasına 'bin tanrılı' coğrafya diyoruz. Çünkü fethettikleri yerlerin inanç sistemlerini korumaya alarak onların devamını sağlamışlardır. Bugün burada bir uygarlık merkezinde mutluluk ve onur duyuyoruz. Bu defilenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Modacı Ahmet Özceyhan ise, koleksiyonun 48 parçadan oluştuğunu belirterek, Anadolu'nun ortasında barışa mühür basan Hitit kraliçesinden yola çıkarak çok güzel bir koleksiyona imza attıklarını söyledi. Özceyhan, Çorum'un başkentlik yaptığı binlerce yıllık Hitit medeniyeti gibi büyük bir mirası Türkiye'den dünya ülkelerine tanıtmak amacıyla Çorum Valiliği ve Kargı Kaymakamlığı işbirliğiyle Hitit figür ve kültürü ile yaşam biçiminden örneklerle Hitit Uyanışı adlı çağdaş bir moda koleksiyonu olduğunu belirtti. Hitit mirasındaki her türlü nakış, taşlara kazınan mühürler, her türlü tapınak işaretleri, 12 yeraltı tanrıları ve bunların alfabelerinden pek çok figürler, şekillerin Kargı bezinden hazırlanan elbiselere başarıyla işlendiğini belirten Özceyhan, "Bu değer biçilmez, elbiseleri her kariyerdeki dünya kadınlarına tanıtmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Defilede tanıtılan koleksiyonda bir ilke imza attıklarını anlatan Özceyhan, "Çorum kültürü ve Kargı bezinin tanıtımı kapsamında hazırlanan bu muhteşem kültür yüklü koleksiyonu burada tanıtmak sevindirici. Bu defilenin hazırlanmasında çok yorulduk ancak şimdi bu yorgunluğumuz kalmadı. Bu projenin en önemli bir ayağı da koleksiyonun tamamında Kargı bezinin kullanılması oldu. Şimdiye kadar dünyada ve ülkemizde tamamı pamuktan yapılan bir gelinlik olmamıştır. Bu koleksiyonda çağdaş trendlerle dünyada ilk defa yüzde yüz pamuk olan Kargı bezinden gelinlikler tasarlandı. Kargı bezi el emeği göz nuru çok özel bir döküme sahip kumaştır. Kargı bezi, vual, pike, reya kumaşlar kadın giysileri ve muhtelif dekorasyonlar için Türkiye'de yeni bir akım olacak. Hitit güneş kursu reya kumaşlar üzerinde altın sırmalarla vual Kargı bezinden abiyeler, garden partiler ve kavurucu yaz sıcakları için Hitit Uyanışı adlı koleksiyonumuzun vazgeçilmezleri arasındadır" dedi.
Konuşmaların ardından binlerce yıllık Hitit medeniyeti, kültür ve yaşam biçimini anlatan "Hitit Uyanışı" adlı defileye geçildi. Defilede Kargı bezinden hazırlanan ve günümüz modasına uyarlanan ince biye, dantel ve altın sırma ile işlenmiş kaftanlar, gelinlikler, redingot ceket ve pardösüler Türk ve İtalyan mankenlerin podyuma çıktığı defilede sergilendi. Davetlileri adeta 4 bin yıl öncesine götüren defilede dünyada ilk yüzde yüz pamuktan oluşan gelinlikler de tanıtıldı. Konuklardan tam not alan defile ayakta alkışlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz