YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KMÜ'de Kooperatifler Aracılığıyla Elektrik Üretimi Tartışıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 'Yenilenebilir Enerji ve Yenilenen Kooperatifçilik' konulu panel gerçekleştirildi. Gümrük ve Ticaret...

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 'Yenilenebilir Enerji ve Yenilenen Kooperatifçilik' konulu panel gerçekleştirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının desteğiyle Karaman İl Ticaret Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelin başkanlığını İl Ticaret Müdürü Yusuf Arı yaptı.

Panele konuşmacı olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarından Ekrem Yıldız ve Gülsüm Gözde Ayanoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasası Daire Başkanı Şaban Demir, KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kozlu katıldı.

Panelin açış konuşmasını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Mustafa Sepetçi yaptı. Sepetçi, kooperatiflerin önemine değindiği konuşmasında “Kooperatifler işbirliği ve yardımlaşmanın ürünüdür. Dolayısıyla medeniyetimizde temelleri mevcuttur.” dedi. Kooperatiflerin kamu ve özel sektörün yanı sıra üçüncü bir sektör olduğunu vurgulayan Sepetçi, dünyada son yaşanan krizden en az etkilenen sektörün kooperatifler olduğunun saptandığını kaydetti.

Sepetçi, dünya genelindeki kooperatif sayısının yüzde 10’undan fazlasının Türkiye’de olması nedeniyle ülkede bir kooperatif enflasyonu yaşandığına dikkat çekti. Türkiye’de 30 farklı türde kooperatif bulunduğunu belirten Sepetçi, bu kooperatiflerin yüzde 67’sinin yapı kooperatifi olduğunu kaydetti. Sepetçi, Karaman’ın Türkiye’deki enerji kooperatifçiliğine öncü olabilecek potansiyelde olduğunu söyleyerek konuşmasını noktaladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uzmanı Ekrem Yıldız, kooperatifçiliğin yerinde üretim ve istihdam, diğer bir deyişle 'doğduğun yerde doyma' demek olduğunu belirtti Uzman Yıldız, kooperatifçiliğin ithal kaynaklar yerine yerli ve atıl kaynakların ekonomiye kazandırılması demek olduğunu vurguladı. Türkiye’de 17 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'ndan söz eden Yıldız, Türkiye’de 8 milyondan fazla kooperatif ortağı bulunduğunu ve mevcut kooperatif türlerine yenilerinin eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarından Gülsüm Gözde Ayanoğlu, sunumunda, dünyadaki yenilenebilir enerji kooperatiflerinden örnekler verdi. Bu konuda Kanada, ABD, Almanya, Danimarka gibi ülkelerin öne çıktığını söyledi.

KMÜ Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Kozlu, Türkiye’de 38. enlemin altında yer alan bölgelerde güneş enerjisinden elektrik üretmenin karlı olacağını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Kozlu, 1990-2000 yılları arasında Almanya’da yürütülen 1000 çatı ve Japonya’da yürütülen 70 bin çatı projeleriyle evlerin elektrik ihtiyacının yenilenebilir kaynaklarla karşılandığına dikkat çekti.

Panelde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Piyasası Daire Başkanı Şaban Demir de yasal mevzuattan söz etti. Demir, Türkiye’nin dünyanın 17. ve Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olduğunu vurguladı, ancak enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunun altını çizdi. Güneş enerjisinden elektrik üretiminin mevzuata göre lisanslı ve lisanssız olabileceğine değinen Şaban Demir, 1000 Kw’a kadar olan elektrik üretiminde lisanssız faaliyetlerin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Lisanssız elektrik üretiminin devrim niteliğinde bir uygulama olduğunun altını çizen Demir, lisanslı üretimde başvuruların ise 10-14 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılacağını kaydetti.

Panel, katılımcılara yöneltilen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler