Sakarya’nın Akyazı ilçesine bağlı Ramaslı köyü, kendilerine 1960 darbesinden sonra verilen Topağaç ismini değiştirmek için sandığa gitmeye hazırlanıyor. 1982 Anayasasına yüzde 80 oranında hayır oyu verdikleri için darbecilerin hedefi haline gelen köy; darbenin tüm kalıntılarından kurtuluyor.
Akyazı ilçesinde bağlı Topağaç köyü bir süredir farklı bir telaş yaşıyor. 1960 darbesi sonrası Ramaslı olan ismi darbeciler tarafından Topağaç olarak değiştirilen 1982 Darbe Anayasasına ise yüzde 80’den fazla Hayır oyu veren köy; 12 Eylül Referandumunda yüzde 99’la ‘Evet’ diyerek cuntacılardan hesap sormak adına ilk adımı atmıştı.
1982 anayasasına ‘Hayır’ oyu verdikleri için türlü eziyetlere maruz kalan köy halkı aradan geçen sürenin ardından cuntacıların kendilerine verdiği isimden kurtulmak istiyor.
1982 Darbe Anayasasına ‘Hayır’ oyu çıktığı için şimdiki Köy Muhtarı Mustafa Başer’in babasına hapis cezası bile verdirten cuntacılar; o dönemde köyde de psikolojik bir baskı sistemi kurarak bir çok köylüyü yerlerinden kaçmak zorunda bıraktı.
O günlerde lise öğrencisi olan ve yaşlılara yapılan eziyetleri kendi gözleri ile gördüğünü söyleyen Semih Bilmez, yaşananların son derece üzücü şeyler olduğunu ifade etti. Köyün isminin değişmesinin geçmişle yüzleşmek olduğunu anlatan Bilmez; özellikle o günleri yaşayan ihtiyarların ismin değişmesini daha çok istediklerini belirtti.
1960 darbesinden sonra verilen Topağaç ismini artık istemediklerini vurgulayan Saim Balkan ise, şöyle konuştu: “1960 darbesinden sonra bize bu ismi vermişler. 1980 darbesinin ardından yapılan anayasa referandumunda bizim köyümüz hayır demişti. Bundan dolayı köyde büyük eziyetler oldu. Biz küçüktük ancak hatırlıyoruz. Yaşlıları köy kahvesinde topladılar. Saatlerce beklettiler. Yaşlı insanları bir kimlik için köyün içinde koşturarak alay ettiler. O günlerde çektiğimiz sıkıntılardan dolayı darbecilerin bize verdiği bu isimden kurtulmak istiyoruz.”
Bin 600 nüfuslu köy yeni ismini referandum ile belirleyecek. Seçim tarihi henüz belli olmasa da köy kahvehanesinde şimdiden hararetli tartışmalarla isim aranmaya başlandı. Köylüler arasında Huzur Köy olsun diyende var Demokrasi Köyü de. Hatta köy Muhtarı Mustafa Başer bununla ilgili şair ve tarihçilerden fikir bile aldığını belirterek ancak ‘köylü hangi ismi isterse o olacak’ dediği için aklından geçen isimleri şimdilik gizli tutuyor.
Doğduğu günden beri Topağaç’ta yaşayan Hasan Beşir de darbecilerin verdiği isimden kurtulmak isteyenlerin başını çekiyor. Beşir; büyüklerinin darbecilerden çok çektiğini ve bundan dolayı cuntanın kendilerine taktığı isimden kurtulmak istediklerini vurguladı.
Köy Muhtarı Mustafa Başer, köy halkının isim değişikliğini istediğini belirterek şunları söyledi: “Şu an uygun bir isim bulmak için araştırma yapıyoruz. Köyümüz darbecilerin verdiği bu ismi istemiyor. 1960 darbesinden sonra köyün ismi Ramaslı iken Topağaç yapılmış. Ramaslı; Rum aslından gelen anlamına geldiği için istemiyoruz. Yeni bir isim bulacağız”
1982 Darbe Anayasasına yüzde 80 üzerinde hayır oyu verdikleri için o dönem muhtar olan babasına türlü eziyetler edildiğini ve hapis yattığını söyleyen Başer, o günleri yaşayan herkes için darbeciler tarafından konulan bu ismi değiştireceklerini ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz