Bursa Tüketici Mahkemesi, bir tüketicinin kayıp kaçak bedelinin iadesi için yaptığı başvuruyla ilgili hakem heyetinin verdiği kararı yargıya taşıyan dağıtım şirketinin itirazını reddetti. Böylece geriye dönük bir yıllık kayıp kaçak bedelini alma hakkına kavuşan vatandaş, kararın emsal teşkil ettiğini, bütün tüketicilerin hakkını aynı yolla arayabileceğini belirtti.Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedellerinin yargıya taşınması gerektiğini söyledi.
Bursa'da yaşayan Yadigar Bayram adlı vatandaş, elektrik faturasındaki kayıp kaçak bedelini geri almak için önce ilçe hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti Bayram'ı haklı bulunca Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) karara itiraz ederek konuyu Bursa Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme de hakem heyetinin kararını onaylayarak, Yadigar Bayram'ı haklı buldu. Yadigar Bayram, "Yıllardır fatura ödüyoruz ve bu bedel bizden haksız olarak alınıyor. Konuyu yargıya taşıdık ve yargı bizi haklı buldu. Bu emsal bir karardır. Geriye dönük 10 yılın da iadesini talep edeceğim. Tüketicilerin de başvurması gerekiyor." dedi.
Düzenlediği basın toplantısında kararı yorumlayan TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz da kaçak elektrikte hukuk mücadelesinin sürdüğünü söyledi.
Yılmaz, "EPDK’nın 2011 yılında şeffaflık adına ayrıştırdığı kalemleri, yoğun tepkiler üzerine tek kalem üzerinden tekrar gizlenmesine yol verdi. Elektrik dağıtım şirketleri de artık faturada 'kayıp-kaçak' bedelini göstermemektedir. Oysa EPDK’ya düşen görev bir yanlış uygulamayı gizlemek değil, yanlış uygulamayı ortadan kaldırmaktır. OECD ve AB ülkelerinde kayıp-kaçak oranı yüzde 7–8 iken, bizim ülkemizde bu oran yüzde 14,6 olarak uygulanmaktadır. Yani EPDK ülke genelinde oluşan kayıp-kaçak elektriği, dağıtım şirketleri üzerinden dürüst tüketiciye yüzde 14,6 oranında fatura edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu uygulamanın yasal bir dayanağı bulunmamaktadır ve bu uygulama haksız bir uygulamadır." dedi.
Tüketiciye abone olmak suretiyle sağlanan elektrik veya satılan elektriğin tüm bu hizmetleri de beraberinde getirecek nitelikte olduğuna işaret eden Sıtkı Yılmaz, tüketicinin bu hizmeti başka bir biçimde temin etmesinin de mümkün olmadığını hatırlattı.
Yılmaz, şunları kaydetti: "Hizmetin içinde yer alan ve hizmetin gereği olan unsurların ikinci kez ücretlendirilmesi yasalara aykırıdır. Aynı şekilde tüketicinin hiçbir sorumluluğunun olmadığı kayıp/kaçak enerji bedellerinin faturalara eklenmesi temel anayasal haklara aykırı olduğu gibi yasalara da aykırıdır. Her yıl bu hukuksuz uygulama ile tüketiciden iki milyar TL kayıp/kaçak parası alınmaktadır. Tüketici de yasal yollara başvurarak bu haksız bedelin iadesini talep etmektedir. Bu konuda bir dava daha kazanılmıştır. Bursa Tüketici Mahkemesi, elektrik dağıtım şirketinin itirazını reddetmiş, hakem heyetinin kararını ve tüketici Yadigar Bayram’ın talebini haklı bulmuştur. Tüketici 2011 yılına ait kaçak elektrik parasının iadesini alacaktır. Ayrıca TÜDEF, bu haksız uygulama nedeniyle EPDK hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştur. Hukuki süreç devam etmektedir. Tüm tüketicileri; hizmet aldıkları elektrik şirketlerine iadeli taahhütlü bir dilekçeyle başvurarak, kaçak bedelin iadesini talep etmeli, olumsuz yanıt almaları durumunda ise ikamet ettikleri hakem heyetine başvurmalıdırlar. 10 yıl geriye doğru kaçak elektrik iadesini talep etmelidirler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz