Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Bölgesinde bulunan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerine yönelik toplam bütçesi 16 milyon TL olan iki yeni mali destek programını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda(SATSO)düzenlenen programla açıkladı.
2010 - 2013 TR42 Doğu Marmara Bölge Planı ışığında belirlenmiş temel strateji ve öncelikleri kapsamında hazırlanan “Temiz Üretim Mali Destek Programı” ve “Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda düzenlenen program ile tanıtıldı.
Tanıtım programına Vali Mustafa Büyük, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, MARKA Genel Sekreter Vekili Tolga Şahin, MARKA Kalkınma Kurulu Başkan Vekili Yıldız Bezek, belediyeler ve kaymakamlık temsilcileri,sivil topluk kuruluşları temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda firma temsilcisi katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Doğu Marmara’nın Türkiye’nin santrali, Türkiye’nin bankası, Türkiye’nin en büyük üreticisi, en büyük tüketicisi olduğunu belirterek, “Doğu Marmara Türkiye’nin ta kendisi” dedi.
“Her biri birçok alanda güçlü şehirlerimiz bir araya gelince, güçlerinin toplamından daha büyük bir kuvvet doğuyor” diyen Kösemusul, sözlerine şöyle devam etti;
“Sanayi, ticaret ve tarımda öncü, Eğitim, kültür, sanatta belirleyici bir bölgemiz var. Yalova, Düzce, Kocaeli, Bolu ve Sakarya’dan oluşan bölge, İstanbul’u da eklersek Türkiye’nin endüstri karargahıdır. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı bu anlamda, destek çalışmalarıyla bize şevk vermektedir.
Ajans tarafından verilen, Temiz Üretim Mali Destekleri, Sosyal Kalkınma hibelerine özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Yaşanabilir bir çevre için verilen hibe programındaki tüm başlıkları önemsiyorum ancak altını çizmek istediğim husus var;atığın kaynağında azaltılması ve yenilenebilir enerji üretimi gereklidir. Bu konuda hazırlanacak tüm projeler, bölgesel rekabet gücümüzü arttıracaktır. Kobilerimizin projeleri ile bu programa katılmalarını önemsiyorum. Evet, Doğu Marmara olarak hedeflerimiz doğrultusunda projelerimizle konuşulan bölge olmalıyız. Evet, Sakarya ve Doğu Marmara çevre politikaları ile örnek olmalıdır. Sakarya da, bölgesinde doğasını en iyi korumuş şehirdir diyebiliriz. Çevreci üretim felsefesi bütün bölgemize ve şehre hakim olmalıdır. Sakarya, stratejik konumu ve işbirliği ağlarından güç alan, çok yönlü ekonomik yapısı ile değer üreten,zengin beşeri potansiyeliyle geleceğe yön veren, yaşam kalitesi ile fark yaratan, insan ve bilgi odaklı,yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada MARKA bir şehir olmalıdır dedik. Sakaryalılar bu süreci yakından ve sıkı sıkıya takip etsinler. Bu şehirde yaşıyor olmanın, bu şehri inşa etmiş olmanın gururuyla, onuruyla gelişmiş bir Sakarya’yı zaten hak ediyorlar. Projelerini hazırlasınlar ve versinler. Biz projelerini hazırlarken SATSO olarak destek vermeye hazırız.”
Vali Mustafa Büyük, MARKA’nın yerel girişimciliği destekleyen ve yerel potansiyeli harekete geçirerek, bölgemizdeki ihtiyaçlara etkin ve kesin çözümler sunan projeler geliştirmekte ve her türlü çalışmaya destek vermekte olduğunu söyledi. Ajansın bölge hizmetine sunduğu bu desteklerden, katılımcılık anlayışıyla, işbirliği ve koordinasyon içinde çalışarak azami fayda sağlamanın, kalkınma sürecine ivme kazandıracağının da altını çizen Vali Büyük, “Bölgemizin kalkınmasına yön veren 2010-2013 TR42 Doğu Marmara Bölge Planı, katılımcı ve bölgenin her kesimini kucaklayan bir anlayışla hazırlanmıştır” dedi.
Bilgilendirme toplantısının Bölge planında yer alan stratejik amaç ve öncelikler doğrultusunda tasarlandığını da kaydeden Vali Büyük, sözlerine şöyle devam etti; “Kar amacı güden kuruluşlara yönelik ‘Temiz Üretim Mali Destek Programı’, kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik ‘Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’ ile KOBİ’lerimizin ve kar amacı güden kooperatiflerimizin temiz üretime geçiş ile yenilenebilir enerji üretim ve kullanımına yönelik projelerine; kar amacı gütmeyen kuruluşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamada ve sosyal hayata katılımında özel desteğe ihtiyaç duyan sosyal grupların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik projelerine karşılıksız mali destek sağlanacaktır. Ben inanıyorum ki Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve 5 ilimizde yer alan yerel aktörlerin giderek artan işbirliği, ülkemiz için daha güzel adımlara vesile olacaktır.”
Program Proje Hazırlama ve Uygulama Birimi Uzmanı Ertuğrul Ayrancı ve Başkan Vekili Şevket Kırıcı’nın Mali ve Kamu Kurum destekleriyle ilgili detaylı bilgi vermesiyle devam etti. Kar amacı güden kuruluşlara yönelik “Temiz Üretim Mali Destek Programı” ile KOBİ’lerimizin ve kar amacı güden kooperatiflerimizin temiz üretime geçiş ile yenilenebilir enerji üretim ve kullanımına yönelik projelerine destek sağlanacaktır. Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik “Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” ile Kar amacı gütmeyen kuruluşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamada ve sosyal hayata katılımda özel desteğe ihtiyaç duyan sosyal grupların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik projelerine karşılıksız mali destek sağlanacaktır.
Toplam bütçesi 8 milyon 500 bin TL olan Temiz Üretim Mali Destek Programı kapsamında üretim süreçlerinin gözden geçirilerek çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlere 30 bin TL ile 400 bin TL arasında destek verilecektir. Toplam bütçesi 7 milyon 500 TL olan Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında ise tüm sosyal taraflar açısından fırsat eşitliğini temel alan hizmetler geliştirerek Kocaeli, Sakarya, Bolu Düzce ve Yalova illerinin daha yaşanabilir bir bölge yapmak amacıyla hazırlanan projelere 100 bin TL ile 750 bin TL arsında destek verilecektir.
Temiz Üretim Mali Destek Programı kapsamında KOBİ tanımını sağlayan mevcut ve yeni girişimler, kar amacı güden kooperatifler uygun başvuru sahibi olarak, Sosyal Kalkınma Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında ise, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölge müdürlükleri, küçük sanayi siteleri, mahalli idare birlikleri, kar amacı gütmeyen kooperatifler ve birlikler ile üniversiteler uygun başvuru sahibi ve proje ortağı olarak tanımlanmıştır.Proje başvuruları, programlar hakkında ayrıntılı bilgi ve başvuru rehberleri ile bilgilendirme ve eğitim toplantılarının takvimi Ajans’ın internet sitesinde yer almaktadır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz