YEMEK

Marketlerden “Çöp Poşeti Yaparım” Diye Fazla Fazla Poşet Alma Devri Kapandı!

Özellikle Türklere has bir alışkanlıktır bu, marketten çaktırmadan fazla fazla poşet almak. Çünkü onlar daha sonra çöp kutularında kullanılmak üzere değerlendirilecek :) Ancak size acı bir haberimiz var, poşet alma devri bitiyor!

Marketlerden “Çöp Poşeti Yaparım” Diye Fazla Fazla Poşet Alma Devri Kapandı!

Poşet yasağı 2018’in ilk günü başlayacak!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği çerçevesinde marketlerde verilen poşetlerin 2018 yılı itibariyle dağıtılmasının yasaklanacağını söyledi.

Mustafa Altunbilek ayrıca yasak getirilen poşet dağıtımlarının sadece marketlerde değil; ayakkabı, giyim gibi mağazacılık sektörlerinde de olacağını belirtti.

Naylon poşetler ücretli olacak.

Amerika Birleşik Devleti gibi birçok ülkede bu uygulamanın olduğunu belirten Altunbilek, doğada çözülmesi yüzyızllar alan naylon poşetlerden kurtulmak için mağaza ve marketlerde ücretli olarak satılacağını söyledi.

Altunbilek, "Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz” dedi.

Naylon poşetin zararlarını biliyor musunuz?

Bir naylon poşet toprakta en az 800 yılda, denizde ise en az 400 yılda yok oluyor.

Bir yıl içinde 100 bini aşkın kuş ve denizdeki birçok balinayla deniz kaplumbağası bu poşetler yüzünden ölüyor.

Toprağa karıştığında toprağı zehirliyor, bitkileri öldürüyor, çöplerde oluşan metan gazı ile birlikte meydana gelen düşük ısılı yanmalar sonucu havayı kirletiyor, güneş gördüğü zaman insan ve çevre sağlığı için son derece tehlikeli olan kimyasalları soluduğumuz havaya karışıyor.

Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler sadece toprağa değil, içlerine konulan sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilirler. Özellikle incir, üzüm, çilek gibi poşetle temasta olabilen meyveler bu poşetlerde taşınmamalıdır.

Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir.

Biyopoşet geçiş olacak.

Biyopoşet poşet, naylon poşetin aksine doğada bir iki yıl içinde yüzde 100 çözünebilen bir maddeden üretiliyor ve sağlığa zararı bulunmuyor.

Şu ana kadar meclis kararıyla belediye sınırlarında naylon poşeti yasaklayanlar arasında İstanbul Adalar, İstanbul Kadıköy, İstanbul Kartal, Çanakkale Bozcaada, İzmir Konak, Bursa Nilüfer, İzmir Dikili, Balıkesir Edremit bulunuyor.

Buralarda biyobozunur poşet kullanımı teşvik ediliyor ve kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor!

Peki bizde naylon poşet ne demek?

Kaynak: adalar.bel, bianet

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler