Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, gerekli çoğunluğun olması durumunda eksik üye ile Meclis’te komisyonların çalıştığına dair geçmişte örneklerin olduğunu söyledi.
İstanbul’da düzenlenen 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne; Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve yabancı ülkelerin üst düzey yetkilileri katıldı.
Toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cemil Çiçek, “Türkiye'de çözüm süreciyle ilgili bazı kavramlar, konular birbirine karışmakta. Sonra da herkes neye nasıl bakacağını karıştırıyor. Bizim Meclisimizde 3 türlü komisyon kurulur. İç tüzüğümüze göre daimi komisyonlar var. Bunların sayısı 17’didir. Anayasa komisyonu, adalet komisyonu, içişleri komisyonu gibi… Bu komisyonlar sadece kanun tasarı ve tekliflerini görüşürler. Hükümet bir konuyu düzenlemek istiyorsa, kanun tasarısı olarak bunu Meclis’e getirir. Milletvekillerimiz de bir konuyla ilgili yeni bir düzenleme ihtiyacı duyuyorlarsa bunu da teklif olarak getirirler. Biz de konusuna göre bu komisyonlara havale ederiz. Sonra da kararı komisyon ve genel kurul verir.” diye konuştu. Çiçek, çözüm sürecine ilişkin kurulacak komisyonla ilgili herhangi bir teklif ya da bir kanun tasarısının olmadığını söyledi.
İkinci komisyonun belli bir konuda bilgi edinmek için kurulan araştırma komisyonları olduğunu dile getiren Çiçek, “Bir parti grubu veya 20 milletvekili, bir konunun araştırılması, bu konuda ortaya yeni düşüncelerin, yeni fikirlerin, yeni önerilerin konulabilmesi bakımından yirmi milletvekilini veya grubun verdiği önerge üzerine TBMM'nin kararı ile Meclis’teki temsil oranlarına göre bir komisyon kurulur, bunlar üç ay çalışır. Yettiği takdirde bir ay daha süre verilir. Darbeleri araştırma komisyonu böyle bir komisyondur.” dedi.
Çözüm süreci konusunda kuruması beklenen komisyon hakkında da değerlendirme yapan Çiçek, “Dışarıda akil adamlar diye bilinen bir grubun bir araya gelerek sürece katkı vermek için faaliyet göstereceği ifade edilen bu komisyonların daha evvel Meclis bünyesinde kurulması arzu edildi. Biz de bizim Meclis komisyonlarının buna imkan vermeyeceğini söyledik. Çünkü bu komisyonların üçünün de üyeleri tamamıyla milletvekilidir. Dışarıdan birisi bu komisyonlara üye olamaz. Türkiye'nin temel sıkıntısı mevzuat bilmeden tartışma yapıyoruz. Ondan sonra da işler karışıyor. Bizim her 3 komisyonumuzun da çözüm süreci ile ilgili olarak bu görevlerinin dışında başkaca görevleri yerine getirmeleri mümkün gözükmüyor. Yani sınır dışına çıkacak terör örgütü üyelerinin denetlenmesi vesaire gibi bunların mecliste denetlenmesi yönünde bazı talepler var. Vatandaş bu komisyonlarla bu talebi karıştırıyor olabilir. Onun için işin doğrusunu ben söyleyeyim. Sonra herkes nerede bulunuyorsa bu sürecin ona göre değerlendirmesini yapsın.” ifadelerini kullandı.
MHP'nin komisyona üye vermemesini de değerlendiren Çiçek, "O kendi takdirleridir. Meclis başkanı olarak bir grubun yerine geçerek, onlar adına bir açıklama bir karar veremem. Geçmişte araştırma komisyonlarına ve soruşturma komisyonlarına grubu bulunan partilerin zaman zaman üye vermedikleri, eksik üye ile de yeterli çoğunluk varsa çalışmalarını sürdürdükleri hem meclis teamüllerinde var, hem de ben, kendi siyasi hayatımdan bunları biliyorum." dedi.
Sağlık bakanlığının isminin önünden TC ibaresinin kaldırılmasına yönelik medyada yer alan haberleri de değerlendiren Çiçek, "onu kendilerine sorun. O açıklama neyse siz ona bakın. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bundan da hepimiz onur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz