Yeni Türk Ticaret Kanunu ile yasal altyapısı tamamlanan 'melek yatırımcı' sayısının daha da arttırılması hedefleniyor.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen 'Girişimcilik Günleri, Türkiye'deki genç girişimcilerin melek yatırımcıya ulaşamama sıkıntısını gündeme getirdi. ABD’de 300'e yakın melek yatırımcı kulübü olmasına karşın Türkiye'de bu sayının 3 olduğuna dikkat çekildi. EGİAD Dernek Merkezi'nde üyelerle biraraya gelen İstanbul Melek Yatırımcı Merkezi Kurucu Ortağı ve Başkanı Gülsüm Çıracı bir sunum yaptı. Sunum öncesinde konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen, Girişimcilik Günleri kapsamında genç girişimcilere eğitim verdiklerini, aynı zamanda melek yatırımcılarla girişimcileri biraraya getirdiklerini söyledi. Şen, "EGİAD olarak bir yıldır sürdürdüğümüz 'Girişimcilik Akademisi' projesinde girişimcilik adaylarına eğitim verdik. Bazı projeler KOSGEB desteğiyle hayata geçti. Girişimcilik Günleri ile de iş fikri olanlarla, melek yatırımcıları biraraya getiriyoruz. Melek yatırımcılığın yaygınlaşması için çaba harcıyoruz. Bugün 13 genç girişimci ile melek yatırımcıları biraraya getireceğiz. Jürimiz tarafından belirlenecek en iyi projeye de ilk can suyunu EGİAD olarak biz koyacağız. Birçok girişimcinin iş fikrinin bu sayede kaynak bularak ekonomiye katkı sağlamaya başlayacağını düşünüyorum. Biz bundan sonra da genç girişimcilere destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
İstanbul Melek Yatırımcı Merkezi Kurucu Ortağı ve Başkanı Gülsüm Çıracı da, Türkiye'de melek girişimciliğin henüz gelişmediğini söyledi. ABD ve Avrupa Birliği'nde 300'e yakın melek girişimcilik kulübünün faaliyet gösterdiğini ve bunların girişimcilik fikri olanlarla yatırımcıları buluşturarak iş fikirlerinin hayata geçmesini sağladığını açıklayan Çıracı, Türkiye'de ise sadece 3 melek yatırımcı kulübünün faaliyet gösterdiğini kaydetti. Çıracı, Türkiye'de girişimcilik potansiyelinin çok yüksek olduğunu, çoğu iş fikrinin ise kaynak bulunamadığı için ekonomiye kazandırılamadığını ifade eden Çıracı, şunları söyledi:
"Türk insanı girişimciliğe çok açık. Melek yatırımcılar Türkiye'de daha çok teknoloji ağırlıklı özellikle e-ticaret projelerine destek veriyorlar. Aslında her alanda büyük potansiyel var. Önemli olan melek yatırımcılarla, girişimcileri biraraya getirecek platformların sayısını artırmak. ABD'de melek yatırımcıların yüzde 20'si sağlık, yüzde 18'i yazılım, yüzde 12'si biyoteknoloji ve yüzde 8'i de elektronik sektöründeki iş fikirlerini destekliyorlar. Avrupa Birliği'nde yılda 40 bin iş fikri ortaya çıkıyor. 20 bini melek yatırımcılar tarafından desteklenerek hayata geçiriliyor. Ford otomobil fabrikası, Amazon, Yahoo, Facebook, Google gibi şirketler melek yatırımcıların kaynakları ile bugün dünya devi oldular. Türkiye'de bugüne kadar B-fit, AirTies, Pozitron gibi firmalar melek yatırımcılar sayesinde hayata geçtiler. Bizim bu girişimlerin sayısını daha da artırmamız gerekiyor."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz