Mersin'de KESK'e bağlı Eğitim-Sen üyeleri, TBMM'de görüşülmekte olan 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin yasa tasarısını yürüyüşle protesto etti. Eğitim çalışanları, dünden bu yana Ankara'da eylem yapan arkadaşlarına da destek verdi.
Eğitim-Sen üyeleri, 4+4+4 yasa tasarısını protesto etmek ve Ankara'da devam eden eyleme destek vermek için öğle saatinde KESK binası önünde toplandı. Bazı sendika ve demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği eylemde, ellerinde pankartlar ve dövizlerle yürüyüşe geçen grup, İstiklal Caddesi'nden Atatürk Caddesi'ne geçti. Yol boyunca sloganlar ve alkışlarla tepkilerini dile getiren grup, Mersin Büyükşehir Belediye binası önüne kadar yürüdü. Burada grup adına bir konuşma yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Remzi Çiftçi, parasız, demokratik, laiklik, ana dilde eğitim talep ettiklerini, siyasal iktidarın bunu anlamaması için hiçbir sebep olmadığını ifade etti. Bunların karşılanmayacak eğitim talepleri olmadığına işaret eden Çiftçi, "Bunların yerine farklı uygulamalar koymak doğru, demokratik bir tavır olmayacak. Biz de doğru tavır olmayan, çocuklarımızı ucuz işgücü olarak kullanan bu yasa tasarısına bir kez daha karşı geliyoruz" dedi.
İçişleri Bakanı'nın Ankara'yı eğitim çalışanlarına yasak ettiğini, buna rağmen arkadaşlarının bugün Kızılay Meydanı'nda direndiklerini aktaran Çiftçi, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda 8 maddenin acele bir şekilde geçirildiğini dile getirdi. Geçirilen maddeleri eleştiren Çiftçi, "Eğitimin başlama yaşını 5 yaş olarak belirlediler. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. 5 yaşındaki bir çocuğun el kasları, davranışları gelişmiş midir, kalem tutabiliyor mudur? Bunun hesabını yaptılar mı? Tüm dünyada eğitime başlama yaşı 6'dır. Ana sınıfının mecburi olmasını istiyoruz ama hükümet eğitimi 5 yaşında başlatarak hem çocukların ileride birçok sorunla karşı karşıya kalmasına neden oluyor hem de binlerce öğretmenin açıkta kalmasına neden oluyor. 60 bin ilkokul öğretmeni ile bir o kadar anaokulu öğretmeni bu sistemle açıkta kalacak. Bu yasa ile yeniden ilkokul ve ortaokul kurulması ile ilgili bir madde geçirildi. Var mı bunun hazırlığı, altyapısı? Yeni okul açacak kadar bina var mı? 8 yıllık eğitimi çözmedin yeni bir sistem getiriyorsun. Bu sistem yeniden öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin mağdur olması demektir" diye konuştu.
Yasa hazırlanırken hükümetin kimseye danışmamasını ve fikir almamasını da eleştiren Çiftçi, bu yasanın 75 milyon insanı ilgilendirdiğini ve hükümetin tüm kesimlerle mutabık kalması gerektiğini kaydetti. Çiftçi, "Bu yasa Türkiye'nin geleceğini karartan, toplumsal mutabakat yapılmadan çıkartılan bir yasa. Bu nedenle çıkarsa da uzun süre yürürlükte kalmayacaktır. Yasaya karşı direnişimiz ve mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.
Bu sırada, Adana'da KESK üyelerinin yürütülmediği haberini aldıklarını belirten Çiftçi, bu durumu protesto etmek için 5 dakikalık oturma eylemi yapacaklarını söyledi. Alkışlarla durumu protesto eden grup, kısa süreli oturma eyleminin ardından olaysız dağıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz