YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mısırda hastalık var çaresi yok

Kuzey Yaprak Yanıklığı’ hastalığı olarak nitelendirilen hastalığın bu yılda yeniden görülmesi çiftçileri huzursuz etti.

Mısırda hastalık var çaresi yok

Çukurova’da mısır ekim alanlarında son üç yıldır görülen ve ‘Kuzey Yaprak Yanıklığı’ hastalığı olarak nitelendirilen hastalığın bu yılda yeniden görülmesi çiftçileri huzursuz etti.

Kullanılan tarım ilaçlarının da fayda etmediği ve bölgede en büyük tehlike olarak görülen hastalık, mısır üreticilerini kara kara düşündürüyor. Etkisi tam olarak teşhis edilemeyen bu hastalık yüzünden bu yıl mısır hasadında ortalama yüzde 15 ile 20 oranında kayıp beklendiği bildirildi.

Konuyla ilgili araştırma yapan Köylü ve Çiftçi Lobisi Derneği (KÖYÇİL) son yıllarda had safhaya çıkan hastalık yüzünden verimdeki kalitenin düştüğünü belirledi. KÖYÇİL Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Ceylan, mısırdaki hastalığın daha fazla yayılmaması için yetkili kurumları uyardı ve acilen gereken tedbirlerin alınmasını istedi.

Çiftçilerin en büyük sıkıntıyı ‘Kuzey Yaprak Yanıklığı’ hastalığı olarak adlandırılan ancak henüz etki alanları ve teşhisi tam olarak ortaya konulamayan bu hastalıkta yaşayacağını dikkat çeken Ceylan, “Üreticilerimiz arasında ‘Mantar’ hastalığı olarak tabir edilen ve buğday’da Septoria için kullanılan ilaçlar, bu hastalık içinde kullanılmış ancak, etkili sonuç alınamamıştır” dedi.

Çiftçilerle birlikte hastalığın yaygın olduğu çeşitli mısır tarlalarında inceleme yapan Başkan Ceylan, “Bölgemizde bu yıl mısır ekim alanlarında yüzde 20’ye varan bir artış söz konusu ancak, bu yıl önemli bir tehdit oluşturan ve son 3-4 yıldır baş gösteren ‘Kuzey Yaprak Yanıklığı’ çiftçilerimizi oldukça tehdit ediyor. Bu hastalık sayesinde bu yıl mısır hasadında ortalama yüzde 15- 20 oranında kayıp bekliyoruz. Her ne kadar hastalığın bu isimle adlandırılsada bu gün itibariyle bu hastalık tam olarak araştırılıp tedavisi ortaya konulmuş değil. Hastalığın tedavisinde dönüm başı 40-50 lira gibi bir maliyet söz konusu olmasına rağmen etkin bir sonuç alınamamasının kaygısını yaşıyoruz” diye konuştu.

MÜCADELEDE SONUÇ ALINAMADI

KÖYÇİL olarak üreticilerden kendilerine gelen yoğun tepki ve talepler üzerine araştırma yaptıklarını hatırlatan Başkan Nihat Ceylan, konuşmasını söyle sürdürdü.

“2009 yılında 2.Ürün mısırlarda ilk tespiti yapılan bu hastalık, 2010 yılında 1.Ürün mısırlarda da hafif zararı tespit edilse de asıl zararı 2.Mısırlar da görülmüştür. Tarım il müdürlüğü yetkilileri bu hastalığın ‘Kuzey Yaprak Yanıklığı’ Hastalığı (Northern Corn Leaf Blight) olduğu belirtilmiştir.Ancak gelinen noktada söz konusu hastalığın tedavisi noktasında sıkıntılar olduğunu düşünmekteyiz. Yani, ya hastalık tam teşhis edilemedi veya tedavi için önerilen ilaçlarda bir yanlışlık var. Veya üretici etkin kullanım yöntemlerini tam uygulayamamakta. Sonuçta hastalıkla mücadele de başarılı sonuçlar elde edilememiştir. 2010 yılı içerisinde 2.Ürün mısırlar içinde 2011 yılında 1.ürün mısırlar da bu hastalık zararlı olmuştur. Özellikle 1.Ürün mısırlar da 1. Su verilmeden hastalık başlıyor,son dönem de, fotosentez yapması için canlı ve sağlıklı kalması gereken üst yapraklar da erken kurumalar meydana gelmektedir. Bu erken kurumalar 1. ürün mısırlarda direkt verim kaybı olarak karşımıza çıkacaktır. 2012 yılı itibari ile kış soğuk ve yağışlı geçtiği için 1.Ürün mısırlar Mart başından sonra ekildi. (Geçen yıl Şubat15′te ekildi.) Bu nedenle ilk ekilenlerde sağlıklı bir çıkış olmadı. Mart ayı sonu Nisan başı ekilenler daha sağlıklı bir çıkış yaptı.1. Ürün için artık geç kalındı.Ancak 2. Ürün mısırlar için konu ivedi bir çalışmayla önlem alınabilir. Bu durum Türkiye mısırının yaklaşık yüzde 50’sini üreten bölgemiz ve Türkiye mısır üretimi için oldukça ciddiye alınması gereken bir konu. KÖYÇİL olarak başta İl Tarım, Üniversite, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odaları ile Üreticiler bir an önce çözüm için bir araya gelmelerini talep ediyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler