İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı, "Daha güçlü bir demokrasi ve daha etkin bir sivil toplumu hedefleyen devletimizin, sivil toplum kuruluşlarının gelişimine yönelik desteği her geçen gün artarak devam etmektedir" dedi.
Yardımcı, Şehitkamil Kültür Merkezinde, İçişleri Bakanlığı, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi ve Zirve Üniversitesince düzenlenen "Ortadoğu Sivil Toplum Diyaloğu" çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin varlığı için gerekli olduğunu belirtti.
Gerçek anlamda güçlü bir demokrasinin, güçlü bir sivil toplum ile mümkün olacağını ifade eden Yardımcı, Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının her geçen gün geliştiğini ve güçlendiğini kaydetti.
Sivil toplum kuruluşlarının en büyük sermayesinin halkın güveni olduğunu vurgulayan Yardımcı, "Daha güçlü bir demokrasi ve daha etkin bir sivil toplumu hedefleyen devletimizin, sivil toplum kuruluşlarının gelişimine yönelik desteği her geçen gün artarak devam etmektedir" diye konuştu.
Türkiye'de son 10 yılda sivil toplumun gelişimi adına bir çok yeniliğe imza atıldığına dikkati çeken Yardımcı, şöyle devam etti:
"Devletimiz, daha güçlü bir demokrasi yolunda, daha büyük ve daha etkin bir sivil toplum hedefine ulaşmak için birçok imkanı seferber etmiştir. Bu imkanlardan birisi de Dernekler Dairesi Başkanlığı eliyle derneklere sağlanan projelerdir. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı olarak 2010'dan bu yana proje yardımlarında bulunmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede her yıl belirlenen konularda uygun olarak hazırlanan dernek projelerine mayıs ve eylül aylarında olmak üzere iki dönem halinde doğrudan hibe projelerine destek sağlamaktayız."
-Ortadoğu'da demokratikleşmenin koşulları-
Kuzey Teksas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Ortadoğu Politikaları ve Uluslararası Çalışmalar Anadal Direktörü Prof. Dr. Emile Saliyah da Ortadoğu'daki ülkelerin çoğunda iktidarların halklarını özgürlüklerden mahrum bıraktıklarını söyledi.
On yıllarca yaşanan bu durumun sonunda "Arap Baharı" denilen olaylarla iktidarların yönetimden uzaklaştırılmasının tartışıldığını anlatan Saliyah, şöyle konuştu:
"Ortadoğu'daki ülkelerin çoğunda iktidarlar halklarını özgürlüklerden mahrum bıraktı Ortadoğu'da demokratikleşmenin birinci koşulu devletlerin kurumsallaşması gereğidir. İkinci koşul, siyasetin ulusaldan yerel düzeye indirilmesidir. Tam katılımcı bir yasama sürecinin oluşturulması ve garanti edilmesi üçüncü koşuldur. Dördüncü koşul ise askeri kuvvetlerin siyasetten arındırılmasıdır."
Proje koordinatörü Balia Baykal ise iki gün sürecek çalıştayla ilgili bilgi verdi.
Oturumlarda paylaşılan görüşlerin bölgede etkin bir sivil toplumun ortaya çıkmasını destekleyeceğini dile getiren Baykal, rapor haline getirilecek sunumların kitapçık halinde yayımlanacağını bildirdi.
Çalıştaya Mısır, İsrail, İran ve ABD'den bilim adamları ve bürokratlarla sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılıyor.
Muhabir: Yusuf Atlıhan - Orhan Çiçek / Veli Gürgah
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz